30.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/Mittmac).
Keď príde reč na plytvanie jedlom, mnohým z nás ako prvé napadne vyhodiť zvyšky večere do koša. Plytvanie potravinami však siaha oveľa ďalej. More for you vám prináša ako sa mu niekoľkými trikmi dá predísť. Buďte aj vy v kuchyni šikovní!
Plytvanie potravinami zahŕňa jedlé potraviny, ktoré sa strácajú vo fáze výroby, spracovania, distribúcie, spotreby a odpadu v potravinovom dodávateľskom reťazci. V Spojených štátoch sa vyhodí 30 – 40 % potravín.
Nový prieskum medzinárodnej spoločnosti pre prieskum trhu túto štatistiku ešte viac spresnil, keď sa 2 000 dospelých pýtali, čím sa v ich domácnosti najčastejšie plytvá. Bol zostavený zoznam vyhodených výrobkov, ktorý je údajom z USA, ale predpokladá sa, že miera vyhodených výrobkov v Európe môže byť podobná. Rozumným nakupovaním môžete chrániť nielen životné prostredie, ale aj svoju peňaženku. Ušetrite si čas a peniaze a zabudnite na problémy!
Šalát
27 % opýtaných priznalo, že vyhadzuje šalát, ktorý nezjedli. Keďže vieme, že ide o jednu z najrýchlejšie sa kaziacich potravín, najlepšie je zabaliť ho do utierky, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť, a uložiť ho do spodnej zásuvky chladničky. Takto vydrží približne tri dni, preto je najlepšie mať plán, ako ho rýchlo spotrebovať už pri kúpe.
Mlieko
K jeho plytvaniu sa priznalo 21 % respondentov prieskumu. Na rozdiel od rastlinného mlieka, ktoré môže vydržať až 10 dní, mliečne mlieko má tendenciu rýchlo sa kaziť, najmä ak nie je správne chladené. Profesionálny tip: Ak mlieko skladujete v najchladnejšej časti chladničky (zvyčajne vzadu alebo na dne), vydrží dlhšie. Môžete ho tiež zamraziť, aby zostalo dlhšie čerstvé.
Jablká
Nie je tajomstvom, že ak nakrájate jablko a necháte ho vonku, pomerne rýchlo zhnedne. Nenechajte sa však oklamať farbou, stále je dokonale jedlé. Napriek tomu 21 % ľudí ovocím plytvá. Ak chcete jablká uchovať dlhšie, nechajte ich v chladnom, tmavom kúte špajze, mimo dosahu priameho svetla, alebo ich uložte do chladničky. V chladničke zostanú jablká čerstvé a chrumkavé celé týždne.
Banány
Toto obľúbené ovocie môže byť jeden deň dokonale žlté, zrelé a pripravené na konzumáciu a na druhý deň pokryté hnedými škvrnami. A ak nie ste fanúšikom banánového chleba, možno patríte k tým 23 %, ktorí ho vyhadzujú. Banány sú v skutočnosti jedným z najlepších druhov ovocia a môžu byť chutným doplnkom vášho ranného smoothie. Takže keď začnete pozorovať, že dozrieva, vložte ho do mrazničky (v mraziacom vrecku), aby ste si ho mohli dať ako súčasť svojho smoothie kedykoľvek budete mať chuť.
Avokádo
Príliš zrelé alebo nezrelé? To je otázka – aspoň pri výbere avokáda v obchode s potravinami. Toto ovocie môže byť ošemetné, pretože v jednej chvíli sa môže zdať, že má pevný, jasne zelený povrch, a v ďalšej chvíli môže byť čierne a kašovité. Ak patríte medzi 17 % respondentov prieskumu, ktorí avokádo nakoniec vyhodia, nie ste sami. Ak chcete z avokáda vyťažiť čo najviac, ideálne je uložiť ho do chladničky, keď je zrelé alebo takmer dozreté.
Chlieb
Nič sa nevyrovná chuti čerstvého chleba. Bohužiaľ, ak necháte bagetu kúpenú v pekárni na kuchynskej linke, za niekoľko dní sa pokazí. Namiesto toho, aby ste ju vyhodili ako 21 % ľudí, prečo ju nepoužiť na hrianky? Chlieb jednoducho nakrájajte na kocky, okoreňte podľa chuti a vložte do rúry, kým nebude chrumkavý. Alebo ešte lepšie, môžete ho zabaliť do papierového vrecka, kúpiť si krabičku na chlieb alebo ho jednoducho zamraziť, a to je len niekoľko možností.
Mäsové výrobky (mäso, syry, hotové jedlá atď.)
Hoci sú údeniny a sendvičové mäso základom mnohých chladničiek, povedzme si na rovinu: väčšina lahôdkového mäsa nemá dlhú trvanlivosť. Je to jedna z najčastejšie vyhadzovaných potravín, pričom 16 % ľudí priznáva, že ňou plytvá. Dobrou správou je, že väčšinu lahôdkového mäsa možno zamraziť. Saláma, feferónky a bolonské mäso sú na čele zoznamu vďaka obmedzenému obsahu vody. Bezpečne sa dajú zamraziť aj morčacie mäso, kuracie mäso, šunka a roastbeef.
Mrkva
Či už ju máte radi surovú, pečenú alebo varenú v pare, mrkva je obľúbenou zložkou receptov alebo prílohou. Prečo ju však potom 14 % ľudí vyhadzuje? Jedným z dôvodov môže byť to, že mrkva pri nesprávnom skladovaní mäkne a stáva sa kašovitou. Aký je najlepší spôsob skladovania tejto chutnej zeleniny? Vo vzduchotesnej nádobe. Takto si ju môžete vychutnávať celé týždne.
Vajcia
Pre všetkých nadšencov vaječných bielkov: pravdepodobne ste už stratili prehľad o tom, koľko žĺtkov ste vyhodili. Vajíčka patria medzi najvyhadzovanejšie potraviny (16 %). Iste, žĺtky obsahujú cholesterol a nasýtené tuky, ale obsahujú aj väčšinu mikroživín, ktoré sa vo vajciach nachádzajú. Preto sú veľmi zdravé, ak sa konzumujú s mierou. Vajíčka môžete pred varením a po ňom aj zamraziť.
Mäso
Čerstvé mäso sa pomerne rýchlo kazí, preto nie je prekvapujúce, že približne 15 % respondentov prieskumu priznalo, že ním plytvá. Najmä v prípade mäsa je nevyhnutné správne skladovanie. Ak ho plánujete zjesť v priebehu jedného alebo dvoch dní, potom je uskladnenie v chladničke v poriadku, ale ak chcete, aby mäso vydržalo dlhšie, najlepšou voľbou je zmrazenie.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Zvyčajne ho vyhodíte, tentoraz ho rozsypete v záhrade. Váš problém so slimákmi bude v okamihu preč!
Mrazíte potraviny v zmrzlinových boxoch? Radšej to nerobte! Toto je častý omyl
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.