26.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).
Milujete syry, ale neviete, ktoré z nich sú pre vaše zdravie nebezpečné? Odborníci varujú pred niektorými druhmi, ktoré môžu poškodiť vaše srdce a cievy. Zistite, ktoré syry by ste mali okamžite vyradiť zo svojho jedálnička.

Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot
Syry obsahujú mnoho cenných živín a veľké množstvo vápnika, no niektoré z nich môžu vážne ohroziť vaše zdravie. Pridávate syr do mnohých jedál, sendvičov, šalátov a dokonca aj dezertov? Niektoré druhy môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré prispievajú k vzniku aterosklerózy a iných závažných ochorení. Pozrite sa, ktorým populárnym syrom by ste sa mali vyhýbať.
Obľúbená zložka dezertov, ktorá ničí vaše cievy
Mascarpone sa stal jednou z najpopulárnejších zložiek dezertov. Najčastejšie ho pridávame do šľahačky, pretože zahusťuje jej konzistenciu. Je tiež klasickou prísadou do cheesecakov a tiramisu. Žiaľ, dezerty na báze mascarpone sú skutočnou kalorickou bombou.
Tento taliansky tvaroh obsahuje až 40 percent tuku, z čoho väčšinu tvoria nasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k zvýšeniu hladiny zlého cholesterolu v tele. Časté konzumovanie mascarpone môže zvýšiť riziko inzulínovej rezistencie, cukrovky 2. typu, aterosklerózy a obezity. Len 100 g tohto syra dodá telu až 400 kalórií!
Výživoví poradcovia odporúčajú nahradiť mascarpone ricottou alebo gréckym jogurtom. Obzvlášť by sa mu mali vyhýbať ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou a srdcom.
Najnezdravší syr sveta, ktorý ani nie je skutočným syrom
Tavený syr patrí k najhorším druhom syra. V skutočnosti by sme ho mali nazývať syru podobným výrobkom, pretože obsahuje v priemere len 50 percent syra. Zvyšok tvoria tzv. taviace soli (látky urýchľujúce topenie, ktoré tiež dodávajú krémovú konzistenciu), maslo alebo stužené tuky, emulgátory, konzervačné látky a arómy.
Na výrobu taveného syra sa používajú biele alebo žlté syry, ktoré nespĺňajú podmienky výroby (napríklad mali nesprávny tvar). Následne sa tepelne spracúvajú, čím strácajú väčšinu výživových hodnôt. Z tohto dôvodu sa tavené syry zaraďujú medzi vysoko spracované potraviny.
Výživoví poradcovia varujú, že je to najhorší druh syra, aký si môžeme vybrať. Častá konzumácia môže viesť k metabolickým ochoreniam a problémom s črevami, a tiež zvyšovať riziko vzniku alergií.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Najhorší syr pri ateroskleróze, ktorý milujú gurmáni
Gruyère je švajčiarsky syr vyrábaný z kravského mlieka. Má jemnú orieškovú chuť, vďaka ktorej získal popularitu v Európe. Je to tvrdý syr, ale s krémovou konzistenciou. Žiaľ, je veľmi kalorický a tučný – jeden plátok dodá až 200 kalórií.
V 100 g gruyère sa nachádza až 32 g tuku, z čoho väčšinu tvoria nasýtené mastné kyseliny. Z tohto dôvodu by sa mu mali vyhýbať osoby, ktoré bojujú s nadváhou alebo príliš vysokou hladinou cholesterolu.
Syr, ktorý môže prispievať k vysokému krvnému tlaku
Cheddar je anglický syr z kravského mlieka. Patrí medzi tvrdé a zrejúce syry. Vyznačuje sa jemnou, mierne orieškovú chuťou. Napriek tomu, že je známy vysokým obsahom vápnika a vitamínu A, nemali by ste ho jesť príliš často.
Všetko kvôli značnému množstvu tuku a sodíka. Je to mimoriadne nezdravá zmes pre ľudí so srdcovými problémami. Zvyšuje riziko nielen aterosklerózy, ale aj vysokého krvného tlaku.
Na čo si dať pozor pri výbere syra? Tieto rady vám môžu zachrániť život
Pri kúpe syra by ste mali venovať pozornosť zloženiu – čím kratšie, tým lepšie. Najlepšie syry obsahujú iba mlieko, soľ, bakteriálne kultúry a syridlo. Syry je tiež dobré vyberať podľa zdravotného stavu.
Ľudia na diéte alebo tí, ktorí bojujú so srdcovými chorobami, by mali jesť malé množstvá syrov so zníženým obsahom tuku a sodíka (napríklad vidiecky tvaroh, ricottu, mozzarellu). Pre alergikov sú lepšie syry bez laktózy (napríklad parmezán). Vyhýbať sa treba výrobkom, ktoré obsahujú konzervačné látky a zvýrazňovače chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Natierate si túto nátierku na chlieb? Radšej ju vyraďte zo svojho jedálnička
Pristane vám na sendviči každý deň? Pred kúpou si to dvakrát premyslite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.