29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Tu je malé, ale mimoriadne aromatické ovocie, ktoré vás prekvapí svojou chuťou a bohatstvom vitamínov. Ako chutí kumkvát a ako ho môžete využiť v kuchyni? Táto exotická pochúťka, ktorá vyzerá ako minipomaranč, nie je len potešením pre chuťové poháriky.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Rastlinný symbol prosperity
Kumkváty pochádzajú z Číny a v ázijských kultúrach sú stromy obdarené plodmi symbolom bohatstva a všetkej finančnej prosperity. Hoci nemôžeme sľúbiť, že samotná ochutnávka plodov vám prinesie výhru v lotérii, kumkváty majú mnoho ďalších výhod. Od ich nevtieravej chuti cez všestranné využitie v kuchyni až po zloženie bohaté na živiny.
Ako chutí kumkvát?
Ovocie vyzerá ako malý pomaranč. Kumkváty sa ďalej vyznačujú jedinečnou chuťou, ktorá je harmonickou kompozíciou sladkosti a jemnej kyslosti. Od ostatných citrusových plodov sa líšia tým, že sa dajú jesť aj so šupkou. Práve šupka je zodpovedná za sladkosť kumkvátov, ktorá kontrastuje s trpkejšou dužinou. Vďaka tejto kombinácii sú tieto exotické špeciality mimoriadne osviežujúce a intenzívna vôňa ovocia okamžite povzbudí chuť do jedla.
Pred ochutnaním ho otočte v prstoch
Jemná, šťavnatá dužina robí z konzumácie kumkvátov veľký pôžitok. Pred konzumáciou by sa ovocie malo dôkladne umyť a osušiť. Oplatí sa poznať aj jeden trik, vďaka ktorému budú vaše chuťové poháriky v siedmom nebi. Pred konzumáciou kumkvát niekoľkokrát otočte v prstoch. Tento manéver zmäkčí šupku a uvoľní sladké tóny, vďaka čomu bude ovocie chutiť ešte lepšie. Semienka vo vnútri sú tiež jedlé, ale ak ich radšej vynecháte, prekrojte kumkvát na polovicu a vyberte ich malým nožom.
Kulinárske využitie alebo ako jesť kumkvát?
Niekedy túžba vyskúšať nové produkty prehráva s nedostatkom nápadov, ako ich použiť. V prípade kumkvátu však existuje mnoho lákavých spôsobov, ako ho zaradiť do svojho každodenného jedálnička. Najjednoduchšie je konzumovať ovocie surové – celé, so šupkou. Môžete ho tiež pridať do ovocných šalátov alebo do rannej ovsenej kaše. Dužina sa dá použiť aj do smoothies a kokteilov, ktoré sú ideálne ako diétna a výživná desiata.

Foto: shutterstock/AtlasStudio
Nastrúhanú kôru kumkvátu možno použiť ako prírodné korenie, ktoré dodá pokrmom výraznú citrusovú arómu. Výborne sa hodí k rybám a mäsovým pokrmom. Na svoje si prídu aj priaznivci domácich marmelád. Kumkvát sa výborne hodí ako surovina na výrobu domácich marmelád, ktoré si zachovajú výraznú chuť ovocia a zároveň sa stanú lahodným doplnkom chleba alebo jogurtu.
Prečo jesť kumkvát?
Zaradenie kumkvátu do jedálneho lístka je radosť nielen pre vaše chuťové bunky, ale aj pre celé telo. Je prirodzeným zdrojom vitamínov A, C a skupiny B. Nechýba v ňom vláknina, draslík a vápnik. Ako sa konzumácia kumkvátu prejavuje na zdraví?
- Pravidelná konzumácia ovocia sa ukazuje ako skvelá podpora imunitného systému, ktorý chráni pred infekciami.
- Kumkvát má nízky obsah kalórií, takže je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
- Prítomnosť vlákniny pomáha regulovať tráviaci proces, čo má priaznivý vplyv na činnosť čriev a pomáha udržiavať normálnu peristaltiku.
- Antioxidanty spomaľujú proces starnutia buniek.
- Kumquat v strave má priaznivý vplyv na vzhľad pokožky, pomáha udržiavať jej pevnosť a žiarivosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je pravdepodobné, že ich máte vo svojej špajzi. Mozog, srdce a črevá budú pracovať za dvoch
Zapíjajte vodou, najlepšie nalačno. Porazíte vysoký cukor a cholesterol. Črevá začnú dobre fungovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.