16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/margouillat photo)
Pórová polievka je polievka na zvláštne príležitosti. Je ideálna na rýchlu každodennú večeru, je to skvelé ukážkové jedlo na rodinných stretnutiach a stretnutiach s priateľmi a je to tiež skvelý „predkrm“ pred večierkom, aby vám žalúdok nekručal príliš rýchlo. Pórovú polievku robím často, ale nedávno som sa rozhodla, že ju trochu vylepším. Podávala som ju priateľom a všetkým som musela poslať recept.

Foto: shutterstock/margouillat photo
Ak neviete, čo pripraviť na večeru, a „niečo chutné“ prekonáva „niečo rýchle“, nemusíte si vyberať. Rozhodnite sa pre pórovú polievku, ktorá je chutná aj rýchla, navyše je jednoduchá a nádherne vonia po celom byte. Ako začať? Najprv na panvici premeníme pór na voňavé zlato. Potom ho pridajte do vývaru spolu s ostatnými prísadami, pričom jedna je obzvlášť dôležitá. Ide o aromatický syr camembert. Túto arómu nemožno cítiť cez sito, pórovú polievku so syrom rozhodne musíte vyskúšať.
Aromatická pórová polievka. S týmto syrom je to majstrovské dielo na večeru
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké póry,
- 3 veľké zemiaky,
- 1 väčšia cibuľa,
- 3-4 strúčiky cesnaku,
- 2 plátky syra camembert (musí byť olúpaný),
- PL masla,
- soľ, korenie, muškátový oriešok,
- cca 1,5 l hydinového alebo zeleninového vývaru,
- prípadne 2 PL kyslej smotany.

Foto: shutterstock/Karl Allgaeuer
Pórová polievka s camembertom – ako na to:
Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridajte nakrájaný pór a na miernom ohni ho za stáleho miešania orestujte. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobné kocky, pridáme do hrnca a dusíme 5 minút. Nakoniec pridajte cesnak pretlačený cez lis. Orestovanú zeleninu zalejte vývarom, znížte teplotu a varte, kým zemiaky nezmäknú.
Potom pridajte syr camembert nakrájaný na malé kúsky a keď sa rozpustí, rozmixujte ho ručným mixérom. V tejto fáze pridajte aj temperovanú smotanu. Polievku ochutíme plochou lyžičkou soli, plochou lyžičkou korenia a lyžičkou muškátového orieška. Varte ďalších 5 minút. Podávajte s krutónmi, slaninovými lupienkami alebo pufovaným hráškom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najlepší čas na prípravu tejto mimoriadne zdravej polievky. Hlavná zložka rastie pod plotom
Kuchárka mi prezradila svoje tajomstvo. Biela zeleninová polievka je lepšia ako maminina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.