23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view)
Tieto chleby sú vo svete známe už tisícročia a stále sú na vrchole. Možno preto, že sa vyrábajú expresným spôsobom a nepotrebujete kvások, droždie, dokonca ani prášok do pečiva. Ak vám teda chlieb dôjde a obchody sú zatvorené, urobte si panvicové chleby.

Foto: shutterstock/from my point of view
Chleby na panvici, o ktorých píšeme, sú, samozrejme, pita chleby. Sú najstarším druhom chleba na svete. Na ich prípravu potrebujete len múku, vodu a soľ. Takže ich pokojne môžeme považovať za krízový chlieb, keď sa zrazu ocitnete doma bez krajca, obchody sú zatvorené a droždie a prášok do pečiva už dávno došli. O kvásku ani nehovoriac.
V minulosti sa chleby najprv piekli na uhlíkoch, kameňoch rozohriatych v ohnisku, a neskôr na horúcich doskách, pod ktorými sa zapálil oheň. V súčasnosti stačí obyčajná suchá panvica. Pšeničná múka je na koláčiky najvhodnejšia. Základnú verziu chlebov možno obmieňať pridaním obľúbených byliniek a korenín.
Ako pripraviť chlieb na panvici?
Suroviny:
- šálka pšeničnej múky,
- 1/3 šálky horúcej vody,
- soľ.
Príprava:
Do veľkej misy nasypte múku, pridajte vodu a prisypte soľ. Premiešajte a začnite miesiť, pričom dávajte pozor, aby ste sa nespálili. Môžete to robiť najprv prstami a potom celou rukou. Keď je cesto pružné, prikryte misu bavlnenou utierkou a odložte na niekoľko minút, aby si cesto na chlieb oddýchlo.

Foto: shutterstock/Slatan
Pracovnú plochu alebo dosku na pečivo vysypte múkou. Vyberte cesto a rozdeľte ho na šesť rovnakých častí. Každý z nich vyvaľkajte na tenko (hoci ak chcete, môžete upiecť aj hrubšie placky). Rozpáľte panvicu bez tuku a opečte lievance z oboch strán, kým sa nevytvoria charakteristické tmavšie škvrny. Dávajte však pozor, aby ste koláčiky neprepiekli. Najprv minútu a potom na druhej strane len niekoľko desiatok sekúnd. Chleby z panvice položte na tanier jeden na druhý.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento recept bol známy už v staroveku. Ako sa pripravuje pita chlieb? Vyberte si správnu múku
Tento chlieb chutí lepšie ako z pekárne. Moja mama ho pečie každý druhý deň
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.