15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach).
Hľadáte spôsob, ako oživiť veľkonočné menu a prekvapiť rodinu niečím netradičným? Zabudnite na klasický chlieb a vyskúšajte sladký mazanec – českú veľkonočnú pochúťku, ktorá si získa srdce každého pri stole. Jednoduchý recept zvládne aj začiatočník!

Foto: shutterstock.com/Madeleine Steinbach
Aký chlieb podávať na Veľkú noc? Namiesto siahnutia po tradičnom bochníku sa inšpirujte našimi českými susedmi a pripravte sladký mazanec. Určite prekvapíte rodinu, ktorá si na ňom bude pochutnávať s nadšením.
Mazanec: Sladký poklad z českej kuchyne, ktorý si zamilujete
Mazanec predstavuje tradičný český sladký chlebík pripravovaný pri príležitosti veľkonočných sviatkov. Kedysi sa krájal na plátky, následne namáčal vo víne a „mazal“ medom, odkiaľ pochádza aj jeho názov. V závislosti od regiónu a zvyklostí danej rodiny sa recept mohol mierne líšiť. Ako ho pripraviť dnes? Napriek zdaniu to nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať.
Tento sladký bochník môže byť dokonalým doplnením sviatočného jedálnička aj na Slovensku. O to viac, že jeho príprava nie je obzvlášť komplikovaná a nepotrebujete na to žiadne vymyslené ingrediencie. Prekvapte blízkych nezvyčajným bochníkom a staňte sa hviezdou veľkonočného stola!
Tajomstvo dokonalého mazanca: Ingrediencie, ktoré nesmú chýbať
Na prípravu tohto voňavého veľkonočného zázraku budete potrebovať:
- 2 poháre hladkej múky (približne 350 g)
- 2/3 pohára mlieka (približne 150 ml)
- 70 g bieleho cukru
- 85 g masla
- 3 žĺtky + 1 vajce na potretie
- 20 g čerstvého droždia
- hrsť hrozienok
- 40 g mandľových lupienkov
- vanilkový cukor
- štipku soli
Tieto jednoduché suroviny sa pod vašimi rukami premenia na neodolateľnú pochúťku, ktorá rozvonia celý dom a priláka všetkých členov rodiny do kuchyne. Hrozienka dodajú mazancu šťavnatosť a mandľové lupienky príjemnú chrumkavosť. Kombinácia vanilky a masla vytvorí arómu, ktorej nikto neodolá.

Foto: shutterstock.com/katuSka
Krok za krokom k dokonalému mazancu: Jednoduchý návod pre každého
Prípravu chlebíka začnite preložením masla do malého hrnca a následným rozpustením na miernom ohni. Medzitým do veľkej misy preosejte múku, oba cukry a štipku soli. Premiešajte, potom vlejte polovicu mlieka a pridajte rozdrobené droždie. Jemne premiešajte, aby vznikol kvások. Keď sa ingrediencie spoja, odložte približne na 20 minút.
Do mierne vykysnutého kvásku pridajte mokré ingrediencie – zvyšnú časť mlieka, rozpustené a stále teplé maslo a žĺtky. Vymiesite cesto, potom pridajte hrozienka a väčšiu časť mandlí (nechajte si trochu na dekoráciu). Mieste ešte chvíľu, až kým sa cesto nebude pekne oddeľovať od stien misy. Keď sa tak stane, prikryte celok potravinovou fóliou a odložte na hodinu.
Na plech na pečenie položte papier na pečenie. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, vytvarujte z neho bochník, preložte na pripravený plech a znovu odložte, tentoraz na hodinu a pol. Rúru nastavte na 160 stupňov, aby sa stihla rozohriať. Vykysnutý chlebík potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.
Vložte do rúry a pečte približne 45 minút. Keď po prepichnutí špáradlom zostane suché, bochník bude hotový. Podávajte po vychladnutí samostatne alebo s vybranými doplnkami. Dobrú chuť!
Mazanec môžete servírovať rôznymi spôsobmi – nakrájajte ho na plátky a podávajte s maslom, džemom alebo medom. Niektorí ho radi namáčajú do kávy alebo čaju. Tento univerzálny veľkonočný chlebík sa hodí na raňajky, olovrant aj ako dezert po hlavnom jedle.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľká noc 2025 prekvapí svojím dátumom: Čakáme dlhšie ako minulý rok!
Musíte ísť na Veľkonočný pondelok do kostola? Toto hovorí liturgický kalendár
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.