Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Odborník na výživu upozorňuje na najväčšie prehrešky pri grilovaní. Rošt pokrytý špinou je len začiatok

15.06.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/kaboompics). Grilovanie je náš národný šport, no Slováci sa opakovane dopúšťajú celého zoznamu hriechov. Rošt, ktorý je pokrytý špinou, je na prvom mieste zoznamu,...

15.06.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/kaboompics).

Grilovanie je náš národný šport, no Slováci sa opakovane dopúšťajú celého zoznamu hriechov. Rošt, ktorý je pokrytý špinou, je na prvom mieste zoznamu, ale tým to nekončí. Odborník na výživu upozorňuje na často nenápadné detaily, poukazuje na chyby a vyvracia grilovacie mýty. Haps poukazuje, že aj podpaľovače z obchodu alebo obľúbené … hliníkové tácky môžu byť nebezpečné.

Grilovacie suroviny
Foto: pixabay.com/suju-foto

Grilovacia sezóna je už dávno v plnom prúde, ale to neznamená, že sme túto zručnosť zvládli dokonale – práve naopak. Naopak, Slováci opakovane robia tie isté chyby, ktoré môžu mať katastrofálne následky. Medzi najväčšie prehrešky patrí nesprávne zapálenie ohňa alebo jednoduché opekanie na grile.

Grilovacie hriechy, ktoré môžu mať poľutovaniahodné následky 

Grilované jedlá sú skutočnou pochúťkou. Mäsité chute, ako je bravčová krkovička, klobása alebo krídla, ako aj vegetariánske pochúťky – zeleninové špízy, halloumi alebo chrumkavé zemiaky – chutia neskutočne dobre. Nech už si vyberiete akékoľvek jedlo, nezabudnite na niekoľko dôležitých pravidiel. Bez nich sa aj tie najlepšie pokrmy zmenia na jedovaté a priam tikajúce bomby!

Na piedestál chýb pri grilovaní môžeme dať: príliš rýchle položenie jedla na gril. Ako radia odborníci, v tomto prípade sa neodporúča ponáhľať. Suroviny by mali pristáť na dobre vyhriatom rošte, ktorý je predovšetkým… čistý! Áno, možno to znie absurdne, ale mnoho ľudí túto chybu stále robí, čo má za následok, že na našich tanieroch končia zvyšky z predchádzajúceho grilovania a pripálené kúsky. 

Na grilovanie je ideálne drevené uhlie, brikety alebo tvrdé drevo. Preto sa odporúča vyhnúť používaniu chemických podpaľovačov, hádzaniu farebných novín do ohňa a používaniu lakovaného alebo natretého dreva. Kvalita podpaľovačov alebo dreva má obrovský vplyv nielen na chuť, ale aj na kvalitu jedla.

Grilovanie s rozumom – ak sa chcete stravovať zdravo, radšej sa vyhnite týmto hriechom 

Ďalšou častou chybou, ktorú ľudia robia pri grilovaní, je používanie hliníkových podnosov. Užitočná maličkosť často obsahuje toxický bisfenol A, ktorý môže viesť k hormonálnym poruchám. Grilovanie studeného mäsa je ďalšou chybou, ktorej sa často dopúšťame. Mäso a zeleninu by ste mali vybrať z chladničky aspoň 30 minút pred umiestnením na gril. Príliš dlhé a nesprávne marinovanie mäsa je ďalším prehreškom. Adam Chrząstowski, šéfkuchár reštaurácie Bałkańska Dusza, konzultant Steak Advisors a prezident kulinárskej súťaže Bocuse d’Or Poland, sa podelil o svoj názor:

Som proti marinovaniu najdrahších surovín, t. j. roastbeefu, roštenky, stehna a sviečkovej. Bravčovú krkovičku možno marinovať, ale v jemnej marináde. Dôvodom je, že hlavnou úlohou marinády je zjemniť mäso a tieto suroviny, ktoré som spomenul, sú mäkké samé o sebe. Okrem toho, ak použijete akúkoľvek marinádu, musíte mať na pamäti, že chuť mäsa sa zmení. Prečo teda míňať veľa peňazí napríklad na sviečkovicu alebo ochutený roastbeef či roštenku, ak chcete aj tak zmeniť ich chuť?

Dbajte tiež na to, aby kúsky na grile neboli príliš tenké. To platí pre mäso, syr a iné výrobky. V takom prípade sa zdravé sústa rýchlo spália, stratia šťavu, skĺznu z grilu a spôsobia kuchárovi viac problémov ako úžitku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi sa verilo, že prináša smolu a choroby. Dnes je táto rastlina krásnou dekoráciou našich domovov.

Táto matematická hádanka zo základnej školy rozdelila internet. Správnu odpoveď na ňu nájde len niekoľko percent ľudí


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

„Mám 55 rokov a stále sa obliekam ako 25-ročná“. V komentároch nastala búrka: Čas dospieť

11.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/suegiers/). Zrelé ženy často počúvajú, ako by sa mali obliekať a čo by im už „nemalo“ prislúchať. Dnes sa…

Zákerný typ tuku. Nadbytok oslabuje srdce a zvyšuje riziko cukrovky

9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DimaBerlin). Nemáš pivné brucho, ale považuješ sa za zdravého? Omyl! Najnebezpečnejší tuk totiž nevidíš voľným okom. Ukrytý hlboko v bruchu,…

Test Osobnosti: Ktorý legendárny slovenský herec Vás najviac oslovuje? Zistite, čo to prezrádza o Vás

07.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív) Slovenská filmová a divadelná scéna zažila svoju zlatú éru v rokoch 1965–1990. Legendárni herci tej doby si…

Výskum: môže ísť o prvé príznaky demencie. Výskumníci to objasňujú

6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Art_Photo) Včasné rozpoznanie príznakov demencie môže výrazne ovplyvniť kvalitu a dĺžku života. Čoraz viac výskumov poukazuje na atypické príznaky,…

Zo steny umelecké dielo? Vďaka efektu ombré to zvládnete sami

6.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Už vás nudia obyčajné biele steny? Chcete dodať svojmu domovu šmrnc, no nechce sa vám do veľkých…

Auto Trendy

Kórejská odpoveď na Trumpove clá: Dvojmiliardový balík podpory pre automobilový priemysel

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel Južnej Kórey čelí silnému úderu zo strany USA. Nové 25-percentné clá na importované vozidlá ohrozujú kľúčový sektor krajiny, ktorý je závislý na exporte…

„Jazdime 130 km/h a porazíme Rusko!” – Nemecká fantázia, ktorá otvára otázky o zdravom rozume

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký Kielov inštitút pre svetovú ekonomiku priniesol návrh, ktorý znie ako vystrihnutý z absurdnej komédie. Obmedzenie rýchlosti na nemeckých diaľniciach má údajne oslabiť Rusko a…

Volkswagen v problémoch: Americké clá a environmentálne normy podrazili zisky

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant Volkswagen zažil v prvom kvartáli roku 2025 turbulentné obdobie. Profit spoločnosti prudko klesol o viac ako tretinu oproti minulému roku. Hlavnými vinníkmi…

Automobilka nečakane skončila výrobu

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Nové clá na elektrické vozidlá z Číny spôsobili vážne trhliny v spolupráci medzi čínskym Leapmotorom a nadnárodným gigantom Stellantis. Výroba elektrického modelu Leapmotor T03 v…

Z čínskeho sna nočná mora – Ako Čína ovláda ruský automobilový trh

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínske nákladné autá zaplavili ruský trh po tom, čo európski výrobcovia opustili krajinu. Nádej na spoľahlivé partnerstvo sa však zmenila na frustráciu. Rusi sa sťažujú…

Najhorší vodiči? Na čele rebríčka sú... Lotyši!

10.4.2025 Redakcia Auto trendy - Máte pocit, že na cestách stretávate tých najhorších vodičov? Nový rebríček európskych krajín odhalil, ktoré národy sú najnebezpečnejšie za volantom. Prekvapivým víťazom sa stali Lotyši,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov