20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shutterstock AI).
,,Čokoládový sen“ je určite koláč na zvláštne príležitosti. Na hostí vždy urobí dojem. Niet divu, kombinácii dokonale vykysnutej piškóty a intenzívneho čokoládového krému je ťažké odolať. Akoby to nestačilo, vrch torty je ozdobený polevou a čokoládovými hoblinami. Určite sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku.

Foto: shutterstock/Shutterstock AI
Chcete pripraviť špeciálnu tortu na sviatky alebo sa možno blížia narodeniny či meniny niektorého z členov vašej domácnosti? Ak ešte neviete, čo upiecť, môžete použiť náš recept na ,,Čokoládový sen“. Vrstvy silne čokoládovej piškóty preložené krémom z horkej a mliečnej čokolády sú dokonalou kombináciou chutí. Vrch torty je ozdobený jednoduchou polevou z masla, mlieka a kakaa a štedrou porciou čokoládových hoblín, ktoré spestria štruktúru torty.
Recept na ,,Čokoládový sen“
Na prípravu tohto pečiva si musíte zaobstarať vhodný plech na pečenie. Koláč sa najlepšie pečie vo forme s priemerom 18-19 cm.
Suroviny na piškótu:
- 4 vajcia
- 50 g cukru
- 30 g kakaa
- 120 g celozrnnej hladkej múky
- štipku soli
Ingrediencie na čokoládový krém:
- 300 g horkej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 500 g 36-percentnej smotany
- 40 g hnedého cukru
- trochu vanilkového extraktu
Ingrediencie na polevu:
- 100 g masla
- 80 g cukru
- 3 lyžice mlieka
- 30 g kakaa
Okrem toho:
- 80 g čokoládových lupienkov
Ako pripraviť koláč ,,Čokoládový sen“?
- Urobte piškótu. Oddeľte bielka od žĺtkov, pridajte do nich štipku soli a začnite šľahať mixérom na strednej rýchlosti.
- Keď začne byť pena nadýchaná, postupne pridávajte cukor.
- Potom pridávajte žĺtky, jeden po druhom, bez toho, aby ste prestali miešať.
- Nakoniec prisypte múku a kakao a jemnými pohybmi zhora nadol premiešajte, aby ste nestratili nadýchanú konzistenciu.
- Pripravené cesto nalejte do tortovej formy s priemerom približne 18 – 19 cm. Pečte pri 170 °C 30-35 minút, kým nie je suchá.
- Pripravte si čokoládový krém. Čokolády nalámte na kocky a vložíme ich do misky. V hrnci zohrejte smotanu s cukrom a vanilkovým extraktom. Miešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Keď sa zohreje, nalejte ju na čokoládu v miske. Miešajte, kým nevznikne hladká a homogénna hmota.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Zostavte čokoládový sen. Piškótu rozdeľte na dve alebo tri časti podľa toho, ako vysoko vyrástla. Vrchné časti potrite pripraveným krémom.
- Nakoniec pripravte polevu. V hrnci rozpustite maslo s cukrom. Pridajte 3 lyžice mlieka a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Odstavte hrniec z ohňa a pridajte kakao. Intenzívne miešajte metličkou.
- Polevu nalejte na vrch čokoládového sna, posypte čokoládovými hoblinkami a nechajte stuhnúť v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly orechový koláč bez pečenia na Veľkú noc. Záchrana života na poslednú chvíľu, ak nestíhate!
Rýchla narodeninová torta, ktorá sa vždy podarí. Minimum práce, maximálny účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.