Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása,

Do kávy si dajte dva produkty. Premeňte ju na nápoj na chudnutie

7.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur). Káva je nápoj, ktorý mnohí milujú. Niektorí pijú len čiernu silnú kávu a cukor a mlieko považujú za profanáciu. Iní si ho naopak osladia a...

7.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur).

Káva je nápoj, ktorý mnohí milujú. Niektorí pijú len čiernu silnú kávu a cukor a mlieko považujú za profanáciu. Iní si ho naopak osladia a vybielia, aby sa zbavili horkej chuti a nevzdali sa stimulácie organizmu. Milovníci kávy, ktorí chcú nájsť domáce spôsoby, ako schudnúť, by mali, podľa Interia, do kávy pridať ďalšie ingrediencie, ktoré pomôžu zbaviť sa „faldov a pneumatík“.

Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy
Foto: instagram.com/caffelazur

Priaznivý vplyv kávy na zdravie

Vedci a odborníci na výživu sa už dlho zaujímajú o zdravotné účinky kávy, za ten čas bolo v tomto nápoji objavených viac ako 7000 zlúčenín. Ovplyvňujú okrem iného obehový, endokrinný, nervový a tráviaci systém.

  • Káva má vplyv na obehový systém , pretože môže zabrániť ateroskleróze. Podľa pozorovaní juhokórejských vedcov na vzorke 25 000 ľudí publikovaných v časopise Heart môže pitie niekoľkých šálok kávy denne zabrániť vzniku aterosklerózy. 
  • Káva ovplyvňuje endokrinný systém a presne blokuje sekréciu kortizolu – stresového hormónu. Výskum nemeckých vedcov z univerzity v Bonne uskutočnený na myšiach ukázal, že zlúčeniny obsiahnuté v čiernom nápoji blokujú receptory stimulujúce sekréciu kortizolu, a tak môže káva prispieť k zníženiu stresu.
  • Káva pôsobí aj na nervový systém, zlepšuje krátkodobú pamäť, koncentráciu, zaháňa únavu a ospalosť. Všetky tieto účinky sú spôsobené kofeínom. Štúdie ukázali, že blokuje sekréciu adenozínu – neurotransmiteru zodpovedného za ospalosť. Káva zároveň priaznivo pôsobí na centrálny nervový systém, stimuluje sekréciu neurotransmiterov, akými sú norepinefrín, dopamín a serotonín. Vďaka tomu dokáže tento nápoj zlepšiť našu pohodu, koncentráciu, reflexy, schopnosť učiť sa a schopnosť sústrediť sa na konkrétne činnosti. Je však dôležité pamätať na to, že ide o krátkodobý účinok a príliš veľa príjmu kofeínu nás môže urobiť imúnnymi voči jeho účinkom – preto je najlepšie piť kávu s mierou.
Každý sa môže presvedčiť, ako káva ovplyvňuje centrálny nervový systém
Foto: instagram.com/caffelazur

Ako schudnúť s kávou?

Káva pôsobí aj na tráviaci systém dvoma spôsobmi: spúšťa tukovú lipolýzu, teda zlepšuje metabolizmus a znižuje chuť do jedla a hlad . Vedci už dlho skúmali účinky kávy na metabolizmus. V článku „Normálny príjem kofeínu: Účinky na termogenézu a denný energetický výdaj u štíhlych a obéznych dobrovoľníkov“ uverejnenom v „The American Journal of Clinical Nutrition“ sa uvádza, že denný príjem kofeínu môže zvýšiť metabolizmus až o 11% a tým sa zvyšuje aj spaľovanie tukov. Podľa vedcov je však energetický výdaj vyšší u štíhlych ľudí ako u obéznych.

Štúdie ukazujú, že zelená káva má najlepší vplyv na spaľovanie tukov, pretože obsahuje viac polyfenolov ako pražené produkty.

Milovníci čiernej kávy, ktorí chcú zároveň schudnúť, by mali siahnuť po nápoji z espresso kávovarov alebo alebo z tureckej kávy. Práve tieto dva spôsoby prípravy kávy zlepšujú peristaltiku čriev, zabraňujú zápche a stimulujú vylučovanie žalúdočných kyselín, čo podporuje trávenie. Z rovnakého dôvodu sa však čierny nápoj neodporúča ľuďom so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi.

Na zvýšenie účinnosti kávy ako domáceho prostriedku na chudnutie je dobré pridať do nej „zlepšováky“, ktoré urýchlia proces zhadzovania hmotnosti. Ako možno tušíte, na zozname kávových zlepšovákov, ktoré podporujú chudnutie, márne hľadajte kávu s cukrom. Milovníci kapučína a latte si však môžu zvoliť zdravšiu a menej tučnú alternatívu.

Káva so zázvorom a škoricou

Ako schudnúť? Túto otázku si kladie veľa ľudí. Milovníci kávy môžu schudnúť vďaka pridaniu zázvoru a škorice do kávy . Tieto zložky regulujú tráviace procesy a navyše urýchľujú metabolizmus.

Ingrediencie

  • 250 ml dobrej kávy
  • ¼ lyžičky zázvoru
  • štipka škorice
  • 2 čajové lyžičky medu (voliteľné)

Na prípravu takejto kávy stačí pridať ¼ lyžičky zázvoru a štipku škorice do pohára uvareného čierneho nápoja. Kávu samozrejme neodporúčame sladiť, no kto ťažko prehĺta horký nápoj, môže si do nej pridať med (nie viac ako dve lyžičky!). Zaujímavú chuť získa káva aj vtedy, ak do nej pridáme sušenú pomarančovú kôru.

Nahraďte nasýtené tuky nenasýtenými

Domáce prostriedky na chudnutie zahŕňajú nielen vyhýbanie sa cukrom, ale aj nasýteným tukom . Naše telo síce potrebuje malé množstvo týchto tukov, no zvyčajne ich konzumujeme oveľa viac, ako by sme mali, a to zvyšuje hladinu zlého cholesterolu a spôsobuje obezitu. Žiaľ, vysoko spracované potraviny, rýchle občerstvenie, ale aj kávový nápoj z obchodu obsahujú množstvo nasýtených mastných kyselín. Zmeniť to môžete tak, že si doma pripravíte kávový nápoj s kešu orieškami. 

Ingrediencie

  • 50 g kešu orieškov
  • 100 ml mlieka z kešu orieškov
  • 250 ml dobrej silnej kávy
  • 1-2 lyžice agávového sirupu alebo medu (voliteľné)
  • štipka soli

Ako pripraviť orieškovú kávu:

  1. Kešu orechy treba zaliať vodou a namočiť na cca 3 – 6 hodín.
  2. Potom ich scedíme a opečieme na panvici a necháme vychladnúť.
  3. Zmiešajte kešu orechy s mliekom. 
  4. Uvarte kávu a nalejte ju do orechovej zmesi.
  5. Pridáme ostatné ingrediencie a mixujeme do krémova.

Tento spôsob prípravy kávy určite osloví ľudí, ktorí majú radi kávu s mliekom a cukrom, no zároveň skúšajú rôzne domáce spôsoby, ako schudnúť. Vďaka nej sa nemusia vzdať príjemnej, sladkej chuti kávy. Nápoj má hodvábnu textúru a nie je horký. Môžeme podávať aj mrazené.

Ako schudnúť pomocou kávy? Musíte pridať správne ingrediencie, ktoré zrýchlia váš metabolizmus, a zároveň vylúčiť tie, ktoré podporujú „faldy a pneumatíky“.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čaj alebo káva? Váš obľúbený nápoj o Vás prezradí týchto 7 zaujímavých vecí

Vlasy vám začnú rásť ako bláznivé a skryjete šediny. Neutratíte viac ako 1 euro


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Čo na suché ruky? Skúste prírodné prostriedky, ktoré robia zázraky

Ak sú vaše ruky počas jesene suché a drsné, určite vyskúšajte domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu ich zregenerovať. Stačí niekoľko ingrediencií a vaša pokožka bude…

Nechajte pôsobiť 20 minút. Táto vzácnosť z obchodu za pár eur zdvojnásobi objem vlasov

19.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MillaF). Čo možno urobiť, aby boli vlasy silnejšie a hustejšie? Použite lacnú a účinnú metódu založenú na prírodných produktoch…

50-tničky si ho kupujú do zásoby. Je to voňavý zázrak vo fľaštičke. Účinne napína a pozdvihuje pokožku tváre

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Ako rýchlo odstrániť vrásky? Okrem krémov by vo vašej kozmetickej taštičke nemal chýbať ani olej. Jeden z…

Podľa renomovaného lekára je to najlepší čas na večeru. Dávajte si na to pozor a nepriberiete

17.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yavdat). O ktorej hodine by ste mali večerať? Ukázalo sa, že neskorá konzumácia posledného jedla môže mať katastrofálne následky,…

Pridajte ho do ovsenej kaše a zvyšok naneste na vlasy. Toto je najlepší kondicionér po lete

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Starostlivosť o vlasy nevyžaduje, aby sme si kupovali drahú kozmetiku. Môžeme sa o ne starať pomocou prírodných produktov,…

Auto Trendy

Suzuki GSX-8R je motocykel, ktorý chcete vlastniť. Je to majster v každej kategórii

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na novom Suzuki GSX-8R som jazdil vo všetkých podmienkach: v meste, na ceste aj na okruhu. Som presvedčený, že je to najlepšia rozumná motorka, akú…

BMW uvádza na trh nový rad karbónového príslušenstva pre M5 Touring

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - BMW M5 Touring je možné vybaviť celým radom karbónových doplnkov. Ktoré položky si môžu zákazníci vybrať pre nové výkonné kombi.

Spoločnosť Ford uvádza na trh verziu pick-up Ranger s pohonom PHEV.

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Ford oficiálne predstavila novú hybridnú verziu pick-up Ranger. Nový variant PHEV dokáže na jedno nabitie prejsť viac ako 45 km.

Volkswagen predviedol novinky v oblasti dodávok. Transporter T7 rozvíri trh

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobca z Wolfsburgu predstavil siedmu generáciu ikonickej dodávky. Nový Volkswagen Transporter T7 debutuje v niekoľkých karosárskych variantoch, niekoľkých verziách výbavy a so širokou škálou agregátov.…

Toyota Urban Cruiser: Všestranné hybridné SUV

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spomínate si na crossover, ktorý Toyota predávala pred rokmi? Teraz je to cenovo dostupné SUV. Toyota nemá núdzu o kompaktné vozidlá SUV. V skutočnosti má…

EÚ by mohla dokončiť clá na čínske elektromobily v septembri

20.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európska únia by mohla hlasovať za dokončenie zdanenia elektromobilov vyrobených v Číne. Clá na elektrické vozidlá vyrobené v Číne by sa mohli zaviesť už v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov