19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melnikov Dmitriy).
O vajíčka nie je na našich stoloch počas Veľkej noci núdza. Nájdete ich ako samostatný pokrm, ale aj ako prísadu do šalátov, pečiva a mnohých ďalších jedál. Preto je dobré mať istotu a pred použitím vajec skontrolovať, či sú čerstvé. Existuje na to rýchly a jednoduchý spôsob. Tu je návod, ako môžete jednoducho skontrolovať čerstvosť vajec.

Foto: shutterstock/Melnikov Dmitriy
Vajíčka sú neodmysliteľným symbolom Veľkej noci. Pri príprave jedál na tieto sviatky sa preto oplatí skontrolovať, či je táto kľúčová zložka mnohých pokrmov určite čerstvá. Môžeme to urobiť bez rozbitia škrupiny, pomocou vody. Ide o jednoduchú a rýchlu metódu, ktorá nám umožní uistiť sa, že podávané pokrmy sú čerstvé a bezpečné.
Ako skontrolovať čerstvosť vajec? Stačí vám na to pohár vody
Ak chcete rýchlo a jednoducho skontrolovať, či sú vajcia, ktoré plánujete použiť, čerstvé, stačí vykonať takzvaný vodný test.
- Ide o metódu, pri ktorej stačí ponoriť vajce do pohára studenej vody a sledovať, čo sa s ním stane. Podľa reakcie zistíme, či je náš výrobok vhodný na konzumáciu.
Tu sú možné výsledky tohto testu:
- Ak vajce klesne na dno misky a zostane tam vo vodorovnej polohe, znamená to, že vajce je čerstvé. Je to preto, lebo má kompaktnú štruktúru bielka a žĺtka, vďaka čomu je ťažšie ako voda.
- Ak vajce klesne na dno, ale zostane vo vzpriamenej polohe alebo mierne pláva, nie je už čerstvé, ale stále je jedlé. To sa výborne hodí napríklad na pečenie. Nezabudnite ho však použiť v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.
- Vajíčko pláva na hladine – ak pláva na vode, nie je čerstvé a nemalo by sa konzumovať. Je to preto, že vo vajci sa vytvorila veľká vzduchová kapsa, vďaka ktorej je ľahšie ako voda. V žiadnom prípade by sa nemalo konzumovať, pretože to môže mať vážne zdravotné následky.
Ako inak môžete skontrolovať čerstvosť vajec? Tieto metódy sa oplatí poznať
Samozrejme, existujú aj iné metódy, ktoré nám umožnia skontrolovať, či sú vajcia čerstvé.
- Jedným z účinných spôsobov je pozorovanie toho, ako vyzerá škrupina. Keď je vajce čerstvé, je matné a drsné. Ak je škrupina hladká a lesklá, už nie je čerstvé. Treba tiež skontrolovať, či nie je zafarbená a či sa nekazí.
- Ak ste tomu doteraz nevenovali pozornosť, po rozbití sa čerstvosť vajíčka prejaví jeho vzhľadom a vôňou. Čerstvé vajce má vypuklý žĺtok, ktorý pevne prilieha k hustému a priehľadnému bielku. Ak je žĺtok plochý a ľahko sa rozlieva a bielok je vodnatý, vajce už nie je čerstvé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho uchovávate vajcia v chladničke? Po uplynutí tejto doby ich treba vyhodiť
Vajcia už pri varení nepraskajú. Do vody pridám jednu vec a problém je vyriešený
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.