21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gv Image-1).
Je dobré zaradiť do každodenného jedálnička zložky, ktoré sú síce stále nepopulárne, ale majú veľa cenných látok. Podporujú totiž naše črevá a starajú sa aj o vzhľad našej pokožky. Jedným z takýchto produktov sú klíčky fazule mungo. Majú nespočetné množstvo výhod. Zistite, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička a k čomu ich pridať.

Foto: shutterstock/Gv Image-1
Hoci vyzerajú nenápadne, môžu byť skvelé pre naše zdravie a tiež zlepšiť náš vzhľad. Mnohí ľudia ich stále podceňujú a nie sú veľmi obľúbené, no fazuľové klíčky sú ingredienciou, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Majú mnoho cenných vlastností a hodia sa k rôznym jedlám a produktom.
Ako ovplyvňujú klíčky fazule mungo črevá? Toto je to, čo by ste mali vedieť
Klíčky fazule mungo môžu byť skvelým doplnkom stravy.
- Môžeme ich pokojne jesť aj pri redukcii, pretože 100 g tohto produktu poskytuje len približne 35 kcal.
- Napriek tomu obsahujú mnoho cenných vitamínov a minerálov vrátane železa, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu C.
- Okrem toho sú tieto klíčky bohaté aj na rastlinné bielkoviny a sú známe vysokým obsahom vlákniny. Vďaka tomu výborne regulujú činnosť čriev a zabraňujú zápche.
- Navyše sa počas klíčenia zvyšuje dostupnosť tráviacich enzýmov, takže sa živiny ľahšie vstrebávajú a znižuje sa záťaž tráviaceho traktu. Z tohto dôvodu sú tieto klíčky ideálnou voľbou, ak sa chcete starať o svoje črevá a zároveň máte citlivý tráviaci systém.
Kvôli čomu ešte sa oplatí zaradiť klíčky fazule mungo do svojho jedálnička? Majú mnoho výhod
Klíčky fazule mungo sú skvelé nielen pre naše črevá.
- Sú cenné aj pre stav pokožky, pretože obsahujú spomínaný vitamín C a flavonoidy, čím neutralizujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za starnutie pokožky.
- Klíčky navyše obsahujú chlorofyl, ktorý podporuje prirodzené čistiace procesy v tele. Vďaka tomu naša pleť vyzerá oveľa zdravšie.
- Okrem toho zinok a kremík obsiahnuté v klíčkoch pomáhajú regenerovať epidermis, čím zlepšujú jej stav.
- Okrem toho môžu klíčky fazule mungo prospievať aj nášmu imunitnému systému a srdcu. Pri pravidelnej konzumácii tiež pomáhajú regulovať krvný tlak a cholesterol.
- Klíčky obsahujú aj vitamín K, ktorý napomáha správnej zrážanlivosti krvi a posilňuje cievy.
Ako používať klíčky fazule mungo? Pridajte ich do týchto jedál
Klíčky fazule mungo môžeme v kuchyni využiť na mnoho spôsobov.
- Dajú sa jesť teplé aj studené. Môžeme ich jesť surové, vyprážané, pečené alebo varené.
- Sú skvelé ako prísada do rôznych šalátov, cestovín, sendvičov a polievok.
- Výborne chutia aj ako prísada do dipov, nátierok na chlieb, smoothies alebo ako posýpka na mäsové jedlá.
Nezabudnite však vždy skontrolovať ich stav a jesť ich, keď sú čerstvé. Klíčky by sa mali skladovať v chladničke a vyhýbajte sa konzumácii tých, ktoré majú sliz alebo nepríjemný zápach, pretože sú jednoducho pokazené.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Japonci ju pridávajú takmer do všetkého. Pomáha pri trávení a chudnutí
Nikdy nerobte toto s medom! Obľúbený zvyk vás môže pripraviť o všetky jeho cenné vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.