21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/220 Selfmade studio).
Ako dlho vydrží ľadový šalát? Túto otázku si kladie mnoho ľudí, ktorým sa zelenina pokazila už do niekoľkých dní od nákupu. Bohužiaľ, ide o častý problém. Málokto vie, že jeho riešenie možno nájsť v spôsobe umývania šalátu. Ako to urobiť, aby tak rýchlo nezhnil?

Foto: shutterstock/220 Selfmade studio
Ľadový šalát je jednou zo základných druhov zeleniny, ktorú Slováci kupujú v supermarketoch. Je skvelým základom výživných šalátov, ale výborne chutí aj ako príloha na sendviče alebo hamburgery. V kuchyni sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov, preto sa oplatí mať ho vždy po ruke. Je tu však jeden problém. V porovnaní s inými produktmi sa šalát veľmi rýchlo kazí. Mnohí ľudia si neuvedomujú, že pri jeho skladovaní robia chybu. Zistite, čo môžete urobiť, aby ste predĺžili čerstvosť tejto zeleniny.
Ako opláchnuť ľadový šalát? Nerobte túto chybu
Nie je neobvyklé, že ľadový šalát je už niekoľko dní po nákupe klzký, zvädnutý a hnedo zafarbený. Vtedy už nie je vhodný na konzumáciu, čo znamená, že sme len zbytočne vyhodili peniaze. Mnohým z nás to spôsobuje frustráciu, preto sa oplatí vedieť, aké chyby robíme, že sa zelenina tak rýchlo kazí.
Príčin je niekoľko, ale jednou z najčastejších je nadmerná vlhkosť.
- Šalát rýchlo chytá vodu, najmä ak ho umyjeme hneď po kúpe. Tým, že zostane dlhšie vo vlhkom prostredí, začne rýchlo meniť farbu a hniť.
To však neznamená, že by sme sa mali úplne vzdať umývania šalátu.
- Najlepšie je opláchnuť len listy, ktoré už boli odtrhnuté z hlávky a budú sa hneď konzumovať. Takto sa celá zelenina nenamočí a v chladničke vydrží oveľa dlhšie.
Ľadový šalát: nutričné hodnoty. Ako skladovať ľadový šalát?
Umývanie samotných listov nie je jediným kľúčom k úspechu. Je užitočné vedieť, ako šalát skladovať, aby si zachoval svoju čerstvosť až tri týždne.
- Na začiatok odrežte stonku šalátu a potom celú hlávku zabaľte do papierovej utierky.
- Takto pripravený šalát ukladajte len do chladničky, najlepšie do špeciálnej priehradky na zeleninu. Papier absorbuje prebytočnú vlhkosť obsiahnutú v produkte, čím sa minimalizuje riziko hniloby.
Túto radu radšej nezanedbávajte, pretože ľadový šalát je veľmi cenný produkt.
- Má nízky obsah kalórií a obsahuje vitamíny A, D, E, B9, kyselinu listovú, antioxidanty a betakarotén.
- Je tiež vynikajúcim zdrojom cenných živín, ako je železo, horčík, draslík a vápnik.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V žiadnom prípade salámy takto neskladujte. Pre toto sa rýchlo kazia
Drevená lyžica na hrnci. Tu je osvedčený spôsob varenia jedla
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.