18.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/FoodVideoPhoto).
Nie je to ovsené, nie je to sójové – a napriek tomu chutí takmer ako klasické mlieko. Mlieko z hrachu je nová hviezda kaviarenských nápojov a výživových tabuliek. Obsahuje veľa bielkovín, málo tuku, je bez laktózy a s prekvapivo príjemnou chuťou.

Foto: shutterstock.com/FoodVideoPhoto
Novinka na kávovom nebi
Na poličkách v obchodoch ho ešte nehľadá každý, ale tí, čo ho ochutnali, ho nechcú vymeniť. Mlieko z hrachu – presnejšie zo žltého sušeného hrachu – sa čoraz častejšie objavuje v kaviarňach ako vegánska a zdravšia alternatíva ku kravskému mlieku.
Hoci prvýkrát sa objavilo už v roku 2016 v USA, väčšiu popularitu si získava až teraz – vďaka svojej textúre, penivosti a najmä chuti, ktorá prekvapivo pripomína klasické polotučné mlieko.
Za chuťou stojí veda (a trochu biotechnológie)
Nie je to obyčajné rozmixované strukovinové pyré. Mlieko z hrachu vzniká špeciálnym biotechnologickým procesom, ktorý bol dokonca patentovaný poľskými vedcami. Zo sušeného hrachu sa extrahuje prirodzená sladkosť, upraví sa konzistencia, ale zachovajú sa všetky výživové hodnoty – vrátane prebiotík, aminokyselín či omega-3 mastných kyselín.
Výsledok? Tekutina, ktorá sa tvári ako mlieko, chutí ako mlieko – ale nie je mlieko.
Prečo by ste ho mali skúsiť?
Mlieko z hrachu má poriadnu dávku výživových výhod. Je prirodzene bez laktózy, a teda vhodné aj pre ľudí s intoleranciou. Má vysoký obsah bielkovín (vrátane tých, ktoré si telo nevie vytvoriť samo), vlákniny a je ľahko stráviteľné – dokonca pomáha tráveniu.
Obsahuje viac vápnika ako bežné mlieko, k tomu draslík, horčík a vitamíny A, C, E a skupiny B. Dobré pre kosti, svaly, nervy, srdce… aj krásu. Zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov.
Ideálne do kávy, ale aj do kaše či smoothie
Je jemne sladkasté, v horúcej káve sa nezráža a krásne sa napení. Preto si ho obľúbili baristi aj fanúšikovia domáceho cappuccina. Ak máte radi matchu alebo ovsené kaše, hravo nahradí klasické mlieko aj tam.
Pozor ale pri nákupe: vyberajte si verzie bez pridaného cukru, umelých aróm či lacných olejov. Najlepšie je staviť na čo najprirodzenejšie zloženie.
Kúpite ho aj na Slovensku – ak viete, kde hľadať

Foto: shutterstock/Garnar
Zatiaľ to nie je bežný tovar v každej samoobsluhe, ale nájdete ho v niektorých väčších supermarketoch, v predajniach so zdravou výživou alebo jednoducho online. Výrobcovia si uvedomujú jeho potenciál, a tak sa ponuka pomaly, ale isto rozširuje.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pravidelné pitie kávy brzdí rozvoj nebezpečného ochorenia. To však nie je všetko
Používate himalajskú soľ, pretože je zdravá? Pravda vás možno prekvapí (a možno aj nahnevá)
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.