8.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Foto: youtube.com/Embarcadero24).
Ríbezle sú pomerne kontroverzné ovocie. Majú špecifickú kyslastú chuť, kvôli ktorej ich mnoho ľudí nemá rado. Toto ovocie je však mimoriadne bohaté na živiny, takže sa ho oplatí vyskúšať. Pozrite si vlastnosti ríbezlí, vďaka ktorým ich zaradíte do svojho jedálnička.
Kyslá chuť ríbezlí môže odradiť. Tohto bohatstva živín sa však nevzdávajte!
Ktorá odroda ríbezlí je najlepšia?
Čierne ríbezle majú najväčšiu výživovú hodnotu. Práve tie majú najvyšší obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Majú najintenzívnejšiu chuť, preto nie sú také obľúbené.
Našťastie sú aj iné odrody ríbezlí mimoriadne bohatým zdrojom živín. Keďže naša strava by mala byť pestrá, nie je vhodné obmedzovať sa len na jeden druh ovocia a radšej využívať výhody všetkých možných variantov. Červené ríbezle sú jednou z nich.
Prečo jesť červené ríbezle?
Červené ríbezle sú ovocím s vysokou výživovou hodnotou. Majú pomerne málo kalórií – v 100 g ovocia je len 56 kcal. Sú cenným zdrojom sacharidov. Obsahujú dokonca aj malé množstvo bielkovín. Sú tiež cenným zdrojom vlákniny.
Červené ríbezle obsahujú aj veľa minerálov a vitamínov. Obsahuje významné množstvo draslíka, fosforu a vápnika. Nájdeme v ňom aj horčík, železo, zinok a sodík. Obsahuje aj vitamíny C, B6, A, E a K, tiamín, riboflavín, niacín a kyselinu listovú. Bohatstvo zložiek má značný vplyv na naše zdravie.
Na čo sú dobré červené ríbezle?
Konzumácia červených ríbezlí má mnoho výhod.
Ovocie je vynikajúce predovšetkým na podporu imunitného systému a zmiernenie zápalov. Je to vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov. Tie ničia voľné radikály a zároveň spomaľujú proces starnutia organizmu.
Plody majú aj protizápalové a antimikrobiálne účinky, ktoré sú dôležité najmä v boji proti zápalom a imunitným krízam. Ríbezle nám môžu pomôcť rýchlejšie bojovať s infekciou.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny a pektínu sú plody ríbezlí vhodné pre tráviaci systém. Podporujú činnosť čriev a pomáhajú vytvárať správnu črevnú mikroflóru, ktorá je pre zdravie tráviaceho systému kľúčová.
Konzumácia ríbezlí môže mať pozitívny vplyv na zníženie hladiny nezdravého cholesterolu. Ich konzumácia sa odporúča aj vtedy, ak chcete zlepšiť citlivosť organizmu na inzulín.
Červené ríbezle pomôžu aj ľuďom, ktorí často trpia ochoreniami močových ciest. Majú močopudný účinok a pomáhajú liečiť infekcie močových ciest.
Plody ríbezlí sa môžu používať aj zvonka. Ich vlastnosti sa často využívajú v krémoch na aknóznu pleť. Výborne vyživujú a hydratujú pokožku a zároveň upokojujú zápaly.
Čo všetko sa dá vyrobiť z červených ríbezlí?
Ríbezle je najlepšie jesť surové. Majú veľa hodnôt, ktoré sa pri tepelnej úprave strácajú. Ak si však chcete zachovať chuť letného ovocia, môžete sa rozhodnúť pre výrobu domácich zaváranín – štiav, džemov, sirupov a kompótov. Tieto zachovajú niektoré hodnoty ríbezlí, ale bude ich menej ako v surovom ovocí.
Z ríbezlí sa dajú pripraviť aj koláče, torty a dezerty. Treba však mať na pamäti, že majú malú výživovú hodnotu. Ovocie sa môže pridávať aj do smoothies a ovsených vločiek. Zdravé pečivo, ako sú ovsené sušienky alebo cereálne tyčinky, bude s ich prídavkom chutiť vynikajúco.
Červené ríbezle nie sú pre každého. Kto by sa mal mať na pozore?
Červeným ríbezliam by sa mali vyhýbať ľudia, ktorí trpia vredmi, zápalmi a zvýšenou kyslosťou žalúdka. Kontraindikáciou ich konzumácie je aj hepatitída. V prípade tromboflebitídy by sa tiež nemali konzumovať. Ovocie vďaka obsahu vitamínu K a fenolových zlúčenín zvyšuje zrážanlivosť krvi a môže nepriaznivo ovplyvniť zdravie pacientov. Z rovnakého dôvodu by sa červené ríbezle nemali konzumovať počas rekonvalescencie po mŕtvici.
Červené ríbezle by sa nemali jesť, ak trpíte alergiou, ktorú môžu spúšťať zlúčeniny v ovocí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečistí krv, porazí trápenie a chráni pred urieknutím. Opätovne objavená bylinka
Zmiešajte tieto dve zložky a pite každý deň. Toxíny z čriev okamžite zmiznú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.