9.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Foto: YouTube.com/Smaki Katriny ).
Už naši predkovia veľmi dobre vedeli, že prírodné prostriedky sú najlepšie na zmiernenie rôznych ochorení. Nie je to inak ani v prípade orechovej tinktúry, ktorú si naše prababičky pripravovali na bolesti žalúdka, tráviace ťažkosti a nepríjemné otravy. Ako si vyrobiť domácu orechovú tinktúru? Nebudem tajiť – môj recept je najlepší a stačí jedna lyžička tinktúry, aby vás žalúdok prestal trápiť.
Orechovku robil môj svätý dedko a pamätám si, že keď som mala šesť alebo osem rokov, postavil ma, aby som mu pomáhala zbierať zelené orechy zo stromov. Samozrejme, vtedy som nevedela, na čo ich potrebuje, ale aj tak to bola dobrá zábava. Dnes viem, že išlo o výrobu orechovej tinktúry, ktorá u nás doma nestála v bare, ale v lekárničke. Ako si vyrobiť slávnu a „prastarú“ orechovú tinktúru? Zapamätajte si tieto pomery, ale aj to, že čas sa kráti.
Orechovka – recept, ktorý zmierňuje bolesti a bolesť žalúdka
Mám to šťastie, že v dome mojich rodičov rastie niekoľko starých orechov, ktoré každý rok prinášajú ovocie. Tento rok je orechov, bohužiaľ, o niečo menej, ale podarilo sa mi nazbierať 3 kg na „prvý krát“. Uvediem však pomery na 1 kg zelených vlašských orechov, tinktúra z takéhoto množstva bez problémov vydrží rok.
Ingrediencie:
1 kg zelených vlašských orechov
1 liter čistého liehu
0,5 litra čistej vodky 40%.
1,5 šálky vody
1 pohár cukru (alebo viac podľa chuti)
Orechovka – ako ju pripraviť:
1. Na samom začiatku „získajte“ zelené orechy. Najlepšie je zbierať orechy na orechovú tinktúru do prvej polovice júla; musia byť zelené a v strede len mierne vyvinuté.
2. Pripravte si pracovný priestor. Zo stola odstráňte obrus a všetko, čo by sa mohlo zašpiniť. Potom si nasaďte gumené rukavice a orechy nakrájajte na menšie kúsky. Ak sú veľmi špinavé, môžete ich predtým opláchnuť.
3. Pripravte si poháre (fľaše), najlepšie s rovnakým objemom, a rovnomerne do nich rozdeľte nasekané orechy. Do každej nádoby dajte lyžicu cukru a zalejte zmesou liehu a vodky. Potom ich pevne uzavrite a odložte na tmavé miesto na približne 3 až 5 týždňov.
4. Po tomto čase by mala tinktúra získať tmavohnedú farbu. Potom tinktúru preceďte cez sito a nalejte do veľkej nádoby. Macerované orechy posypte cukrom a pridajte vodu. Premiešajte a odložte na 2 až 3 týždne.
5. Číru tinktúru nalejte do nádoby s orechovým sirupom a nechajte pôsobiť 3-4 dni, aby tinktúra „prevzala“ časť sladkosti zo sirupu. Potom opäť preceďte a nalejte do fľaše alebo karafy. Nechajte zrieť aspoň šesť mesiacov.
Ako nikdy, do receptu nenapíšem, že je niečo chutné, rozplýva sa v ústach a je úžasne jemné. Ako hovorieval môj starý otec, „orechovka nie je na chuť, ale na záchranu žalúdka“, takže bohužiaľ – nebude to chutiť fenomenálne (ak človek nemá rád horkú a trpkú chuť). Jedno je však isté – žiadne tabletky ani kvapky nebudú fungovať tak dobre ako domáca orechová tinktúra.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odteraz už nikdy nebudete vyhadzovať stopky z čerešní. Majú mimoriadnu silu
Zabudnuté ríbezle. Majú len 56 kcal a sú plné výživových hodnôt. Jedzte ich surové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.