15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gabrihita).
Zdravá strava je kľúčovým faktorom v prevencii srdcových chorôb, ktoré sú stále najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. Spôsob, akým sa stravujeme, môže výrazne prispievať k vysokému krvnému tlaku, ateroskleróze, dokonca aj k infarktu a mozgovej príhode. Ukazuje sa, že dôležité je nielen to, čo jeme, ale aj kedy konzumujeme jedlo. Zistite, ako sa chrániť pred vážnymi ochoreniami srdcovo-cievneho systému.

Foto: shutterstock/gabrihita
Losos znižuje hladinu zlého cholesterolu
Losos a iné tučné morské ryby predstavujú najlepší zdroj nenasýtených omega-3 mastných kyselín. Vďaka tomu znižujú hladinu cholesterolu, regulujú krvný tlak a pôsobia proti zrážaniu krvi. Zároveň znižujú riziko zápalových stavov žíl, aterosklerózy a vážnych ochorení srdcovo-cievneho systému.
Ovos chráni pred zápalom
Ovos a iné celozrnné produkty dodávajú telu cennú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu. Pamätajte, že konzumáciou prevažne komplexných sacharidov sa chránite pred prudkými výkyvmi glukózy v krvi. Práve tieto výkyvy spôsobujú zápaly a môžu poškodzovať krvné cievy. Ovsená kaša s jogurtom a ovocím predstavuje najlepšiu voľbu pre druhé raňajky alebo ľahkú večeru.
Listová zelenina posilňuje krvné cievy
Zelená listová zelenina obsahuje niekoľko mimoriadne cenných zložiek pre zdravie srdca. Predovšetkým draslík, ktorý vyvažuje množstvo sodíka a znižuje krvný tlak, ale aj vlákninu a kyselinu listovú. Pravidelne konzumovaný vitamín B9 znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice až o 20 percent. Listová zelenina tiež rozširuje krvné cievy a znižuje riziko aterosklerózy. Každý deň by sme mali konzumovať aspoň 1-2 porcie šalátu, kelu alebo špenátu.
Olivový olej znižuje riziko srdcových chorôb
Olivový olej a iné nerafinované rastlinné oleje majú priaznivý vplyv na zdravie. Znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia protizápalovo a regulujú krvný tlak. Antioxidanty, ktoré obsahujú, tiež chránia pred nadmernou zrážanlivosťou krvi. Z tohto dôvodu lekári a výživoví poradcovia odporúčajú pridávať olivový olej do zeleninových šalátov, dokonca ním nahrádzať maslo na chlebíčkoch.
Paradajky obsahujú jeden z najsilnejších antioxidantov
Paradajky obsahujú veľké množstvo jedného z najsilnejších antioxidantov – lykopénu. Dokázalo sa, že posilňuje steny krvných ciev, rozširuje ich a zvyšuje ich pružnosť, čím znižuje riziko upchatia. Znižuje tiež riziko zápalových stavov tepien a žíl a reguluje krvný tlak. Zaujímavé je, že tepelná úprava zvyšuje vstrebávanie lykopénu (podobný efekt nastáva pri kombinácii paradajok s olivovým olejom). Preto je vhodné zaradiť do stravy paradajkovú polievku či pečené paradajky.

Foto: shutterstock/Viktor1
Fermentované mliečne výrobky regulujú krvný tlak
Fermentované mliečne výrobky, ako je prírodný jogurt, kefír či cmar, sú dobrým zdrojom probiotík. Pomáhajú bojovať proti zápalom v tele a znižujú krvný tlak. Predovšetkým však prispievajú k obnove normálnej črevnej mikroflóry. Dokázalo sa, že dobré črevné baktérie obmedzujú vstrebávanie zlého cholesterolu do tela, čím znižujú riziko aterosklerózy. Mliečne výrobky tiež dodávajú cenný vitamín K2, ktorý chráni pred hromadením vápnika v stenách tepien.
Čas jedla ovplyvňuje zdravie srdcovo-cievneho systému
Ukazuje sa, že pre srdce je dôležité nielen to, čo jeme, ale aj kedy. Vedci z Univerzity v Southamptone a Mass General Brigham v USA zistili, že ľudia pracujúci na nočné zmeny sú obzvlášť náchylní na srdcovo-cievne ochorenia. Súvisí to s narušeným denným rytmom. Výskumy ukázali, že vyhýbanie sa jedlu počas nočnej práce výrazne znižuje riziko infarktu či vysokého krvného tlaku. Z rovnakých dôvodov by ste nemali jesť neskoro večer ani tesne pred spaním.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravený losos chutí najlepšie na svete. Tajomstvo spočíva v kombinácii korenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.