19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/VI Studio).
Sú nenahraditeľnou súčasťou každej kuchyne, no ich poškodenie môže vážne ohroziť vaše zdravie. Ako rozpoznať, že váš hrniec potrebuje vymeniť a do ktorého kontajnera ho správne vyhodiť? Tieto informácie by mala poznať každá žena.

Foto: shutterstock.com/VI Studio
Hrnce tvoria základné vybavenie každej domácnosti a prakticky ich nemožno ničím nahradiť. Ako každá vec, aj hrnce sa časom opotrebúvajú, najmä ak sa o ne prestaneme správne starať. Poškodený hrniec však nepredstavuje len estetický problém – môže byť vážnym ohrozením pre vaše zdravie. Preto je dôležité vedieť, kedy je čas rozlúčiť sa so starým kuchynským pomocníkom.
Alarmujúce príznaky, že váš hrniec patrí do koša
Hrnce sa líšia nielen cenou a veľkosťou, ale aj materiálom, z ktorého sú vyrobené. Na trhu nájdeme obrovský výber – od smaltovaných, liatinových, sklenených až po oceľové. Navyše mnohé hrnce obsahujú rôzne druhy povrchových úprav, ktoré majú zabrániť pripaľovaniu jedla.
Ak chcete predĺžiť životnosť vašich hrncov, musíte sa o ne správne starať. Hrnce, ktoré sú pravidelne vystavované vysokým teplotám, môžu časom strácať svoje vlastnosti, čo často negatívne vplýva na naše zdravie.
Bohužiaľ, niekedy sa stáva, že napriek našej starostlivosti sa hrniec stáva nepoužiteľným. Najčastejšie sa to stáva, keď sa začne odlupovať povrchová vrstva alebo sa hrniec a jeho obsah pripália, napríklad pri varení polievky.
Poškodený hrniec môže nielen negatívne ovplyvniť chuť pripravovaných jedál, ale predovšetkým ohroziť vaše zdravie. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať stav vašich hrncov a posúdiť, či by ste nemali prestať niektoré z nich používať.
Pri hrncoch s teflónovou povrchovou úpravou je dôležité skontrolovať, či nie je poškriabaná, alebo čo je horšie, či neobsahuje veľké úbytky teflónu. Odlupujúci sa teflónový povrch môže uvoľňovať zdraviu škodlivé látky. Navyše takýto hrniec už neplní svoju funkciu, pretože teflón by mal mať nepriľnavé vlastnosti.
V žiadnom prípade by ste nemali používať hrnce, na ktorých vidíte známky korózie. Hrdza, ktorú vidíte vo vnútri hrnca, teda v časti, ktorá prichádza do kontaktu s potravinami, tiež ohrozuje zdravie.
Hrnce, na ktorých sú viditeľné známky pripálenia, či už zvyškov jedla alebo samotného materiálu, z ktorého sú vyrobené, niekedy možno „zachrániť“ pred vyhodením. Stačí sa pokúsiť vyčistiť takýto nános pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov. Bohužiaľ, veľké pripáleniny, ktoré sa nedajú odstrániť, môžu spôsobiť, že pripravované jedlá budú nechutné a nezdravé.

Foto: shutterstock.com/VI Studio
Kam vyhodiť starý hrniec? Toto je správna odpoveď
Od 1. júla 2017 platí na celom území Slovenska jednotný systém triedenia odpadu. Komunálny odpad sa zbiera v rozdelení na štyri hlavné frakcie plus zmesový odpad: papier (modrý kontajner), kovy a plasty (žltý kontajner), sklo (zelený kontajner) a bioodpad (hnedý kontajner).
Ak máte hrniec, ktorého používanie je nemožné, pretože ohrozuje vaše zdravie, objaví sa otázka, kam ho vyhodiť. Nepoužiteľné hliníkové hrnce by mali skončiť v žltom kontajneri na kovový a plastový odpad.
Rovnako postupujte aj pri vyhadzovaní hrncov z nehrdzavejúcej ocele a oceľových hrncov. Aj keď majú „rúčky“ vyrobené z plastu alebo iného materiálu, ich miesto je v žltom kontajneri.
A čo v prípade smaltovaných hrncov? Napriek tomu, že majú povrchovú vrstvu zo smaltovanej hmoty, aj tieto hrnce vyhadzujeme do kontajnera na kovový a plastový odpad. Naopak, nádoby vyrobené zo žiaruvzdorného skla sa nerecyklujú, preto by mali skončiť v kontajneri na zmesový odpad. To isté platí aj pre hrnce s teflónovou povrchovou úpravou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto ničíte panvicu. Tri veci, ktoré rozhodne nesmiete robiť
Ako odstrániť hrdzu z panvice? Použite šikovný trik za menej ako 1 EUR. Budú vyzerať ako nové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.