20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hiroamano).
Pasta Miso je tradičnou zložkou mnohých japonských a kórejských jedál. Táto rastlinná pochúťka sa hodí nielen do polievok, šalátov alebo marinád, ale má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Podporuje správne fungovanie tráviaceho a imunitného systému. Zistite, na čo sa dá pasta miso použiť. Úžasne obohatí chuť mnohých jedál.

Foto: shutterstock/hiroamano
Miso pastu môžete kúpiť v každom supermarkete, najčastejšie v oddelení ázijskej kuchyne. Jej originálna chuť zvýrazňuje vôňu mnohých rôznych jedál. Ukazuje sa, že sa ju oplatí konzumovať aj z iných ako kulinárskych dôvodov. Zistite, čo je miso pasta a ako ju používať v kuchyni.
Čo je miso pasta?
Miso pasta je obľúbený produkt v kórejskej a japonskej kuchyni.
- Vyrába sa fermentáciou sójových bôbov, vďaka čomu má intenzívnu chuť a vôňu. Je to kombinácia varených a mletých sójových bôbov s varenou ryžou alebo obilninami (napr. pšenicou, jačmeňom alebo kukuricou).
- Do zmesi sa pridáva veľká dávka soli a kmeň kvasiniek koji. Táto zmes sa šľahá v sudoch a potom sa na minimálne šesť mesiacov úplne preruší prístup vzduchu.
- V tomto okamihu sa začne kvasenie. Čím dlhšie trvá, tým tmavšiu farbu má pasta a intenzívnejšiu arómu.
Existuje niekoľko druhov miso pasty, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, ale predovšetkým chuťou:
- čisté miso (hatho) – jemná pasta z fermentovaných sójových bôbov bez akýchkoľvek prísad
- žlté miso (šinšu) – pasta z fermentovaných sójových bôbov a jačmeňa
- biele miso (širomiso) – pasta s charakteristickou slanou sladkou chuťou
- červené miso (akamiso) – tmavá, dlho dozrievajúca pasta s výraznou slanou chuťou.
Oplatí sa jesť miso pastu?
Fermentácia sóje dodáva paste miso originálnu chuť, ale zároveň jej dodáva mnoho cenných zdraviu prospešných vlastností. Určite sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálneho lístka, najmä preto, že môže spestriť mnohé každodenné jedlá.
- Kvôli vysokému obsahu sodíka by sme však mali byť opatrní a nepoužívať ju v nadmernej miere – optimálna dávka sú 2 čajové lyžičky denne.
- Miso pasta je spojencom ľudí na redukčnej diéte. Má nízky obsah sacharidov, ale veľkú dávku bielkovín a vlákniny. Vďaka tomu je prospešná pre tráviaci systém.
- Vďaka bakteriálnym kultúram, ktoré obsahuje, zlepšuje črevnú mikroflóru a následne posilňuje imunitu. Nielenže zrýchľuje metabolizmus a potláča záchvaty hladu, ale znižuje aj pretrvávajúce žalúdočno-črevné ťažkosti.
- Oplatí sa jesť miso pastu? Určite, ak chcete doplniť nedostatok minerálov vrátane železa, vápnika a sodíka.
- Ázijská pochúťka poskytuje aj lecitín a kyselinu linolovú, ktoré pomáhajú znižovať nadmerne vysokú hladinu cholesterolu a zvyšujú pružnosť ciev.
- Navyše vykazuje detoxikačné vlastnosti – detoxikuje organizmus a odstraňuje škodlivé toxíny.
Na čo používať miso pastu?
Miso pasta sa vyznačuje sladkou a slanou chuťou a možno ju pridať do mnohých rôznych jedál. Obsahuje vysoký podiel sodíka, takže je skvelou náhradou soli.
- Dobre sa preto uplatní ako prísada do šalátov a polievok (tie sú obzvlášť obľúbené).
- Nezabudnite však, že pri príprave teplých jedál by sa pasta miso mala pridávať vždy až na záver, pretože vysoké teploty môžu znížiť jej zdraviu prospešné účinky na organizmus.
Na čo ďalšie by ste mali používať sójový výrobok?
- Napríklad na prípravu marinády na mäso alebo nátierky na sendviče.
- Neobmedzujte sa však len na suché jedlá – pastu možno úspešne pridať aj do dezertov. Domácim tortovým krémom alebo domácej zmrzline môže prospieť obohatenie o miso príchuť.
Instantná miso polievka
Zloženie:
- 400 ml vývaru (zeleninového alebo hydinového)
- 120 ml kokosového mlieka
- lyžicu miso pasty
- 1,5 lyžice sójovej omáčky
- lyžičku arašidového masla
- lyžicu ryžového octu
- pol lyžičky chilli vločiek
Podávame s:
- uvarenými rezancami (rezance ramen)
- vajciami uvarenými natvrdo
- zeleninou (napr. čínskou kapustou)
- hubami shitake
- kúskami mäsa (kuracie, hovädzie, slanina)
- nasekanou pažítkou
- tofu

Foto: shutterstock/b.s.yana
Spôsob prípravy:
- Pripravte si hrniec. Dajte doň miso pastu, sójovú omáčku, arašidové maslo, ryžový ocot a chilli vločky. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Prilejte vývar a kokosové mlieko. Priveďte do varu a potom stiahnite z ohňa.
- Rezance vložte do hlbších misiek a zalejte ich horúcou miso polievkou. Na vrch dajte obľúbené prílohy – nakrájané vajce uvarené natvrdo, huby shitake alebo pak choi (čínska kapusta), nasekanú pažítku, mäso (napríklad kuracie), tofu alebo nasekanú pažítku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najzdravšia polievka na svete. Čo sa oplatí vedieť o miso polievke?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.