Hrušky rovnako ako slivky patria medzi zdroj vitamínov a ďalších dôležitých látok prospešných nielen pre vaše telo, ale aj myseľ. Ak sa vo vašej záhrade nachádza okrem stromu slivky aj strom hrušky, vyhrali ste už dvojnásobne.
Hruška totiž obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamín K, meď, draslík i mangán. Tieto prvky prinášajú pre vaše zdravie množstvo výhod.
Hrušky pomáhajú, ak túžite po nižšej hmotnosti
Hrušky sú jedným z najmenej kalorických druhov ovocia. V praxi to podľa portálu Know Your Food znamená, že majú o niečo menej ako 100 kalórii, čo je 5 % denného príjmu kalórii v rámci zdravého stravovacieho plánu.
Hrušky obsahujú aj vlákninu, ktorá dodáva pocit sýtosti.
Konzumácia hrušiek urýchľuje hojenie rán
Vitamín C, ktorý hruška obsahuje, je nevyhnutnou súčasťou syntézy nového tkaniva v mnohých orgánoch a bunkových štruktúrach tela.
Hojeniu rán pomáha aj vysoký obsah kyseliny askorbovej, ktorej sú hrušky tiež zdrojom.
Hrušky môžu pomôcť znížiť chronickú bolesť
Hrušky sú tiež výbornou protizápalovou potravinou.
Obsahujú totiž zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní bolesti kĺbov v dôsledku osteoartrózy či reumy.
Zlepšujú krvný obeh
Keďže hrušky obsahujú značné množstvo medi a železa môžu pomôcť ľuďom, ktorí trpia anémiou či inými nedostatkami minerálov.
Meď totiž uľahčuje a zlepšuje príjem minerálov a zvýšená hladina železa pomáhať zvýšiť syntézu červených krviniek.
Hrušky pomáhajú v tehotenstve
Jednou z najdôležitejších živín počas tehotenstva je kyselina listová. Tento člen rodiny vitamínov B pomáha predchádzať vrodeným chybám vrátane rázštepu chrbtice.
Obsah vlákniny v hruškách navyše pomáha predchádzať zápche zo stresu alebo hemoroidom, čo je dobrý dôvod, prečo by si mali tehuľky pochutnávať aj na hruškách.
Tipy na záver
Nezabúdajte však, že striedmosť platí aj pri konzumácii hrušiek. V primeranom množstve sú hrušky zdraviu prospešné. Ak to však preženiete, pocíti to najmä vaša tráviaca sústava.
Ak ste si priniesli zo záhrady či obchodu zrelé hrušky, uskladňujte ich v chladničke. Chlad totiž oddiali ďalšie procesy, ktoré môžu viesť k ich prezretiu. Ak sú hrušky ešte nedozreté, nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.