13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Zlepšujú tiež činnosť čriev. Po ovsených vločkách najčastejšie siahame pri príprave raňajok a pokojne môžu byť hlavnou zložkou koláčov, zákuskov alebo rezňov. Zistite kreatívne a zaujímavé spôsoby, ako ich pridať do svojho jedálneho lístka.
Prečo sa oplatí jesť ovsené vločky?
Ovsené vločky sú jedným z najzdravších zdrojov sacharidov v našej strave. Obsahujú aj malé množstvo bielkovín a tukov. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu systému a zlepšuje činnosť čriev. Ovsené vločky obsahujú aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je mangán, fosfor a horčík.
Pravidelná konzumácia ovsených vločiek nám môže pomôcť udržať si stabilnú, zdravú hmotnosť a posilniť náš imunitný systém. Zdôrazňuje sa, že užívanie ovsených vločiek môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu.
Vločky vďaka obsahu horčíka zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Majú upokojujúci účinok pri zápaloch. Môžu sa používať aj zvonka. Vločky môžu pomôcť hydratovať pokožku a zlepšiť jej stav.
Kedy je najlepšie jesť ovsené vločky?
Ovsené vločky môžete jesť každý deň. Sú súčasťou zdravej stravy a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Treba však pamätať na ich správnu prípravu. Ak jete vločky na sladko, vyhýbajte sa nezdravým prísadám, ako je cukor, sladené mliečne výrobky alebo čokoládové krémy. Namiesto toho môžete na zlepšenie chuti ovsených vločiek použiť prírodné sladidlá alebo ovocie. Pridanie prírodných ingrediencií môže nielen zlepšiť chuť ovsených vločiek, ale aj pridať výživovú hodnotu.
Ovsenú kašu môžete jesť bez ohľadu na dennú dobu. Pozitívne pôsobia na náš organizmus ráno aj večer. Môžu byť plnohodnotnými raňajkami, popoludňajšou desiatou alebo dokonca večerou.
Čo si môžete pripraviť z ovsených vločiek?
Ovsené vločky sú jednou z najvšestrannejších obilnín. Dajú sa pripraviť na mnoho rôznych, často prekvapivých spôsobov. Mnoho ľudí nemá rado tradičné ovsené vločky. Oplatí sa ich pripraviť aj iným spôsobom. Nevarte si ovsené vločky v hrnci. Skúste si pripraviť ovsenú kašu na noc alebo zapečenú ovsenú kašu.
Ovsené vločky sa môžu pridávať do kokteilov a šejkov. Vďaka tomu bude nápoj sýtejší a bude mať väčšiu hodnotu. Je to dobrý spôsob, ako prepašovať vlákninu a minerálne látky, ak si nepotrpíte na chuť ovsených vločiek.
Ovsené vločky majú neutrálnu chuť, ktorá sa bude hodiť do slaných jedál. Vločky sa dajú zomlieť na múku a možno nimi nahradiť ich pšeničný náprotivok. Skúste si z ovsenej múky pripraviť palacinky, omelety a lievance. Možno ich pridať do vegetariánskych a vegánskych paštét a kotliet.
Ovsené vločky sa používajú aj ako náhrada vajec vo vegánskej kuchyni. Koláč na báze ovsených vločiek nemusí vyžadovať pridanie zoonických produktov. Ovsené vločky sú tiež vynikajúcim základom pre rôzne koláče. Možno z nich vytvoriť chutné a zdravé občerstvenie.
Recept na koláč z ovsených vločiek
Jemne mleté ovsené vločky sú dobrou náhradou pšeničnej múky. To znamená, že z nich môžete pripraviť akýkoľvek koláč. Odporúčame recept na čokoládový ovsený koláč. Budete naň potrebovať:
- 100 g horkej alebo tmavej čokolády,
- 80 g masla,
- 60 g cukru,
- 4 vajcia,
- 140 g ovsenej múky,
- 1 lyžička prášku do pečiva,
- štipka soli.
Príprava:
1. Začnite rozpustením masla a čokolády v hrnci.
2. Zahrievajte ich na miernom ohni a občas premiešajte.
3. Keď sú ingrediencie tekuté, odstavte ich, aby vychladli.
4. Vo veľkej miske vymiešajte vajcia s cukrom, kým nie sú svetlé a nadýchané.
5. Do zmesi postupne prilievajte vychladnuté maslo a čokoládu.
6. V samostatnej miske dôkladne premiešajte suché prísady.
7. Potom ich prepasírujte cez sito do misy s tekutými prísadami. Krátko premiešajte, aby sa prísady spojili.
8. Nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie.
9. Na vrch poukladajte sezónne ovocie, napríklad maliny, broskyne alebo čučoriedky.
10. Koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 30 – 40 minút.
11. Pomocou suchej tyčinky môžete skontrolovať, či je koláč hotový.
Recept na ovsenú omeletu
Ovsená omeleta je hodnotné jedlo, ktoré nikdy nebude nudné. Môžete si ju okoreniť na sladko alebo na slano. Pomocou prísad môže mať zakaždým inú chuť. Na prípravu jedného kusu budete potrebovať:
- 2 vajcia
- 2 PL ovsených vločiek
- 2 PL mlieka,
- soľ alebo cukor,
- olej alebo rozpustené maslo na vyprážanie.
Príprava:
1. Stačí pridať ingrediencie okrem tuku do nádoby alebo misky mixéra.
2. Rozmixujte ich na hladkú kašu. Vďaka mixéru sa zmes na omeletu prevzdušní a omeleta bude nadýchaná.
3. Na panvici dobre rozohrejte olej alebo rozpustené maslo.
4. Potom nalejte zmes a rovnomerne ju rozotrite po panvici.
5. Prikryté smažte na miernom ohni približne 5-7 minút.
Keď je omeleta hotová, jednoducho do nej pridajte obľúbené prílohy. Môže to byť džem, čerstvé ovocie alebo tvaroh. Ak chcete slaný pokrm, môžete ho podávať so syrom, šunkou a zeleninou.
Recept na rezne z ovsených vločiek
Rezne z ovsených vločiek potešia nielen vegetariánov, ale aj mäsožravcov. Môžu byť doplnkom chutnej večere. Na ich prípravu budete potrebovať:
- 1,5 šálky ovsených vločiek,
- 2 šálky vody alebo vývaru,
- cibuľu,
- vajce,
- strúhanku,
- soľ, korenie,
- kôpor, petržlenovú vňať, obľúbené korenie,
- olej na vyprážanie.
Príprava:
1. Uvarte ovsené vločky vo vode alebo vývare. Nechajte vychladnúť.
2. Na polievkovej lyžici oleja osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
3. Do vychladnutých ovsených vločiek vo veľkej miske pridajte vajce, cibuľu a korenie.
4. Prísady premiešajte. Ak je zmes príliš mokrá, pridajte strúhanku, ak je príliš suchá, trochu vody. Mala by mať konzistenciu podobnú mletým mäsovým rezňom.
5. Zo zmesi vytvarujte rezne a smažte ich na rozpálenom tuku dozlatista.
Prajeme dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Orechovka – recept na bolesti žalúdka. Robím ho už roky. Nebudem tajiť – môj recept je najlepší
Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.