24.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Ako pripravíte rýchlu, jednoduchú a univerzálnu omáčku k mäsu? Napriek tomu, že sa to zdá byť ťažké, nie je to až také zložité. Potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, jednu panvicu a máte hotovo. Vylepšite týmto receptom akúkoľvek večeru, pretože sa hodí ku všetkým druhom mäsa. Objavte, ako si pripraviť lahodnú a jednoduchú omáčku.

Foto: shutterstock/Marian Weyo
Nemáte nápad na večeru? Mäso s ryžou alebo zemiakmi funguje vždy. Môžete si vybrať ingrediencie aj spôsob prípravy. Toto jedlo si zamiluje celá rodina, ale mali by ste myslieť aj na omáčku. Táto jednoduchá omáčka zabráni tomu, aby jedlo bolo suché, a obohatí chuť večere. Príprava omáčky k mäsu v skutočnosti nie je až taká náročná. Poznáme recept, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár.
Aká je najlepšia omáčka k mäsu? Predstavujeme univerzálny a jednoduchý recept na každú večeru
Tento recept na krémovú omáčku k mäsu je veľmi univerzálny. Hodí sa k bravčovej panenke, ako aj ku kuraciemu, morčaciemu alebo kačaciemu mäsu. Nezáleží ani na prílohách – dobre poslúžia pečené zemiaky, zemiakové pyré, ryža alebo dokonca obľúbená kaša.
Táto jednoduchá omáčka zvýrazní chuť a obohatí pokrm. Navyše ju môžete kombinovať na niekoľko rôznych spôsobov. Skvelým doplnkom sú šampiňóny alebo sezónne huby. Stačí ich vopred podusiť na panvici spolu s cibuľou a vytvoríte lahodnú hubovú omáčku.
Jednoduchá omáčka k mäsu – recept. Pripravte si tieto prísady
Na prípravu omáčky k mäsu potrebujeme tieto ingrediencie:
- 150 mililitrov smotany, najlepšie 18 percent
- 100 mililitrov vody
- polievková lyžica múky
- veľkú cibuľu
- olej (môžete použiť tuk, ktorý zostal po vyprážaní alebo pečení mäsa)
- obľúbené koreniny, napríklad soľ, korenie, paprika a bylinky.
Ako pripraviť jednoduchú omáčku k mäsu?

Foto: shutterstock.com/SM-BG
- Na začiatok vezmeme cibuľu. Nakrájame ju na kocky a potom ju opražíme na panvici s rozpáleným olejom, kým nezosklovatie.
- Keď je cibuľa hotová, pridáme smotanu a korenie. Dôkladne premiešame a znížime teplotu, aby sa smotana nezrazila.
- V samostatnej miske si z múky a vody pripravíme zápražku. Do pohára nalejte asi 100 mililitrov studenej vody, pridajte lyžicu múky a prudko premiešajte, aby ste rozbili prípadné hrudky.
- Takto pripravenú zápražku vlejte do surovín v hrnci. Celú zmes premiešajte a počkajte niekoľko minút, kým omáčka nezhustne a máte hotovo.
Túto univerzálnu jednoduchú omáčku môžete obohatiť o rôzne prísady, napríklad o dusené huby alebo obľúbenú zeleninu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nudia vás sladké palacinky? Túto verziu si zamiluje celá rodina
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.