16.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sophiecat).
Chcete, aby vaša zelenina mala jemnejšiu chuť a zdravší vzhľad? Zoznámte sa s technikou bielenia – jednoduchým postupom, ktorý skúsení záhradníci používajú už stáročia. Je to prirodzená metóda zušľachťovania niektorých druhov zeleniny, ktorá nielen zlepšuje jej kulinárske vlastnosti, ale dodáva jej aj exkluzívny charakter.

Foto: shutterstock/sophiecat
Čo je bielenie zeleniny?
Bielenie zeleniny je spôsob ošetrenia, ktorý obmedzuje prístup svetla k vybraným častiam rastliny, čo vedie k inhibícii produkcie chlorofylu – zeleného farbiva zodpovedného za fotosyntézu. Výsledkom tohto procesu je svetlejšia farba rastlinných tkanív a ich jemnejšia a menej horká chuť.
Táto technika je obzvlášť cenná pri pestovaní zeleniny, ktorej zelené časti sú zvyčajne horké alebo vláknité. Bielenie im dodá jemnejšiu chuť, šťavnatosť a mäkkosť. Okrem toho zelenina, ktorá prešla touto úpravou, často získava lepšiu trhovú hodnotu vďaka svojmu atraktívnejšiemu vzhľadu.
Tradične sa bieli najmä pór, zeler a špargľa, hoci túto techniku možno použiť aj pri čakanke alebo rebarbore. Každá z týchto druhov zeleniny si vyžaduje trochu iný prístup, ale základný princíp zostáva rovnaký – obmedzenie prístupu svetla.
Bielenie póru – spôsob, ako urobiť zeleninu hustejšou a jemnejšou
Pór je zelenina, ktorej bielenie obzvlášť prospieva. Vďaka tomu je jeho stonka dlhšia, hrubšia a získava jemnejšiu chuť. Čo presne zahŕňa bielenie póru?
Toto ošetrenie sa začína vo fáze výsadby. Sadenice póru umiestnite do hlbokých rýh (asi 15 – 20 cm hlbokých), ale zakryte ich len čiastočne. Ako rastlina rastie, postupne pridávajte zeminu a zakrývajte čoraz väčšiu časť stonky. Tým sa podzemná časť predĺži a vďaka obmedzenému svetlu zostane biela, chrumkavá a jemnej chuti.
Alternatívnou metódou bielenia póru je prikrytie rastlín kopčekmi zeminy, keď dosiahnu určitú výšku. Okolo každej rastliny navŕšte kopec zeminy, ktorý pokryje spodnú časť stonky do výšky 10 – 15 cm. Kopu môžete postupne zvyšovať, ako rastlina rastie.
Pri bielení póru nezabudnite:
- strednú časť rastliny, kde rastú listy, nezasypávajte zeminou – mohlo by to viesť k hnilobe;
- prikryte len suchou zeminou, najmä počas vlhkých dní;
- liečbu vykonávajte postupne, každé 2 – 3 týždne, a nie naraz.
Ako bieliť zeler? Praktické tipy
Zeler má prirodzene intenzívnu, niekedy horkú chuť a vláknitú štruktúru. Bielenie výrazne zlepšuje jeho chuť – stonky sú mäkšie, sladšie a menej vláknité.
Zeler sa začne bieliť, keď rastlina dosiahne výšku približne 30 cm, a to jedným z dvoch spôsobov.
Metóda s kartónom alebo papierom
Najjednoduchším spôsobom je obaliť základňu rastliny kartónom, hrubým papierom alebo špeciálnymi záhradníckymi goliermi. Materiál by mal tesne priliehať k stonkám, blokovať svetlo, ale umožniť cirkuláciu vzduchu, aby sa zabránilo hnilobe. Táto ochrana by sa mala udržiavať 2 – 3 týždne pred plánovaným zberom.
Metóda pokrytá zemou
Podobne ako pri póre môžete základ zeleru zasypať zeminou. Táto technika je však rizikovejšia, pretože zeler je náchylnejší na hnilobu. Pôda by mala byť suchá a priepustná a ošetrenie by sa malo vykonať v dňoch bez dažďa, najlepšie ráno.
Nezabudnite, že zeler musíte pravidelne zalievať, a to aj počas bielenia. Rastlinu zalievajte pri báze a vyhnite sa namáčaniu listov. Najlepšie výsledky bielenia dosiahnete koncom leta a začiatkom jesene, keď sú rastliny už dobre rozrastené.
Bielenie špargle – delikátnosť a ušľachtilá chuť
Špargľa je ušľachtilá zelenina, ktorá sa vyskytuje v dvoch hlavných odrodách – zelenej a bielej. Biela špargľa nie je nič iné ako bielené výhonky, ktoré nikdy neprišli do kontaktu so slnečným svetlom.
Proces bielenia špargle sa začína vo fáze zakladania plantáže. Pri tradičnom pestovaní sa špargľa vysádza v hĺbke približne 20 – 25 cm. Keď sa na jar (zvyčajne v apríli) objavia prvé výhonky, nad ne sa navŕši kopček zeminy vysoký 20 – 30 cm. Výhonky rastúce pod zemou nemajú prístup k svetlu, preto zostávajú biele a zachovávajú si svoju jemnú chuť.
Špargľa sa zbiera, keď sa špičky výhonkov začnú mierne vynárať spod zeme. Na zber sa používajú špeciálne nože na špargľu, ktorými sa výhonky odrežú niekoľko centimetrov pod povrchom zeme.
V domácich záhradných podmienkach môžete špargľu bieliť metódou kopčekov alebo zakrytím riadkov špargle čiernou záhradníckou fóliou a vytvorením malých tunelov. Na bielenie môžete použiť aj špeciálne keramické zvony. Dôležité je úplne obmedziť prístup svetla k rastúcim výhonkom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozhodne ju nevysádzajte v blízkosti reďkoviek. Výnos bude žalostný
Zalievajte ním uhorky a nestihnete ich pozbierať. Toto je tajný trik mojej babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.