Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Desivé správy od WHO. Nakladané uhorky zvyšujú riziko rakoviny žalúdka?

1.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:súkromný archív). Nakladané uhorky mali doteraz dobrú povesť. Koniec koncov, majú blahodarný účinok na črevá a obohacujú ich bakteriálnu mikroflóru. Najnovšie zistenia sú však veľmi...

1.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:súkromný archív).

Nakladané uhorky mali doteraz dobrú povesť. Koniec koncov, majú blahodarný účinok na črevá a obohacujú ich bakteriálnu mikroflóru. Najnovšie zistenia sú však veľmi znepokojujúce. Na internete sa totiž objavili špekulácie, že nakladané uhorky môžu byť karcinogénne. Je to naozaj tak?

Foto:súkromný archív

Interia prináša informácie na tému škodlivosti nakladaných uhoriek, ktorú nedávno na internete otvoril jeden odborník na výživu, Dr. Damian Parol. Tento odborník zverejnil na svojich profiloch na sociálnych sieťach rozsiahly príspevok, v ktorom vysvetlil, odkiaľ pochádza podozrenie, že nakladané uhorky sú škodlivé.

Tejto téme sa venoval preto, lebo od 28.6.2023 sa na internete objavili informácie, že Svetová zdravotnícka organizácia vydá varovanie pred karcinogénnymi uhorkami. Ich škodlivosť by súvisela s veľkým množstvom sodíka, ktoré obsahujú. 

Tieto fámy vyvolali veľa extrémnych emócií a kontroverzných názorov – nie je to prekvapujúce. Veď doteraz sme boli ubezpečení, že tento typ občerstvenia je veľmi zdravý. Doktor Damián Parol má veľké pochybnosti o pravosti týchto správ.

Sú nakladané uhorky karcinogénne?

Včera sa objavila správa, že WHO považuje nakladané uhorky za karcinogénne. Začal som hľadať zdroj tejto informácie a narazil som len na článok na stránke prawy.pl, ktorý bol, mierne povedané, dosť emotívny a ako zdroj uvádzal mesačník Moja rodina. Webová stránka WHO sa k tejto téme nevyjadruje. Aj keď nevylučujem, že sa takáto informácia niekde objavila, pretože skutočne vysoký obsah sodíka v nakladanej zelenine môže zvyšovať riziko rakoviny žalúdka.

– napísal Dr. Parol na sociálnych sieťach

Zároveň sa na internete objavili ďalšie informácie o tom, že WHO chce uznať aspartám, bežne používané sladidlo – ako karcinogénnu látku.

Aspartám na zozname zlúčenín spôsobujúcich rakovinu. Odborník na výživu má pochybnosti

Dnes sa objavila ďalšia správa, že WHO plánuje zaradiť aspartám do svojho zoznamu „pravdepodobne karcinogénnych“ látok. Túto správu priniesla agentúra Reuters, zdroj – pri všetkej úcte k prawy.pl – spoľahlivejší. Stále však nejde o oficiálne potvrdenú informáciu, ale len o tlačovú správu. Očakáva sa, že oficiálna bude do dvoch týždňov. Je to o to bizarnejšie, že máme k dispozícii rozsiahly dokument EFSA, ktorý preukázal, že medzi aspartámom a rakovinou neexistuje žiadna súvislosť.

– vysvetlil Dr. Parol

Odborník na výživu priznal, že sám je zmätený a nevie, nakoľko pravdivé môžu byť tieto správy.

Povráva sa, že sladidlo pridávané do mnohých nápojov bude oficiálne zaradené na zoznam karcinogénov
Foto:pixabay.com/@rawpixel

„Aby som bol úprimný, tak chybu Reuters, ako aj zaradenie aspartamu na zoznam potenciálne karcinogénnych látok WHO, hodnotím samostatne ako veľmi nepravdepodobné“ dodal odborník. 

Faktom je, že na každej fáme je zrnko pravdy. Ostáva si počkať na oficiálne oznámenie, ktoré sa snáď čoskoro objaví na webovej stránke Svetovej zdravotníckej organizácie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Funguje ako náplasť na žlčník a žalúdok. Teraz má najväčšiu moc

Biologické rytmy ovplyvnené svetlom vypovedajú veľa o zdraví


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Aké vitamíny chýbajú na jeseň? Zahrňte 10 vecí do svojho jedálneho lístka. Únava a ospalosť nebudú problémom

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/F01 PHOTO). S príchodom chladného počasia sa mnohí z nás cítia slabí a unavení. Niektorí ľudia si myslia, že…

Šalát, ktorý vydrží dlhšie. Obľúbený šalát na 7 dní si môžete pripraviť za krátky čas

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Šaláty máme radi predovšetkým preto, že ich môžete pripraviť takmer z čohokoľvek a väčšina z nich je veľmi…

Ráno ho pijú vo veľkom a je to najhorší nápoj pre zuby. „Je to hrozné!“

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina So). Teplá voda s citrónom vypitá ráno je vraj zdravou alternatívou kávy alebo čaju. Je to rituál, ktorý…

Toto je tajomstvo zdravia a krásy Grékov. Jedia ho takmer každý deň

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoSGH). Grécky jogurt je v poslednom čase čoraz populárnejší. Tento krémový výrobok s kyslou chuťou jedia Gréci takmer denne,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov