27.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/24K-Production).
Ktoré bylinky sa oplatí piť? Hoci ju mnohí ľudia považujú za burinu, mladé výhonky tejto rastliny majú mnoho zdraviu prospešných vlastností. Pravidelná konzumácia žihľavového nálevu môže byť skvelým obohatením stravy.

Foto: shutterstock/24K-Production
Hoci žihľavu možno nájsť na poliach a v lesoch až do septembra, najlepšie je zbierať mladé výhonky v máji, pretože vtedy je rastlina najkrehkejšia a obsahuje najviac živín. Jarný zber je ideálny na prípravu nálevov za pochodu, ale aj na sušenie.
Prečo piť žihľavovú infúziu? Na dosiahnutie výsledkov stačí šálka denne
Zdravotné účinky žihľavy sú známe už roky, ale zvyčajne sa používala ako diuretikum a na liečbu zápalov kože.
- Rastlina je bohatá na mnohé cenné zlúčeniny, ako sú vitamíny A, C, K a niekoľko vitamínov skupiny B.
- Obsahuje aminokyseliny nevyhnutné na stavbu bielkovín v tele a je tiež zdrojom polyfenolov. Podporujú kardiovaskulárny systém a činnosť mozgu.
- Obsahuje aj luteín, ktorý chráni zrakový orgán.
To však nie je všetko.
- Mladé výhonky žihľavy podporujú tráviaci systém, preto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička pri hnačkách, črevných infekciách alebo ochoreniach pečene.
- Okrem toho sa dobre uplatnia pri diéte, pretože sú výborné na stimuláciu metabolizmu a zrýchlenie látkovej výmeny.
- Vďaka vysokému obsahu kremíka je žihľava neoceniteľná pri obnove stavu vlasov a pokožky. Posilňuje korienky a znižuje vypadávanie vlasov. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pôsobí na pokožku protizápalovo a antibakteriálne.
POZOR! Odvaru z tejto rastliny by sa však mali vyhnúť ľudia s ochorením obličiek, hypertenziou a nadmernou hladinou železa v krvi, ako aj pacienti užívajúci antikoagulanciá a diuretiká.
Ako pripraviť infúziu zo žihľavy? Nezabudnite ju zbierať mimo ciest
Príprava nálevu je veľmi jednoduchá.
- Stačí zaliať dve čajové lyžičky nakrájaných čerstvých listov horúcou vodou a nechať 10 až 15 minút vylúhovať.
- Žihľavu môžete tiež sušiť napr. na vzduchu, v sušičke na bylinky alebo v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie 1 až 3 hodiny pri teplote 30 stupňov Celzia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žihľavový energetický koktail. Pre nadbytok vody v tele a dobrú funkciu čriev
Je to prírodný poklad železa. Nezabudnite ho zbierať v apríli a máji
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.