26.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julie208).
Májová grilovacia sezóna sa nezadržateľne blíži. Na gril sa oplatí hodiť nielen klobásu alebo krkovičku, ale aj istý syr, ktorý sa konzumuje na Cypre. Na Slovensku ho tiež nájdeme na pultoch obchodov, ale napriek výnimočnej chuti a mnohým zdravotným vlastnostiam si zatiaľ nezískal takú veľkú popularitu. O aký syr ide? Pozrite si ho teraz a pripravte si chutné občerstvenie na grilovačku.

Foto: shutterstock/Julie208
Stredomorská kuchyňa je medzi Slovákmi čoraz obľúbenejšia. Patrí sem aj syr halloumi, ktorý má slanú, mierne orieškovú chuť. Po ugrilovaní je zlatistý, zvonka chrumkavý a vnútri mäkký, ale na rozdiel od iných výrobkov stále pružný, takže je ideálny na grilovanie. Poteší aj bohatstvom živín.
Halloumi – čo je to za syr?
Syr halloumi pochádza z Cypru a je jedným z najznámejších kulinárskych vývozných produktov ostrova. Tradične sa vyrába z ovčieho a kozieho mlieka, hoci v súčasnosti sa môžete stretnúť aj s verziami z kravského mlieka. Zaujímavosťou je, že Cyprus bojoval za to, aby mal tento výrobok v Európskej únii chránené označenie pôvodu (CHOP). Od roku 2021 sa tak v EÚ môže pod názvom „Halloumi“ predávať len syr vyrobený na ostrove podľa tradičnej receptúry.
Na prvý pohľad tento syr pripomína obľúbenú mozzarellu. Je však pružnejší a kompaktnejší. Proces výroby halloumi je zložitý a precízny. Na začiatku sa zohreje mlieko, do ktorého sa pridá syridlo. Potom nasleduje tvarovanie syra, zohrievanie a ponáranie do slaného nálevu. Práve vďaka poslednej fáze výroby si syr zachováva trvanlivosť a môže sa dlho skladovať bez toho, aby sa zhoršila jeho kvalita. V tomto výrobku sa často nachádzajú aj lístky mäty, ktoré majú antibakteriálny účinok a dodávajú sviežosť.
Prečo jesť halloumi?
Halloumi je pomerne kalorické – 100 g obsahuje 313 kalórií. Môžeme ho jesť namiesto mäsa, pretože je zdrojom bielkovín – v rovnakom množstve má až 20 g. Tento syr je bohatý na vápnik, ktorý je základným stavebným prvkom kostí a zubov. Mali by ho preto konzumovať starší ľudia, u ktorých je vyššie riziko vzniku osteoporózy.
Halloumi obsahuje aj vitamíny skupiny B a horčík, ktoré majú pozitívny vplyv na mozog, nervový systém a svaly. Vitamín K je zasa zodpovedný za zrážanie krvi. V jeho zložení však nie je žiadna vláknina a má vysoký obsah nasýtených tukov a cholesterolu. Preto by sa mal podávať so zeleninou. Dobre sa hodí ku grilovanej paprike, cukete alebo paradajkám.

Foto: shutterstock/Muneeb Gsr
Recept na grilované halloumi so zeleninou
Ingrediencie:
- 1 červená paprika;
- 1 žltá paprika;
- 1 zelená paprika;
- 1 cuketa;
- 1 cibuľa;
- 1 PL olivového oleja;
- šťava vylisovaná z polovice citróna;
- niekoľko lístkov čerstvej mäty;
- niekoľko vetvičiek čerstvej petržlenovej vňate;
- soľ a korenie podľa chuti.

Foto: shutterstock/tasha_lyubina
Príprava:
Na prípravu grilovaného halloumi si najprv pripravíme zeleninu: papriku nakrájame na pásiky, cuketu na plátky a cibuľu na pierka. Pripravenú zeleninu vložíme do misy, pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením. Najskôr grilujeme zeleninu, kým nie je mäkká, a až potom grilujeme nahrubo nakrájaný syr – musí sa opiecť, čo zvyčajne trvá asi 2 – 3 minúty z každej strany. Halloumi podávajte na tanieri so zeleninou. Nakoniec ho posypte bylinkami a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.