6.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/@ gpointstudio ).
Pečeň je druhý najväčší orgán v našom tele, v ktorom prebiehajú rôzne zložité procesy súvisiace so správnym fungovaním celého organizmu. Oplatí sa o ňu starať a uvedomiť si, že niektoré druhy zeleniny nám môžu len uškodiť. Nehovoríme len o fazuli alebo cesnaku.
Pečeň je orgán, ktorý počas života prefiltruje 13 % krvi rýchlosťou 1 liter za minútu. Okrem toho čistí telo od toxínov a reguluje hladinu cukru, bielkovín a tukov v krvi. Pečeň je tiež známa svojou hlavnou úlohou pri trávení, spracúva živiny z čriev, ukladá vitamín A, ako aj železo a iné minerálne látky. Tento orgán produkuje žlč, cholesterol a bielkoviny, ktoré umožňujú zrážanie krvi.
Ktorá zelenina je dobrá pre pečeň?
Zlá strava a nezdravý životný štýl vedú k rôznym ochoreniam pečene, v najhoršom prípade k rakovine. Aby ste predišli zničeniu pečene, je vhodné zaradiť do každodennej stravy zeleninu, ktorá tomuto orgánu prospieva, a tým podporuje jeho činnosť. Najdôležitejšie z nich sú:
- Cvikla a mrkva.
Sú bohaté na zdroje flavonoidov a predovšetkým glutatiónu, ktorý podporuje detoxikáciu a funkciu pečene. Cvikla a mrkva by sa mali konzumovať surové , najmä v šalátoch a čerstvo vylisovaných šťavách.
- Cesnak
Táto zelenina obsahuje alicín a selén, ktoré pomáhajú pri samočistiacom procese. Cesnak je tiež zodpovedný za aktiváciu enzýmov vyrovnávajúcich toxíny, ako aj za znižovanie hladiny cholesterolu v pečeni.
- Brokolica, karfiol a kapusta
Táto zelenina obsahuje glutatión, ktorý čistí pečeň. Konzumácia brokolice, karfiolu a kapusty znižuje riziko rakoviny pečene, ako aj rakoviny hrubého čreva, prostaty, krčka maternice, štítnej žľazy a prsníka.
- Špenát, čakanka, rukola a listy púpavy
Táto listová zelenina obsahuje chlorofyl, ktorý neutralizuje ťažké kovy, toxické chemikálie a pesticídy. Táto zložka je tiež zodpovedná za stimuláciu tvorby žlče v pečeni, podporuje detoxikačné procesy.
Akú zeleninu by ste nemali jesť pri ochorení pečene?
Plesnivá, spracovaná alebo vyprážaná zelenina ničí aj zdravú pečeň. Naopak, existuje zelenina, ktorá vo všeobecnosti nie je pre pečeň nezdravá, ale ľudia s poruchami tráviaceho systému by ju nemali jesť. Akú zeleninu nemožno jesť pri ochorení pečene?
- surová zelenina (v závislosti od intolerancie, napr. surová paprika, špenát, paradajky);
- nakladaná zelenina (v závislosti od intolerancie);
- strukoviny (fazuľa, hrach, sója, cícer);
- nafukovacia zelenina (surový cesnak, karfiol, kapusta a cibuľa).
Ľudia s ochorením pečene by mali dodržiavať ľahko stráviteľnú diétu s obmedzeným množstvom tuku. Preto je pri chorobách pečene zakázané jesť vyprážanú zeleninu.
Čo potrebujeme jesť na regeneráciu pečene?
Pečeň môžeme čistiť nielen liekmi, ale aj konzumáciou prírodných zložiek. Na regeneráciu pečene sa musia jesť tieto potraviny:
- Citrusové plody
Ak chcete regenerovať pečeň, je dobré ju každý deň čistiť napríklad pitím citrónovej šťavy nalačno. Vitamín C v citrusových plodoch aktivuje enzýmy zodpovedné za čistenie a pomáha pečeni odstraňovať karcinogény.
- Koriander
Koriander sa oplatí jesť na regeneráciu pečene, pretože zbavuje naše telo hliníka, ortuti alebo olova. Okrem toho podporuje činnosť pečene a obličiek a chráni ich pred oxidačným stresom.
- Kurkuma
Kurkuma je najlepším korením pre pečeň. Jej protizápalové vlastnosti prospievajú celému telu vrátane pečene. Kurkuma čistí pečeň a regeneruje poškodené tkanivá.
- Orechy
Orechy obsahujú l-arginín, aminokyselinu, ktorá je zodpovedná za neutralizáciu a vyplavovanie amoniaku. Okrem toho orechy obsahujú glutatión a omega – 3 kyseliny, ktoré čistia a regenerujú pečeň.
- Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky je najlepšou bylinou na regeneráciu pečene. Okrem toho chráni pečeňový parenchým, detoxikuje a má protizápalový účinok.
Súvisiace články:
Aké sú výhody každodennej konzumácie banánov? Vyskúšajte to a rýchlo si všimnete účinky
Pridajte si štipku do raňajok. Metabolizmus sa okamžite zrýchli a tuk bude miznúť rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.