22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova().
Ak vás už nudia zemiaky a cestoviny, je čas na kulinársku zmenu. Perlový kuskus je jednoduchá príloha, ktorá sa hodí k pečenému mäsu a farebným šalátom. Má jemnú chuť, je ľahko stráviteľný a rýchlo sa pripravuje. Ako ho správne pripraviť? Odporúčame.

Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova
Perlový kuskus, známy aj ako izraelský kuskus, je väčší príbuzný klasického kuskusu. Hoci sa vzhľadom podobá na krupicu, má bližšie k cestovinám, pretože sa vyrába z tvrdej pšenice. Má jemnú, mierne orieškovú chuť a pružnú štruktúru, ktorá dokonale absorbuje omáčky. Vďaka tomu sa výborne hodí ako teplý, tak aj ako základ šalátov. Okrem kulinárskej všestrannosti sa navyše môže pochváliť zložením, ktoré je rozhodne prospešné pre vaše zdravie.
Je perlový kuskus zdravší ako ryža? Zaradte ho do svojho jedálnička a nebudete ľutovať
Kuskus je nielen rýchlym doplnkom večere, ale aj skutočnou baňou zdraviu prospešných zložiek.
- Obsahuje takmer dvakrát viac bielkovín ako biela ryža a takmer žiadny tuk, vďaka čomu je ľahko stráviteľný a ideálny pre deti, seniorov alebo ľudí s citlivým žalúdkom.
- Dodáva vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém a pomáhajú v boji proti únave.
- Je zdrojom kyseliny listovej a obsahuje aj horčík, zinok, fosfor, mangán, meď a železo.
- Dôležité je, že sa lepšie vstrebáva, ak sa kuskus podáva s petržlenovou vňaťou alebo paprikou bohatou na vitamín C.
- Jeden pohár výrobku pokrýva dennú potrebu selénu, ktorý je silným antioxidantom, a poskytuje 5 gramov vlákniny.
Upozornenie pre diabetikov – kuskus má vysoký glykemický index, preto sa odporúča kombinovať ho s veľkým množstvom zeleniny alebo bielkovín.
Koľko vody na pohár perlového kuskusu? Zapamätajte si tieto pomery a nebudete mať žiadne problémy

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Ako na to? Je to triviálne jednoduché.
- Na šálku perlového kuskusu pridajte približne 1,5-2 šálky vriacej vody alebo vývaru, štipku soli a lyžicu olivového oleja.
- Prikryté varte 10-12 minút, kým zrná nie sú mäkké a pružné.
- Po scedení sa ich oplatí premiešať vidličkou a pridať trochu masla, budú nadýchané a ešte chutnejšie.
A aký recept si môžete pripraviť? Napríklad stredomorský šalát s pečenou zeleninou.
Na prípravu 4 porcií budete potrebovať:
- perlový kuskus uvarený podľa vyššie uvedeného receptu (pohár suchého)
- červenú papriku
- žltú papriku
- cuketu
- červenú cibuľu
- 2 PL olivového oleja
- 100 g rukoly
- hrsť čiernych olív
- 100 g syra feta
- šťava z polovice citróna
- soľ a korenie podľa chuti
- voliteľne – pol čajovej lyžičky sušeného oregana alebo provensálskych bylín.
Spôsob prípravy:
- Papriku nakrájame na pásiky, cuketu na polovičné plátky a cibuľu potom na tenké perá.
- Všetku zeleninu zmiešajte s olivovým olejom, dochuťte soľou, korením a prípadne aj sušenými bylinkami.
- Rozložte ich na plech a pečte potom pri teplote 200 stupňov približne 20 minút, kým nezmäknú a ľahko nezhnednú.
- Medzitým nasypte rukolu do veľkej misy, pridajte vychladnutú zeleninu a uvarený perlový kuskus.
- Všetko pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte olivy a jemne premiešajte.
- Na vrch rozdrobte fetu a podávajte teplé alebo aj studené.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarte, preceďte a premiešajte. Po jedle sa upraví tlak a zvýši imunita
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.