Ak máte rodinu, ktorá miluje rezne, určite sa nevyhnete vyprážaniu. A práve vyprážanie je spojené s prskaním oleja, pri ktorom je krásne vyčistený sporák v priebehu niekoľkých minút mastný.
Pri vyprážaní nespôsobuje prskanie oleja len mäso, ale aj zelenina a všetky ostatné ingrediencie, ktoré majú v sebe veľa vody.
Ako tomu zabrániť? Vodu z mäsa môžte ľahko vytlačiť čistou handričkou alebo papierovými utierkami, odporúča portál Gazeta.
Existujú však aj ďalšie spôsoby, ako si účinne poradiť s prskajúcim horúcim mastným olejom.
Do rozpáleného oleja postačí prisypať trocha múky, ktorá nasaje vlhkosť, z vyprážanej potraviny. Nesmiete jej však pridať príliš veľa.
Ďalší spôsob je, že mäso alebo zeleninu jemne obalíte v múke až následne to opražíte na oleji.
Vyprážanie a penenie oleja
Ďalším problémom pri vyprážaní jedla je penenie oleja. Aby ste tomu zabránili môžete použiť:
Soľ – ak olej začne peniť, pridajte troška klasickej kuchynskej soli. Niektoré „babské“ rady odporúčajú dať troška soli na panvicu ešte pred vyprážaním.
Kúsok chleba – do panvice s olejom je ideálne vložiť starší kúsok vnútornej časti chleba, tzv. striedku. Kôrku nedávajte.
Korok – možno vás to prekvapí, ale korková zátka dokáže zastaviť penenie oleja. Stačí ju len vložiť do rozpáleného oleja.
Mrkva – táto zelenina tiež dokáže zmierniť penenie oleja. Stačí pridať niekoľko koliesok.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články:
Viete, ako ľahko odstrániť zápach rýb z vašich rúk a hrncov?
Viete, ako správne zmraziť a rozmraziť maslo?
Zdroj úvodnej foto: Pixabay/ivabalk
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.