Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú na svojej záhrade medzi ovocnými stromami slivku, tešte sa.
Tuzemské ovocie je totiž zdrojom mnohých vitamínov. Prospievajú nielen nášmu telu, ale ich účinky ocení aj naša psychika (a teraz nemyslíme slivky v tekutom stave), pretože okrem vlákniny a antioxidantov obsahujú viac ako 15 rôznych vitamínov a minerálov.
Slivky zlepšujú trávenie
Určite ste už počuli o výborných účinkoch sliviek pri poruchách trávenia, ako je zápcha, plynatosť, nadúvanie či pálenie záhy.
Mnohé ženy ocenia slivky v sušenej podobe či slivkovú šťavu najmä niekoľko hodín po pôrode, kedy môže dôjsť práve k spomínanej zápche.
Je však dôležité mať na pamäti, že konzumácia príliš veľkého množstva sušených sliviek naraz môže viesť k nežiaducim účinkom, ako je hnačka. Aby ste tomu zabránili, je najlepšie zjesť denne ¼ až ½ šálky. Za ich priaznivými účinkami pri trávení stojí vláknina spolu so zložkami sorbitol a izatín.
Slivky pomáhajú pri diétach
V súvislosti s trávením môžete využiť slivky aj ako podpornú potravinu pri diétach. Slivky majú totiž odvodňujúce účinky, čím zbavia obézne telo prebytočnej vody.
Slivky vás zbavia aj prebytočných tukov, ktoré viažu v črevách. Následne sa tak už nemôžu vstrebávať a ukladať ako tukové tkanivo na bruchu, stehnách či zadku.
Nízky obsah kalórií v slivkovej šťave a vyšší obsah polyfenolov pomáhajú znižovať telesnú hmotnosť.
Slivky „bojujú“ s úzkosťou a zvyšujú odolnosť v stresových situáciách
Ak má vaše telo príliš veľa medi môže to viesť k podráždenosti, depresiám či stavom úzkosti. Slivky v takýchto prípadoch pomáhajú obnoviť v tele rovnováhu.
Slivky zároveň stimulujú metabolizmus sacharidov, čo má pozitívny vplyv na vašu nervovú sústavu a odolnosť voči stresu.
Konzumáciou sliviek sa tiež zlepšuje koncentrácia, takže sú dobrým typom na desiatu vašich detí. Vitamíny skupiny B podporujú myslenie, fungovanie pamäte a učenie.
Slivky sú prospešné na imunitu
Imunita je v tejto covidovej dobe často skloňovaným slovom. Pri budovaní svojej imunity môžete okrem iného siahnuť aj po slivkách, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C.
Slivky tiež majú imunostimulačné zložky čím bránia vzniku metastáz nádorových buniek. Vitamínu E, ktorý tiež slivky obsahujú, chráni naše bunky pred pôsobením voľných radikálov.
Toto ovocie z našich záhrad tiež podporuje odolnosť voči infekciám a zápalom.
Slivky čistia krv, obličky i pečeň
Slivky sú tiež výborným „čistiacim prostriedkom“. Vyčistia vašu krv, pretože odstraňujú usadeniny z ciev a tepien. Odbúravajú aj zlý cholesterol.
Portál Health Line poukázal na štúdiu, ktorá zistila, že muži, ktorým diagnostikovali vysoký cholesterol, mali nižšie hladiny LDL cholesterolu po tom, čo konzumovali 12 sušených sliviek denne počas ôsmich týždňov.
Slivky zároveň zbavujú toxínov vašu pečeň i obličky.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.