21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ana_Malee).
Tento málo známy poklad z Indie a Havaja môže zásadne zlepšiť vaše trávenie a zdravie pečene. Pritom stačí len malé množstvo denne. Odborníci ho považujú za účinnejší než bežnú kuchynskú soľ.

Foto: shutterstock.com/Ana_Malee
Soľ je nevyhnutnou prísadou v každej domácnosti. Pridávame ju takmer do všetkého, aby sme mierne zvýraznili chuť jedál. Nie ste však odkázaní len na klasický biely produkt. Zistite, na čo pomáha čierna soľ a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.
Čierna soľ – exotický poklad s prekvapivou chuťou
Čierna soľ, známa aj ako Kala Namak, sa ťaží v Indii, Pakistane a Bangladéši. Vyrába sa však hlavne na havajskom ostrove Molokai. Svoju tmavú farbu získava vďaka obsahu dreveného uhlia. V staroveku sa používala na konzervovanie potravín a pri náboženských obradoch. Dnes málokto vie, aké cenné vlastnosti má. Je lepšia než tradičná kuchynská soľ.
Kala Namak sa vyznačuje charakteristickou vôňou a odtieňom. V chuti pripomína… vajce. Je bohatá na minerály ako horčík, železo, draslík a vápnik. Má zdravotné vlastnosti, okrem iného podporuje trávenie, zmierňuje príznaky pálenia záhy a nadúvania. Mnohí ľudia ju považujú za skutočný zlatý prostriedok na tráviace ťažkosti.
Zázračný pomocník pre vašu pečeň a trávenie
V Indii je čierna soľ základom mnohých jedál, zmesí korenín a pikantných omáčok. Vďaka obsahu chloridov síry stimuluje tvorbu žlče v pečeni, čo pomáha pri trávení. Priaznivo pôsobí aj na vlasy a pokožku. Znižuje lupiny a podporuje krvný obeh, čo stimuluje rast vlasov.
Pravidelné používanie čiernej soli môže:
- podporiť zdravie pečene
- zlepšiť trávenie
- zmierniť nadúvanie
- pomôcť pri pálení záhy
- dodať telu dôležité minerály
Čierna soľ je skôr horká než slaná. Vajcová príchuť z nej robí ideálny doplnok k praženici, omeletám, plneným vajciam a vegetariánskym či vegánskym jedlám. Vegáni ju často používajú na dosiahnutie vajcovej príchute v jedlách bez použitia živočíšnych produktov.

Foto: shutterstock.com/Lazhko Svetlana
Tradičná výroba na Havaji – dedičstvo predkov
Obyvatelia Havaja stále získavajú túto prísadu tradičným spôsobom. Voda sa najprv filtruje a potom sa dostáva do misiek vyrobených z vulkanickej horniny. Nádoba sa vystavuje slnku, aby tekutina úplne odparila. Výsledkom je soľ, ktorá sa mieša s minerálnymi zložkami, ako sú vápnik a horčík.
Tento starobylý proces výroby zachováva všetky cenné minerály a prvky, ktoré robia čiernu soľ takým výnimočným produktom. Na rozdiel od priemyselne spracovanej bielej soli, čierna soľ si zachováva svoje prirodzené zloženie a zdravotné prínosy.
Ako používať čiernu soľ v kuchyni
Čierna soľ sa výborne hodí do:
- praženice a omeliet
- tofu pokrmov (dodá im vajcovú príchuť)
- zeleninových šalátov
- indických jedál ako chaat a raita
- domácich dresingov
- vegánskych nátierok
Ak plánujete zaobstarať si takýto produkt, pamätajte na umiernenosť v jedení. Pravidelná konzumácia čiernej soli vo veľkom množstve môže totiž spôsobovať tvorbu obličkových kameňov v organizme. Ako pri každej soli, aj tu platí – všetko s mierou.
Vyskúšajte túto exotickú prísadu a doprajte svojmu telu dávku zdravia už pri raňajkách. Stačí štipka čiernej soli a vaše jedlá získajú nielen zaujímavú chuť, ale aj zdravotné benefity.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varíte cestoviny týmto spôsobom? Mohli by ste si poškodiť obličky a štítnu žľazu
Máte radi pošírované vajíčka? Musíte poznať tieto tri pravidlá – budú vždy dokonalé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.