27.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic).
Biele vlákna na žĺtku vajca vyvolávajú u mnohých ľudí paniku. Niektorí ich považujú za znak pokazeného vajca, iní za nebezpečný výrastok. Pravda je však úplne iná a prekvapivá. Odborníci vysvetľujú, prečo by ste vajcia s týmito vláknami rozhodne nemali vyhadzovať.

Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic
Pri príprave raňajkovej praženice alebo pri rozbíjaní škrupiny vajec si možno občas všimnete charakteristicky vyzerajúce biele vlákna priľnuté k žĺtku. Mnohí ľudia pri tomto pohľade znervóznejú a vajce radšej vyhodia. Je to však zbytočné plytvanie kvalitnou potravinou. Tieto vlákna sú totiž úplne prirodzenou súčasťou každého vajca.
Čo je to biele vlákno na žĺtku?
Malé biele vlákna nachádzajúce sa na žĺtku spôsobujú, že sa mnohí ľudia pýtajú, či je takéto vajce skutočne vhodné na konzumáciu. Takýto „zvláštny výrastok“ môže určite vyzerať podozrivo a skôr málo chutne. Je však konzumácia vajca s viditeľnými vláknami na žĺtku bezpečná pre zdravie?
Biele vlákna malých rozmerov na žĺtku, pripomínajúce tiež nitky alebo stužky, nie sú ničím iným ako chalazou. Znie to záhadne? Chalaza, nazývaná tiež bielkový povrazec, je bielkovinové vlákno, ktoré je súčasťou bielka, ale má trochu inú štruktúru. Úlohou chalazy je „držať“ žĺtok v správnej pozícii, teda v strede vajca.
Chalaza sa nachádza v každom vajci, ale len v niektorých je na žĺtku tak dobre viditeľná a časom mizne. Chalaza na žĺtku teda svedčí o tom, že vajce je čerstvé. Z toho vyplýva, že by sme rozhodne nemali mať obavy z konzumácie takéhoto vajca – práve naopak!
„Keď vidíte chalazu, môžete si byť istí, že máte v rukách čerstvé vajce. Čím je vajce staršie, tým menej viditeľné sú tieto vlákna,“ „Mnohí ľudia vyhadzujú práve tie najkvalitnejšie vajcia, pretože nepoznajú tento prirodzený jav.“

Foto: shutterstock/Galina-Photo
Prečo sa oplatí jesť vajcia?
Vajcia sú z hľadiska obsiahnutých výživových vlastností takmer ideálnym, prirodzeným potravinovým produktom. Sú zdrojom vitamínov A, E, D a K, vitamínov skupiny B, kyseliny pantoténovej, cholínu, fosforu, draslíka, vápnika, zinku, železa, horčíka, jódu či selénu.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča konzumáciu 10 vajec týždenne. Americká kardiologická asociácia zase tvrdí, že zdravý človek by mal jesť 7 až 14 vajec týždenne.
„Aktuálne odborníci pripúšťajú konzumáciu 10 vajec týždenne, avšak stále nikto jasne nevysvetlil, prečo by sme mali obmedziť príjem práve na 10 vajec. Navyše, mnohé výskumy dokonca spochybňujú potrebu takéhoto obmedzenia vôbec. Nie je známe, z čoho vyplýva toto obmedzenie. To nikto nevie. V literatúre o tom nie je nič.“
Čo viac – pani profesorka tvrdí, že príliš nízka konzumácia vajec môže súvisieť s vyššou chorobnosťou okrem iného na neurologické ochorenia.
„Nízka konzumácia vajec je jednou z najdôležitejších, nie jedinou, ale jednou z najdôležitejších príčin vysokej chorobnosti na neurologické a neurodegeneratívne ochorenia, a navyše na nádorové ochorenia. Ďalšou, rovnako dôležitou príčinou sú nedostatky bielkovín – najmä sírnych aminokyselín. A ďalšou príčinou sú nedostatky litofilných antioxidantov a vitamínov skupiny B,“
Vajcia teda nielen že môžete jesť bez obáv aj s chalazou, ale mali by ste ich zaradiť do svojho jedálnička pravidelne. Ich prínos pre zdravie je nenahraditeľný a strach z bielych vlákien je úplne zbytočný.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Ako skontrolovať, či je vajce čerstvé? Takto sa vyhnete kulinárskej katastrofe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.