Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Japonci ju pridávajú takmer do všetkého. Pomáha pri trávení a chudnutí

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hiroamano). Pasta Miso je tradičnou zložkou mnohých japonských a kórejských jedál. Táto rastlinná pochúťka sa hodí nielen do polievok, šalátov alebo marinád, ale má...

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hiroamano).

Pasta Miso je tradičnou zložkou mnohých japonských a kórejských jedál. Táto rastlinná pochúťka sa hodí nielen do polievok, šalátov alebo marinád, ale má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Podporuje správne fungovanie tráviaceho a imunitného systému. Zistite, na čo sa dá pasta miso použiť. Úžasne obohatí chuť mnohých jedál.

Táto rastlinná pochúťka sa hodí nielen do polievok, šalátov alebo marinád, ale má aj zdraviu prospešné vlastnosti. Čo je miso pasta?
Foto: shutterstock/hiroamano

Miso pastu môžete kúpiť v každom supermarkete, najčastejšie v oddelení ázijskej kuchyne. Jej originálna chuť zvýrazňuje vôňu mnohých rôznych jedál. Ukazuje sa, že sa ju oplatí konzumovať aj z iných ako kulinárskych dôvodov. Zistite, čo je miso pasta a ako ju používať v kuchyni.

Čo je miso pasta?

Miso pasta je obľúbený produkt v kórejskej a japonskej kuchyni.

  • Vyrába sa fermentáciou sójových bôbov, vďaka čomu má intenzívnu chuť a vôňu. Je to kombinácia varených a mletých sójových bôbov s varenou ryžou alebo obilninami (napr. pšenicou, jačmeňom alebo kukuricou).
  • Do zmesi sa pridáva veľká dávka soli a kmeň kvasiniek koji. Táto zmes sa šľahá v sudoch a potom sa na minimálne šesť mesiacov úplne preruší prístup vzduchu.
  • V tomto okamihu sa začne kvasenie. Čím dlhšie trvá, tým tmavšiu farbu má pasta a intenzívnejšiu arómu.

Existuje niekoľko druhov miso pasty, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, ale predovšetkým chuťou:

  • čisté miso (hatho) – jemná pasta z fermentovaných sójových bôbov bez akýchkoľvek prísad
  • žlté miso (šinšu) – pasta z fermentovaných sójových bôbov a jačmeňa
  • biele miso (širomiso) – pasta s charakteristickou slanou sladkou chuťou
  • červené miso (akamiso) – tmavá, dlho dozrievajúca pasta s výraznou slanou chuťou.

Oplatí sa jesť miso pastu?

Fermentácia sóje dodáva paste miso originálnu chuť, ale zároveň jej dodáva mnoho cenných zdraviu prospešných vlastností. Určite sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálneho lístka, najmä preto, že môže spestriť mnohé každodenné jedlá.

@theguthealthmd_

Look… It needed to be said. Miso is a fermented soybean paste made from molded rice, and it is friggin’ awesome. Check this out: On August 9, 1945, the second atomic bomb was dropped on Nagasaki, Japan. Just 1.4km (less than a mile) from the bomb’s hypocenter, Dr. Tatuichiro Akizuki and staff were attending to patients at the Uragami Daiichi Hospital. Remarkably, none of these individuals, including Dr. Akizuki, developed acute radiation sickness. They attributed this to their daily consumption of miso soup with wakame seaweed garnish. After the Chernobyl nuclear power plant meltdown on April 26, 1986, in Ukraine, many Europeans turned to miso soup as a precautionary measure against radiation-related illnesses based upon Dr. Akizuki’s history from Nagasaki. Now, so far this is just a good story. But in 2013, a biology professor at Hiroshima University, Dr. Hiromitsu Watanabe, decided to put this theory to the test in mice and found that mice fed miso prior to radiation exposure did in fact suffer less radiation damage. Further, the longer the miso was fermented, the more protective it was. PRO TIP: White miso is fermented for short periods of time while red miso is fermented for six months to a year. Given what we now know, I’d recommend we roll with the unpasteurized red miso. PMID: 23914051 #miso #fermentation #guthealth #fiberfueled

♬ Drake style/HIPHOP beat(1491552) – Burning Man
  • Kvôli vysokému obsahu sodíka by sme však mali byť opatrní a nepoužívať ju v nadmernej miere – optimálna dávka sú 2 čajové lyžičky denne.
  • Miso pasta je spojencom ľudí na redukčnej diéte. Má nízky obsah sacharidov, ale veľkú dávku bielkovín a vlákniny. Vďaka tomu je prospešná pre tráviaci systém.
  • Vďaka bakteriálnym kultúram, ktoré obsahuje, zlepšuje črevnú mikroflóru a následne posilňuje imunitu. Nielenže zrýchľuje metabolizmus a potláča záchvaty hladu, ale znižuje aj pretrvávajúce žalúdočno-črevné ťažkosti.
  • Oplatí sa jesť miso pastu? Určite, ak chcete doplniť nedostatok minerálov vrátane železa, vápnika a sodíka.
  • Ázijská pochúťka poskytuje aj lecitín a kyselinu linolovú, ktoré pomáhajú znižovať nadmerne vysokú hladinu cholesterolu a zvyšujú pružnosť ciev.
  • Navyše vykazuje detoxikačné vlastnosti – detoxikuje organizmus a odstraňuje škodlivé toxíny.

Na čo používať miso pastu?

Miso pasta sa vyznačuje sladkou a slanou chuťou a možno ju pridať do mnohých rôznych jedál. Obsahuje vysoký podiel sodíka, takže je skvelou náhradou soli.

  • Dobre sa preto uplatní ako prísada do šalátov a polievok (tie sú obzvlášť obľúbené).
  • Nezabudnite však, že pri príprave teplých jedál by sa pasta miso mala pridávať vždy až na záver, pretože vysoké teploty môžu znížiť jej zdraviu prospešné účinky na organizmus.

Na čo ďalšie by ste mali používať sójový výrobok?

  • Napríklad na prípravu marinády na mäso alebo nátierky na sendviče.
  • Neobmedzujte sa však len na suché jedlá – pastu možno úspešne pridať aj do dezertov. Domácim tortovým krémom alebo domácej zmrzline môže prospieť obohatenie o miso príchuť.

Instantná miso polievka

Zloženie:

  • 400 ml vývaru (zeleninového alebo hydinového)
  • 120 ml kokosového mlieka
  • lyžicu miso pasty
  • 1,5 lyžice sójovej omáčky
  • lyžičku arašidového masla
  • lyžicu ryžového octu
  • pol lyžičky chilli vločiek

Podávame s:

  • uvarenými rezancami (rezance ramen)
  • vajciami uvarenými natvrdo
  • zeleninou (napr. čínskou kapustou)
  • hubami shitake
  • kúskami mäsa (kuracie, hovädzie, slanina)
  • nasekanou pažítkou
  • tofu
Ako propraviť instantnú miso polievku?
Foto: shutterstock/b.s.yana

Spôsob prípravy:

  1. Pripravte si hrniec. Dajte doň miso pastu, sójovú omáčku, arašidové maslo, ryžový ocot a chilli vločky. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  2. Prilejte vývar a kokosové mlieko. Priveďte do varu a potom stiahnite z ohňa.
  3. Rezance vložte do hlbších misiek a zalejte ich horúcou miso polievkou. Na vrch dajte obľúbené prílohy – nakrájané vajce uvarené natvrdo, huby shitake alebo pak choi (čínska kapusta), nasekanú pažítku, mäso (napríklad kuracie), tofu alebo nasekanú pažítku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najzdravšia polievka na svete. Čo sa oplatí vedieť o miso polievke?

Recept na cesnakovú polievku je prísne strážené tajomstvo mojej babičky. Ukradla som ho a delím sa oň


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Lahodné rafaello palacinky. Pre milovníkov kokosovej chuti

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Turshina). Máte radi kokosovú príchuť? Potom musíte vyskúšať tento jednoduchý recept na rafaello palacinky. Nie sú ničím iným…

Najlepší dezert pre milovníkov čokolády. Recept na ,,Čokoládový sen“

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shutterstock AI). ,,Čokoládový sen" je určite koláč na zvláštne príležitosti. Na hostí vždy urobí dojem. Niet divu, kombinácii dokonale…

Egreše zbožňujú túto prírodnú zložku. Stačí rozsypať raz za mesiac. Úroda vás prekvapí

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Goskova Tatiana). Egreše dobre reagujú na prirodzené spôsoby hnojenia, no nie každý vie, ktorá zložka funguje najlepšie. Na jar…

Pozor na osy! Tieto veci ich priťahujú k vášmu domu ako magnet

20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piotr Velixar). Teplé dni prinášajú nielen radosť zo slnka, ale aj nevítaných návštevníkov. Stačí jeden lákavý vôňový signál a…

Kuracie mäso plnené špenátom. Rodina ho bude chcieť jesť častejšie

20.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gowithstock). Kuracie mäso plnené špenátom je jedlo s jednoduchou prípravou, ktoré sa dá pripraviť len za 30 minút, vďaka…

Auto Trendy

Čo skrýva Dacia Duster upravená Nemcami za 46 000 eur?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster, ktorú poznáme ako cenovo dostupné SUV, prešla pod rukami nemeckých dizajnérov radikálnou premenou. Výsledok? Agresívny dizajn, športová elegancia a jedno poriadne prekvapenie v…

Päťmetrový rodinný sedan so spotrebou len 3,7 l/100 km za cenu, ktorá vyráža dych!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí ďalšiemu šoku z východu. Čínska automobilka Geely uvádza na trh luxusný sedan Yinhe Xingyao 8 alias Galaxy Starship 8, ktorý ponúka výbavu…

Nový kráľ ciest: Svetové auto roka 2025

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kia EV3 si získala srdcia motoristov i odborníkov z celého sveta a zažiarila na medzinárodnom autosalóne v New Yorku ako Svetové auto roka 2025. Tento…

Mäkký pedál, horúce brzdy? Možno je čas vymeniť brzdovú kvapalinu!

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdová kvapalina je jednou z najdôležitejších, no často prehliadaných súčastí vášho auta. Nepozornosť v jej údržbe môže mať fatálne následky - od zlyhania bŕzd až…

Mestský crossover Omoda 3: Čínska odpoveď na Daciu Duster?

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky koncern Chery, známy úspešným modelom Omoda 5, odhaľuje svoju ďalšiu automobilovú novinku – Omodu 3. Tento mestský crossover s ostrými líniami karosérie a moderným…

Najosamelejší dom sveta: Tajomná budova na ostrove, kde sa zastavil čas

20.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde nepočuť nič iné len šum mora a kriky vtákov. Žiadne autá, žiadni susedia, žiadny ruch civilizácie. Len vy, divoká príroda a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov