15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael)
V mrazničkách mnohých ľudí sa nachádza mäso, ktoré si nakúpili do zásoby alebo ktoré nestihli včas spotrebovať. Má to zmysel? Hoci sú niektorí ľudia presvedčení, že výrobok potom môže čakať na svoj rad donekonečna, pravda je trochu iná.

Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael
Mrazenie mäsa je obľúbený postup, ktorý umožňuje, aby mäso zostalo vhodné na konzumáciu dlhší čas. Mnohí ľudia túto metódu využívajú aj počas akcií, vďaka čomu dokážu ušetriť peniaze za potraviny. Väčšina z nás tiež žije v presvedčení, že takto „zakonzervované“ mäso môže v mrazničke ležať neobmedzene dlho. Bohužiaľ, aj v tomto prípade záleží na dátumoch. Ako dlho teda môžeme takto bezpečne skladovať jednotlivé druhy mäsa?
Mäso v mrazničke nemôže ležať večne. Teplota a vzduchotesný obal sú nevyhnutné
Pred zmrazením mäsa je vhodné zvážiť niekoľko dôležitých bodov. Ak sa má skladovať dlhodobo, je potrebné udržiavať stále nízku teplotu – na úrovni mínus 18 stupňov Celzia. Opakované rozmrazovanie mäsa sa neodporúča a môže mať za následok opätovné zavedenie biologických a mikrobiologických procesov. To následne spôsobí, že mäso sa pokazí a nebude vhodné na konzumáciu.
Po zmrazení sa dôležitým aspektom stáva aj načasovanie, pretože táto metóda iba zastaví procesy degradácie, ale nezastaví ich úplne. Hoci orientačný čas mrazenia hovädzieho mäsa je 8 mesiacov, bravčového mäsa 6 mesiacov a hydiny 3 mesiace, tieto údaje nie sú presné. Preto je vhodné zamerať sa na rôzne druhy mäsa, keďže doba skladovania sa v každom prípade líši.
Ako dlho sa môže mäso uchovávať v mrazničke? Vnútornosti si vyžadujú špeciálne zaobchádzanie
Hydina je jemné mäso, ktoré sa ľahko vysuší, preto sa neodporúča uchovávať ho v mrazničke príliš dlho. Celé kurča tam môže stráviť 12 mesiacov, zatiaľ čo filety a iné jednotlivé časti len 9 mesiacov. Vnútornosti by mali zostať zmrazené čo najkratší čas. Pre ne sa toto obdobie skracuje na 2 – 3 mesiace. V prípade hovädzieho mäsa je situácia podobná:
- celé steaky – až 12 mesiacov,
- menšie kusy mäsa – až 9 mesiacov,
- vnútornosti – až 4 mesiace.
Na druhej strane, bravčové mäso by sa malo skladovať v mrazničke maximálne osem mesiacov. Podrobné rozdelenie je preto nasledovné:
- slanina a iné mastné časti – do 6 mesiacov,
- bravčové vnútornosti – do 4 mesiacov.

Foto: shutterstock/Olya Detry
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šokujúca pravda o rozmrazovaní mäsa: Robíte to správne?
Ako dlho môžete uchovávať mäso v mrazničke? Vysvetlíme vám to raz a navždy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.