17.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Peggychoucair)
Zásoby vajec sa v kuchyniach objavujú nielen počas príprav na Veľkú noc. Sú univerzálnou prísadou do mnohých jedál a radi ich jeme každý deň. Šikovné skladovanie minimalizuje plytvanie potravinami, preto odpovedáme na otázku: Dajú sa vajcia zamraziť? O tejto otázke stále panuje veľa pochybností.

Foto: Pixabay/Peggychoucair
Zásoby vajec v domácnostiach – nielen na Veľkú noc
V mnohých domácnostiach sa zásoby vajec objavujú nielen pri príprave sviatkov a veľkých rodinných osláv. Niekedy sú výsledkom sezónnych akcií alebo túžby urobiť veľa nákupov naraz, aby sa ušetril čas. Treba však brať do úvahy, že čerstvé produkty sa nedajú skladovať donekonečna. Čo robiť v takejto situácii?
Môžete varené vajcia zamraziť?
Sú prísadou do šalátov, sendvičov a radi ich plníme chutnou plnkou. Uprostred hektickej kuchyne to však ľahko preženieme. Zostalo vám po jedle veľa zásob a premýšľate, čo ďalej? Uvarené vajcia nie sú vhodné na zmrazenie. Hoci sa považujú za pomerne bezpečné na konzumáciu, pri vystavení nízkym teplotám strácajú svoju štruktúru. Stávajú sa chuťovo nevábnymi a jednoducho nechutnými. Oveľa lepším nápadom je dôkladne zvážiť, koľko uvarených vajec bude stačiť na konzumáciu v pohybe.

Vajcia ako nikdy predtým: Taliani objavili spôsob, ako uvariť ideálne vajce!
Surové vajcia sa môžu zmraziť, ale za určitých podmienok
Dobrou správou je, že surové vajcia môžeme dať do mrazničky. Musíte ich však na tento proces správne pripraviť. Hneď na úvod treba poznamenať, že by ste nemali zmrazovať celé vajcia v škrupinách. Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že prasknú a vytekajúci obsah kontaminuje vnútro spotrebiča.
Ako teda zmrazovať vajcia? Môžete to urobiť niekoľkými spôsobmi
- Vaječná zmes – bielky a žĺtky môžete rozmiešať tak, aby vznikla homogénna zmes. Je vhodná na použitie v receptoch, kde nie je veľmi dôležitá štruktúra vajec. Môžete ich úspešne pridať napríklad do koláčov.
- Zmrazovanie vaječných bielkov – tento proces znášajú veľmi dobre. Je dobré ich predtým zľahka vyšľahať, čo uľahčí ich neskoršie použitie pri varení. Umiestnite ich do zásobníkov na kocky ľadu a ihneď ich rozdeľte na praktické porcie alebo do vreciek na mrazenie.
- Zmrazte žĺtky – pri vystavení nízkym teplotám majú tendenciu hustnúť a tuhnúť. Aby ste tomu zabránili, pridajte do žĺtkov trochu soli alebo cukru (podľa toho, na čo ich plánujete použiť) a premiešajte.
Nezabudnite na toto pri zamrazovaní
Uistite sa, že vajcia sú čerstvé. Používajte vzduchotesné nádoby alebo vrecká, ktoré chránia vajcia pred vzduchom. Nádobu vždy označte dátumom zmrazenia. Vajíčka môžete v mrazničke skladovať až šesť mesiacov.
Dôležité je aj rýchle schladenie. Čím skôr vajcia dosiahnu nízku teplotu, tým lepšie. Mraznička by mala byť nastavená na -18 °C. Proces rozmrazovania vajec by mal byť pomalý. Preneste ich z mrazničky do chladničky na niekoľko hodín alebo najlepšie na noc. Neodporúča sa ponáhľať sa. Je lepšie vyhnúť sa ich rozmrazovaniu pri izbovej teplote, ktoré podporuje rast škodlivých baktérií.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajcia ako nikdy predtým: Taliani objavili spôsob, ako uvariť ideálne vajce!
Vajcia bez problémov olúpete. Stačí 1 polievková lyžica do hrnca s vodou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.