Spálené okraje neapolskej pizze nie sú podľa výskumu talianskych vedcov karcinogénne. Analýza spálených fragmentov ukázala, že pizza obsahujú nízke množstvo látok, ktoré môžu prispievať k výskytu rakoviny tráviaceho traktu, informuje portál TVN24.
Pravá neapolská pizza pečená v peci na drevo má veľmi často jemne spálené okraje. Zuhoľnatené okraje znepokojovali labužníkov, ktorí sa obávali, že spálené časti môžu škodiť zdraviu. Na konferencii „Neapolská pizza medzi tradíciou a inováciou“, ktorú organizovala Accademia dei Georgofili, vedci dali verejnosti odpoveď na otázky týkajúce sa pizze.
Neapolská pizza zdraviu neškodí
Neapolská pizza pečená v peci na drevo, na okrajoch ktorej sa objavujú zuhoľnatené kúsky, podľa odborníkov zdraviu neškodí. Jej pripálené časti nespôsobujú zdravotné problémy – zdôraznil Mauro Moresi z Accademie dei Georgofili.
Moresi citoval výsledky výskumu, ktorý uskutočnili skupiny vedcov z univerzít v Neapole a Viterbe. Výsledky naznačujú, že spálené časti neapolskej pizze majú nízky obsah akrylamidu, ktorý sa môže vytvárať pri vysokých teplotách.
Štúdie totiž tvrdia, že akrylamid je potenciálne karcinogénny a môže prispievať k výskytu rakoviny tráviaceho traktu. Avšak, neapolská pizza obsahuje len menej ako 3 percentá pripálenej časti z celkovej hmotnosti pizze. Ľudia obľubujúci práve neapolskú pizzu môžu teda pokojne spávať.
Redakcia Vášeň v Tebe
Súvisiace články
Aké bylinky pestovať na balkóne? TOP 3 pre úplných začiatočníkov
5 chýb pri umývaní rúk, ktoré môžu spôsobiť, že ochoriete. Vyhýbate sa im?
Zdroj úvodnej foto: Pixabay
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.