24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Sviatky sa skončili a vy ste zostali s kopou tvrdého chleba? Nemusíte ho vyhadzovať! Máme pre vás jednoduchý recept, ktorý premení starý chlieb na lahodnú pochúťku, ktorú si zamiluje celá rodina. Tento trik používali už naše babičky a dodnes nestratil svoje čaro.

Foto: shutterstock/Esin Deniz
Po sviatkoch nám zvyčajne zostane množstvo jedla. Zatiaľ čo niektoré potraviny môžeme zamraziť, v prípade tvrdého chleba nemáme veľa možností. Našťastie existuje riešenie, ktoré vám pomôže zachrániť pečivo pred vyhodením a zároveň pripraviť skutočne chutné raňajky. Spoznajte recept na chlieb v vajíčku, ktorý je jednoduchý, rýchly a neuveriteľne chutný.
Tajomstvo dokonalých raňajok, ktoré vás prenesú do detstva
Tento recept má už niekoľko desaťročí, no stále sa teší obľube na slovenských stoloch. A to z viacerých dôvodov. Je neuveriteľne jednoduchý, rýchly a potrebujete naň len minimum ingrediencií, ktoré určite máte doma. Na prípravu chleba vo vajíčku budete potrebovať:
- tvrdý chlieb
- vajce
- tuk na vyprážanie
- soľ
Medzi výhody tohto receptu patrí okrem šetrenia potravinami a rýchlosti prípravy aj jeho univerzálnosť. Chlieb vo vajíčku môžete podávať rôznymi spôsobmi a s rôznymi prílohami – na slano aj na sladko.

Foto: shutterstock/Alejandro M. Ferrer
Krok za krokom: Ako premeniť starý chlieb na delikatesu, ktorú si zamilujete
Na tento recept môžete použiť prakticky akýkoľvek chlieb. Ideálny je toastový, ale chutné jedlo pripravíte aj napríklad z vidieckeho chleba. Pamätajte tiež na pomer: 1 vajce na 2x krajec chleba.
Vajce rozbite do misky, rozšľahajte a pridajte štipku soli. Na panvici rozohrejte tuk – prepustené maslo, olivový olej, kokosový olej alebo repkový olej. Krajec chleba na chvíľu namočte do vajíčka a smažte na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatista.
Chlieb vo vajíčku podávajte s vašimi obľúbenými prílohami. Na slano ho môžete doplniť plátkom šunky, syra alebo čerstvou zeleninou. Ak máte chuť na sladkú verziu, posypte ho škoricou a cukrom alebo prelejte medom či javorovým sirupom. Niektorí si ho radi vychutnajú s džemom alebo čerstvým ovocím.
Tento jednoduchý recept je skvelým spôsobom, ako využiť tvrdý chlieb a zároveň pripraviť chutné raňajky alebo rýchlu večeru. Je to tiež výborný spôsob, ako naučiť deti, že potraviny by sme nemali vyhadzovať a že aj zo zdanlivo nepoužiteľných surovín môžeme vytvoriť niečo chutné.
Vyskúšajte tento recept a preneste sa do čias, keď sa v kuchyniach nič nevyhadzovalo a z mála sa dokázali pripraviť tie najchutnejšie jedlá. Vaše chuťové poháriky vám poďakujú!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte na konci smaženia. Tento chlieb vo vajíčku je majstrovské dielo
Po upečení vždy robím jednu vec s vafľami. Sú lepšie ako z dovolenky. Krásne chrumkajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.