Vianoce a Silvester je ťažké obdobie pre vašu pečeň. Vaše telo zaťažuje nielen jedlo, ale aj alkohol. Preto sa oplatí venovať pečeni zvýšenú starostlivosť, upozorňuje portál Interia.
Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele, ktorý je zodpovedný za mnohé dôležité funkcie, ako je filtrovanie krvi, produkcia bielkovín a hormónov a skladovanie glykogénu a vitamínov.
Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k poškodeniu pečene, čo následne vedie k vážnym zdravotným problémom.
Ako sa starať o pečeň pri pití alkoholu?
Nepite nalačno. Konzumácia alkoholu na prázdny žalúdok nielenže silne zvyšuje hlad, ale tiež dráždi sliznice orgánov tráviaceho systému. Jedenie totiž spomaľuje vstrebávanie etanolu do krvi a znižuje tlak na pečeň.
Dôležitý je aj druh jedla. Vhodné sú zdravé potraviny bohaté na živiny. Konzumujte preto:
- chudé mäso,
- zeleninu,
- rastlinné tuky.
Sladkostiam sa určite vyhnite, nepomôžu a dokonca môžu aj uškodiť. Neodporúčajú sa ani slané a mastné pochutiny, ktoré tiež zaťažujú pečeň.
Pri konzumácii alkoholu pamätajte na správnu hydratáciu organizmu. Pri pití je dôležité piť veľa vody, pretože alkohol môže viesť k dehydratácii.
Voda tiež zlepšuje funkciu pečene a pomáha detoxikovať telo po požití alkoholu. Jeden veľký pohár vody každú hodinu je absolútne minimum.
„Najvhodnejšie sú ovocné šťavy a minerálky s prídavkom citrónovej šťavy, bylinkové čaje, nápoje s obsahom probiotických kultúr a podobne a primeraný telesný pohyb, ktorý zrýchli vylúčenie alkoholu z tela,“ uviedol pre TASR viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik.
Káva podľa Minárika neurýchli odbúravanie alkoholu v organizme. „Alkohol sa totiž v organizme vstrebe, naviaže na štruktúry v mozgu a jeho tlmiaci účinok nemôžeme potlačiť povzbudzujúcim účinkom kávy,“ dodal.
Pomoc z prírody
Ak chcete pomôcť svojej pečeni po konzumácii alkoholu môžete siahnuť po prípravkoch s obsahom ostropestreca mariánskeho. Výťažky z tejto rastliny sa už roky používajú pri liečbe ochorení súvisiacich s pečeňou, vrátane následkov nadmernej konzumácie alkoholu.
Pestrec mariánsky obsahuje veľké množstvo silymarínu, ktorý má silný antioxidačný účinok, spomaľuje starnutie buniek a negatívny vplyv voľných radikálov.
Medzi ďalšie prírodné zdroje látok užitočných pri starostlivosti o pečeň patrí:
- kurkuma,
- obyčajný artičok,
- čierna repa.
Špecialisti radia zaradiť do jedálnička aj avokádo, špargľu, karfiol, pór, pistácie a arašidy pre vysoký obsah vitamínov B a priaznivý vplyv na pečeň.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články:
Urobte si rýchly test a zistite, či máte vážny problém s alkoholom
Silný odkaz pre vaše zdravie. Pozrite, koľko málo stačí, aby ste sa vyhli depresii
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.