14.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/jreika).
Jeho jedinečné vlastnosti podporujú obehový systém, kĺby a imunitu, čím reagujú na kľúčové potreby organizmu v dospelosti. Fľaša, ktorá vydrží mnoho mesiacov, sa dá kúpiť za približne 8 EUR. Tento olej má pozitívny vplyv na zdravie a zvyšuje chuť jedla. Seniorom sa oplatí zaradiť ho natrvalo do jedálnička.

Foto: shutterstock/jreika
Je to skvelá alternatíva k olivovému oleju a iným obľúbeným olejom. Aj keď je menej známy, svojimi vlastnosťami im v ničom nezaostáva. Hovoríme o oleji lisovanom zo semien požltu farbiarskeho, rastliny s intenzívne žltooranžovými kvetmi.
Požlt bol v staroveku cenený najmä ako prírodné farbivo. V súčasnosti je však docenený jeho význam ako zdroj nenasýtených mastných kyselín a cenných živín.
Osobitnú pozornosť si zasluhujú zdraviu prospešné vlastnosti požltového oleja, ktorý priaznivo pôsobí na organizmus seniorov vo viacerých kľúčových oblastiach. Odborníci poukazujú na jeho schopnosť podporovať kardiovaskulárny systém, a to vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín. Kyselina linolová (omega-6), ktorá sa nachádza v tomto oleji, pomáha znižovať hladinu LDL, čo je dôležité pri prevencii problémov s cholesterolom a funkciou srdca.

Foto: shutterstock/meunierd
Ako požltový olej z vplyvňuje zdravie seniorov?
Má protizápalové účinky, čo je vlastnosť, ktorá je obzvlášť cenná v rámci zmierňovania bolestí kĺbov a reumatických ochorení, na ktoré sa často sťažujú starší ľudia. Podporuje imunitný systém aj vďaka obsahu antioxidantov vrátane vitamínu E, ktoré pomáhajú chrániť bunky tela pred oxidačným stresom a odďaľujú proces starnutia.
Požltový olej dokáže regulovať aj metabolizmus inzulínu a má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre seniorov s cukrovkou 2. typu. To poskytuje dodatočnú diétnu podporu pre ľudí, ktorí by sa mali špeciálne starať o svoj pankreas a metabolický systém.
Prvý za studena lisovaný požltový olej je považovaný za najzdravší variant, ktorý si zachováva všetky svoje vlastnosti. Najlepšie je jesť surový, pridať do šalátov, dusenej zeleniny, krúpov alebo tvarohu. Stojí za zmienku, že tento olej nie je vhodný na vyprážanie, pretože vysoké teploty ho zbavujú nutričných hodnôt. Odporúča sa konzumovať približne 1–2 polievkové lyžice denne, najlepšie ako doplnok k vyváženej strave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koľko krokov denne treba urobiť, aby ste boli zdraví? Vedci majú prekvapivú odpoveď
Vedci dokazujú, že tento druh mäsa zvyšuje riziko demencie. Slováci ho stále jedia priveľa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.