24.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Volské oko je výborná voľba na výživné raňajky. Žiaľ, nie vždy sa podarí tak, ako by sme si priali. Bielko sa rozleje a zhnedne, žĺtok sa zrazí alebo roztečie. Ako pripraviť dokonalé volské oko? Máme niekoľko tipov. Jedna vec ho ale rozhodne nepomáha pripraviť správne.

Foto: shutterstock/New Africa
Nie je to mýtus ani legenda: dokonalé volské oko existuje a dá sa pripraviť veľmi jednoducho. Ak si však myslíte, že stačí len rozbiť vajce na horúcu panvicu, mýlite sa. Tu záleží na viacerých veciach – od teploty vajca, výšky, z ktorej ho vkladáte, až po intenzitu ohňa. Prevracať volské oko počas smaženia je zlý nápad – pokiaľ teda nemáte radi rozliaty žĺtok. Tu pomôže obyčajná pokrievka.
Nie je to mágia – takto pripravíte dokonalé volské oko. Tu sú naše rady
- Prvá vec, na ktorú sa treba postarať, je teplota vajíčka. Ak je príliš studené, vaječný bielok sa rýchlejšie pripáli. Asi 20 minút pred vyprážaním sa oplatí vybrať vajíčko z chladničky, ak ho tam skladujete.
- Tuk. Musí sa poriadne zohriať, ale nemalo by ho byť priveľa. Potom sa na vaječnom bielku objavia charakteristické nepekné pľuzgiere. Na vysmážanie odporúčam bravčovú masť, hovädzí tuk alebo maslo – podľa mňa najlepšie chutia vajíčka smažené na týchto tukoch.
- Keď rozbijete vajíčko do panvice, urobte to z čo najnižšej výšky. Takto sa bielko neroztečie po celej panvici a zachováte pekný tvar vajíčka.
- Počas vyprážania vajíčko neprevracajte. Ak chcete, aby bielok stuhol aj navrchu, prikryte panvicu počas vyprážania pokrievkou. Teplota spôsobí, že vrch rýchlejšie stuhne a žĺtok zostane tekutý. A nezabudnite okoreniť vajcia tesne pred podávaním. Soľ zbytočne stvrdne žĺtok.

Foto: shutterstock/Gulsina
Volské oko. Ako ho podávať?
Odpoveď je jednoduchá: ako len chcete. Môžete ho položiť na plátky opečeného slaniny alebo šunky. Výborne chutí na hriankach, v kváskovom chlebe, v domácich burgroch a je tiež skvelým doplnkom k rôznym polievkam. Výborne sa hodí k zeleninovej alebo cesnakovej polievke. Niektorí ho dávajú dokonca na pizzu, obzvlášť chutí na pizzi s talianskymi údeninami a šampiňónmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmite 3 prísady a vypracujte cesto. Chlieb na panvici pripravíte za pár minút
Nudia vás sladké palacinky? Túto verziu si zamiluje celá rodina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.