Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Pôsobia ako náplasť na črevá a majú silné protizápalové vlastnosti. Ideálne vločky do omelety alebo rezňov

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Zlepšujú tiež činnosť čriev. Po ovsených vločkách najčastejšie siahame pri príprave raňajok a...

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Zlepšujú tiež činnosť čriev. Po ovsených vločkách najčastejšie siahame pri príprave raňajok a pokojne môžu byť hlavnou zložkou koláčov, zákuskov alebo rezňov. Zistite kreatívne a zaujímavé spôsoby, ako ich pridať do svojho jedálneho lístka.

Ovsené vločky
Ovsené vločky
Foto: súkromný archív

Prečo sa oplatí jesť ovsené vločky?

Ovsené vločky sú jedným z najzdravších zdrojov sacharidov v našej strave. Obsahujú aj malé množstvo bielkovín a tukov. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu systému a zlepšuje činnosť čriev. Ovsené vločky obsahujú aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je mangán, fosfor a horčík.

Pravidelná konzumácia ovsených vločiek nám môže pomôcť udržať si stabilnú, zdravú hmotnosť a posilniť náš imunitný systém. Zdôrazňuje sa, že užívanie ovsených vločiek môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu.

Vločky vďaka obsahu horčíka zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Majú upokojujúci účinok pri zápaloch. Môžu sa používať aj zvonka. Vločky môžu pomôcť hydratovať pokožku a zlepšiť jej stav.

Ovsené vločky
Ovsené vločky na sladko
Foto: súkromný archív

Kedy je najlepšie jesť ovsené vločky?

Ovsené vločky môžete jesť každý deň. Sú súčasťou zdravej stravy a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Treba však pamätať na ich správnu prípravu. Ak jete vločky na sladko, vyhýbajte sa nezdravým prísadám, ako je cukor, sladené mliečne výrobky alebo čokoládové krémy. Namiesto toho môžete na zlepšenie chuti ovsených vločiek použiť prírodné sladidlá alebo ovocie. Pridanie prírodných ingrediencií môže nielen zlepšiť chuť ovsených vločiek, ale aj pridať výživovú hodnotu.

Ovsenú kašu môžete jesť bez ohľadu na dennú dobu. Pozitívne pôsobia na náš organizmus ráno aj večer. Môžu byť plnohodnotnými raňajkami, popoludňajšou desiatou alebo dokonca večerou.

Čo si môžete pripraviť z ovsených vločiek?

Ovsené vločky sú jednou z najvšestrannejších obilnín. Dajú sa pripraviť na mnoho rôznych, často prekvapivých spôsobov. Mnoho ľudí nemá rado tradičné ovsené vločky. Oplatí sa ich pripraviť aj iným spôsobom. Nevarte si ovsené vločky v hrnci. Skúste si pripraviť ovsenú kašu na noc alebo zapečenú ovsenú kašu.

Ovsené vločky sa môžu pridávať do kokteilov a šejkov. Vďaka tomu bude nápoj sýtejší a bude mať väčšiu hodnotu. Je to dobrý spôsob, ako prepašovať vlákninu a minerálne látky, ak si nepotrpíte na chuť ovsených vločiek.

Ovsené vločky majú neutrálnu chuť, ktorá sa bude hodiť do slaných jedál. Vločky sa dajú zomlieť na múku a možno nimi nahradiť ich pšeničný náprotivok. Skúste si z ovsenej múky pripraviť palacinky, omelety a lievance. Možno ich pridať do vegetariánskych a vegánskych paštét a kotliet.

Ovsené vločky sa používajú aj ako náhrada vajec vo vegánskej kuchyni. Koláč na báze ovsených vločiek nemusí vyžadovať pridanie zoonických produktov. Ovsené vločky sú tiež vynikajúcim základom pre rôzne koláče. Možno z nich vytvoriť chutné a zdravé občerstvenie.

Recept na koláč z ovsených vločiek

Jemne mleté ovsené vločky sú dobrou náhradou pšeničnej múky. To znamená, že z nich môžete pripraviť akýkoľvek koláč. Odporúčame recept na čokoládový ovsený koláč. Budete naň potrebovať:

  • 100 g horkej alebo tmavej čokolády, 
  • 80 g masla, 
  • 60 g cukru, 
  • 4 vajcia, 
  • 140 g ovsenej múky, 
  • 1 lyžička prášku do pečiva, 
  • štipka soli.

Príprava: 

1. Začnite rozpustením masla a čokolády v hrnci. 

2. Zahrievajte ich na miernom ohni a občas premiešajte. 

3. Keď sú ingrediencie tekuté, odstavte ich, aby vychladli.  

4. Vo veľkej miske vymiešajte vajcia s cukrom, kým nie sú svetlé a nadýchané

5. Do zmesi postupne prilievajte vychladnuté maslo a čokoládu.  

6. V samostatnej miske dôkladne premiešajte suché prísady. 

7. Potom ich prepasírujte cez sito do misy s tekutými prísadami. Krátko premiešajte, aby sa prísady spojili. 

8. Nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. 

9. Na vrch poukladajte sezónne ovocie, napríklad maliny, broskyne alebo čučoriedky.  

10. Koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 30 – 40 minút. 

11. Pomocou suchej tyčinky môžete skontrolovať, či je koláč hotový.

Recept na ovsenú omeletu

Omeleta
Omeleta z ovsených vločiek
Foto: súkromný archív

Ovsená omeleta je hodnotné jedlo, ktoré nikdy nebude nudné. Môžete si ju okoreniť na sladko alebo na slano. Pomocou prísad môže mať zakaždým inú chuť. Na prípravu jedného kusu budete potrebovať:

  • 2 vajcia
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 2 PL mlieka,
  • soľ alebo cukor,
  • olej alebo rozpustené maslo na vyprážanie.

Príprava: 

1. Stačí pridať ingrediencie okrem tuku do nádoby alebo misky mixéra. 

2. Rozmixujte ich na hladkú kašu. Vďaka mixéru sa zmes na omeletu prevzdušní a omeleta bude nadýchaná.   

3. Na panvici dobre rozohrejte olej alebo rozpustené maslo. 

4. Potom nalejte zmes a rovnomerne ju rozotrite po panvici. 

5. Prikryté smažte na miernom ohni približne 5-7 minút.

Keď je omeleta hotová, jednoducho do nej pridajte obľúbené prílohy. Môže to byť džem, čerstvé ovocie alebo tvaroh. Ak chcete slaný pokrm, môžete ho podávať so syrom, šunkou a zeleninou.

Recept na rezne z ovsených vločiek

Rezne z ovsených vločiek potešia nielen vegetariánov, ale aj mäsožravcov. Môžu byť doplnkom chutnej večere. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 1,5 šálky ovsených vločiek, 
  • 2 šálky vody alebo vývaru, 
  • cibuľu, 
  • vajce, 
  • strúhanku, 
  • soľ, korenie, 
  • kôpor, petržlenovú vňať, obľúbené korenie, 
  • olej na vyprážanie.

Príprava: 

1. Uvarte ovsené vločky vo vode alebo vývare. Nechajte vychladnúť.  

2. Na polievkovej lyžici oleja osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. 

3. Do vychladnutých ovsených vločiek vo veľkej miske pridajte vajce, cibuľu a korenie. 

4. Prísady premiešajte. Ak je zmes príliš mokrá, pridajte strúhanku, ak je príliš suchá, trochu vody. Mala by mať konzistenciu podobnú mletým mäsovým rezňom.  

5. Zo zmesi vytvarujte rezne a smažte ich na rozpálenom tuku dozlatista.

Prajeme dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Orechovka – recept na bolesti žalúdka. Robím ho už roky. Nebudem tajiť – môj recept je najlepší

Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Vidíte zmenu na zemiaku? Namiesto jedenia ho radšej vyhoďte do koša

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete). Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité…

Pijete ľanové semienko? Dávajte pozor, aby ste túto bežnú chybu neurobili

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Irina Shatilova). Ľanové semienko je už mnoho rokov ceneným produktom, ktorého jedinečné vlastnosti sú známe už po stáročia. Pravidelná…

Auto Trendy

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Robot zvyšujúci pevnosť konštrukcie sa presadil v mokrom betóne

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Keď si väčšina z nás predstaví čerstvo vyliaty betón, predstaví si materiál, ktorý by sa mal nechať vyschnúť čo najhladšie. Nový kolesový robot však jazdí…

Šokujúca pravda: Mikrovozidlá sú na cestách nebezpečnejšie než si myslíte!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mikrovozidlá neabsolvujú tradičné nárazové testy, keďže ich typové schválenie to nevyžaduje. Napriek tomu, výsledky ukazujú, že kolízia s deformovateľnou prekážkou pri rýchlosti 45 km/h môže…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov