20.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu).
Bravčové rezne sú v slovenskej kuchyni klasikou, bez ktorej si nevieme predstaviť sviatky či nedeľný obed. Problém nastáva, keď napriek jednoduchosti tohto pokrmu vyjdú rezne tvrdé a suché. Zistite, čo robíte zle.

Foto: shutterstock/Ana Maria Ciobanu
Bravčové rezne sú jedným z najjednoduchších jedál slovenskej kuchyne. Mäso stačí poriadne vyklepať, obaliť v múke a vo vajíčku a strúhanke a potom usmažiť. Ak však napriek dokonalému zvládnutiu všetkých krokov mäso stále vyjde tvrdé a suché, je najvyšší čas niečo zmeniť. Tu je niekoľko tipov, ako napraviť svoje chyby a dosiahnuť rezne, ktorú zaujmu jemným a šťavnatým mäsom.
Prečo sú bravčové rezne suché?
Prvým krokom k chutnému bravčovému rezňu je správne vyklepanie mäsa. Tým sa zníži jeho hrúbka a zároveň sa rozložia vlákna. Skráti sa aj proces vyprážania a mäso zostane jemné.

Foto: shutterstock/Leanne Irwin
Okrem vyklepania rezňov je vhodné ich pred vyprážaním marinovať. Mäso bude vďaka marináde nielen chutnejšie, ale bude aj šťavnatejšie a mäkšie. Keď tieto dva aspekty skombinujete – správne vyklepanie mäsa a jeho marinovanie – vaše rezne budú odsúdené na úspech.
V čom marinovať bravčové rezne?
Bravčové mäso je dobré marinovať pred pečením. Správnym namáčaním mäsa sa dosiahne jemná a šťavnatá štruktúra po vyprážaní. Väčšina ľudí sa rozhoduje pre marinovanie v mlieku. Jeho vlastnosti bravčové mäso účinne zjemňujú. Má to však aj svoje nevýhody.
- Predovšetkým mlieko môže urýchliť rast baktérií v mäse. Z tohto dôvodu môže dlhodobé namáčanie v ňom ovplyvniť chuť a dokonca aj bezpečnosť kotliet pri konzumácii.
Oveľa lepšou možnosťou, ktorá si už nejaký čas získava popularitu, je marinovať bravčové mäso v prírodnom jogurte alebo cmare.
- Ide o produkty bohaté na zdravé probiotické baktérie, ktoré predĺžia čerstvosť mäsa, obohatia jeho chuť a zjemnia ho.
Jogurtová marináda na bravčové mäso – lepšia ako mlieko. Ako ju pripraviť?
Prísady na marinádu:
- 4 lyžice prírodného jogurtu
- 0,5 citróna
- štipka soli a korenia

Foto: shutterstock/olepeshkina
Ingrediencie na rezne:
- 3 plátky bravčového mäsa (bravčové karé alebo panenka)
- 1 vajce
- 5 lyžíc múky
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Plátky bravčového mäsa dôkladne umyte a potom ich mierne vyklepte. Každý z nich osoľte a okoreňte.
- V miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a štipku soli a korenia. Mäso vložte do marinády a uložte do chladničky aspoň na niekoľko hodín.
- Potom ho vyberte a prebytočnú marinádu osušte pomocou čistej papierovej utierky. Pripravte si tri taniere. Do jedného rozbijte vajce a rozšľahajte ho vidličkou. Do ďalších dvoch pridáme múku a strúhanku.
- Obaľte mäso v múke, vajci a strúhanke. Na panvici rozpáľte olej a rezne opečte z oboch strán dozlatista.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Má žĺtok po uvarení modrastý okraj? Nie je to chyba výrobcu, ale vaša. Jedna malá chyba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.