15.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@nejvideorecepty).
Kolagénový vývar je vývar z kostí, ktorý poznáme najmä vďaka našim spoľahlivým babičkám. Po polievke však môžete siahnuť nielen vtedy, keď ste prechladli, čo sa často stáva. Prečo sa oplatí piť kolagénový vývar? Preveríme nielen to, aké cenné zložky obsahuje, ale aj to ako vývar pripraviť.
Kolagénový vývar je liekom na mnohé ochorenia: žalúdočné problémy, bolesti kĺbov alebo infekcie.
Kolagénový vývar je bohatý nielen na kolagén, ale aj na glutamín, kyselinu hyalurónovú alebo minerály (síra, vápnik, fosfor).
Kolagénový vývar môžete pridať do smoothie, kokteilu, dresingu alebo omáčky na pizzu
Prečo piť kolagénový vývar?
Kolagénový vývar je vývar z kostí obľúbený v čínskej medicíne. Stojí za to ho vyskúšať, pretože je ľahko stráviteľný a má nízky obsah kalórií. Kolagénový vývar sa môže piť ráno (na povzbudenie organizmu) aj večer (na zlepšenie peristaltiky čriev a prevenciu plynatosti).
Vývar môžete použiť aj ako základ do omáčky, dresingu, omáčky na pizzu alebo zeleninového pyré. Jednu polievkovú lyžicu môžete pridať aj do svojho obľúbeného smoothie alebo kokteilu.
Aké cenné zložky má kolagénový vývar?
Kolagénový vývar je bohatý predovšetkým na glutamín. Je to aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu glutatiónu (prírodného antioxidantu). Má pozitívny vplyv na imunitný systém a tiež urýchľuje regeneráciu svalov po intenzívnom cvičení. Podobné vlastnosti vykazuje aj glycín, ktorý podporuje hojenie po zranení. Z tohto dôvodu sa kolagénová polievka odporúča pre športovcov.
Vývar obsahuje aj chondroitín sulfát na podporu kĺbov a glukosamín, ktorý zabraňuje predčasnému starnutiu. Prolín (aminokyselina) pomáha zmierňovať zápaly tráviaceho systému. Kolagénový vývar obsahuje aj:
- kyselinu hyalurónovú,
- kolagén
- horčík,
- draslík,
- síru,
- vápnik.
Jedinečné vlastnosti kolagénového vývaru
Medzi mnohými výhodami pitia kolagénového vývaru stojí za zmienku priaznivý účinok na tráviaci systém. Podporuje činnosť čriev tým, že znižuje zápal, chráni steny žalúdka a podporuje aj činnosť pečene. Okrem toho pomáha zmierňovať potravinové alergie.
Kolagénový vývar je tiež liekom na boľavé kĺby. Okrem toho má pozitívny vplyv na činnosť mozgu. Kolagénový vývar sa môže piť aj pri problémoch so spánkom. Je vhodný aj pri vypadávaní vlasov, slabých nechtoch a nedokonalostiach pleti.
Ako pripraviť kolagénový vývar?
Na prípravu kolagénového vývaru budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 kg špikových kostí (teľacie, hovädzie, bravčové),
- 1 kg kuracích nožičiek a krkov,
- ½ kg hydinových vnútorností (srdiečka, obličky),
- zelenina (4 mrkvy, 3 paštrnáky, ½ zeleru, 1 cibuľa),
- 2 polievkové lyžice jablčného octu,
- 3 l vody,
- himalájska soľ a korenie.
Všetky kosti a vnútornosti dôkladne umyte a vložte do veľkého hrnca, do ktorého pridajte vodu a jablčný ocot. Po uvedení vývaru do varu znížte plyn na najnižšiu úroveň (indukčnú varnú dosku nastavte na 2) a varte dlho (približne 6 hodín). Počas tejto doby môže voda jemne bublať.
Dve hodiny pred koncom varenia môžete pridať zeleninu. Soľ a korenie pridajte až na samom konci. Po uvarení nechajte vývar vychladnúť a potom ho preceďte od kostí a zeleniny. Vývar môžete preliať do menších pohárov alebo naspäť do hrnca.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto zdravá maškrta je hitom leta! Prečo sa ju oplatí jesť?
Do varenej fazule pridajte tajnú prísadu. Výsledok vás veľmi prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.