18.7.2023 Redakcia vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/suju-foto).
Masová výroba potravín, používanie prídavných látok na predĺženie trvanlivosti, používanie chemických pesticídov a ďalšie postupy menia zdanlivo zdravé výrobky na toxické. Ktoré z najobľúbenejších potravín, ktoré Slováci kupujú, môžu byť najškodlivejšie?
Prečo sú spracované potraviny škodlivé?
Odborníci na výživu už roky vyzývajú ľudí, aby pri nákupe potravín čítali etikety a vyberali si tie „najmenej škodlivé“. Bohužiaľ, väčšina výrobkov, ktoré sa predávajú, je stále spracovaná, t. j. podrobená technologickej a chemickej úprave, ktorej cieľom je predovšetkým predĺžiť ich trvanlivosť a zlepšiť ich chuť. Cukor, soľ, tuk, farbivá, konzervačné látky alebo dochucovadlá sú len niektoré z prídavných látok, ktorými sú zdanlivo zdravé potraviny plnené. Ich pravidelná konzumácia tak môže prispieť k mnohým ochoreniam a chorobám vrátane:
- gastrointestinálne poruchy
- podráždenie sliznice
- ničenie prospešnej bakteriálnej flóry v črevách
- obezita
- diabetes
- ateroskleróza a hypertenzia
- rakovina
Ktorým bežne kupovaným produktom by ste sa mali vyhýbať?
Vyhýbajte sa týmto potravinám, ako je to len možné. Sú škodlivé pre vaše zdravie
- Rafinované sacharidy
Teda tie, ktoré sú rafinované a spracované, ako napríklad cukor, biela múka a biela ryža. Najlepšie je obmedziť v strave jednoduché spracované sacharidy – koláče, sušienky, čipsy, šumivé nápoje, ovocné šťavy atď. Okrem toho, že ich konzumácia môže viesť k obezite a tukovaniu vnútorných orgánov, nepriaznivo ovplyvňujú črevný mikrobióm.
- Výrobky s obsahom soli
Soľ sa pridáva takmer do všetkého. Ak sa konzumuje v obmedzenom množstve, nie je škodlivá, ale podľa štatistík skutočnosť, že potraviny sú ňou nabité, znamená, že sa konzumuje oveľa viac soli, ako sa oficiálne odporúča. Nadbytok soli v strave prispieva k tvorbe žalúdočných vredov, dráždi a zapáli žalúdok a zvyšuje metabolizmus buniek, čo zvyšuje pôsobenie ďalších karcinogénov. Pozor si dávajte najmä na grilované mäso, slaninu, údeniny alebo klobásy.
Na základe výsledkov mnohých štúdií, ktoré sa uskutočnili v priebehu rokov, vieme, že existuje silná súvislosť medzi konzumáciou potravín konzervovaných soľou a vznikom rakoviny žalúdka. K tomuto záveru dospeli okrem iných aj vedci z japonského Národného inštitútu pre výskum rakoviny. Podľa nich pravidelná konzumácia nakladaných potravín – vrátane zeleniny – môže potenciálne zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka až o 50 %.
- Červené mäso
O škodlivosti červeného mäsa sa hovorí od nepamäti. Najmä pokiaľ ide o vysoko spracované mäsové výrobky, ktoré sú zdrojom sodíka. Šunka, salámy, párky alebo mäsové konzervy patria podľa odborníkov na výživu medzi najhoršie spotrebiteľské voľby.
Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie už len konzumácia 50 g spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka až o 18 %. Odhaduje sa, že škodlivosť červeného mäsa ovplyvňuje aj hemové železo, ktoré obsahuje. Jeho značná konzumácia sa spája s vyšším výskytom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu.
- Ľahké výrobky
V poslednom čase sú veľmi populárne. Používajú ich najmä ľudia, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať telesnú hmotnosť. Žiaľ, vo väčšine prípadov zníženie množstva tuku, napríklad v jogurte alebo syre, znamená, že výrobcovia namiesto neho pridávajú cukor, sladidlá alebo iné zvýrazňovače chuti. Netreba sa báť prirodzeného tuku vo výrobkoch – ak sa chcete zbaviť nadváhy, je oveľa lepšie obmedziť jednoduché sacharidy v strave.
Redakcia vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odvar, ktorý milovali naše prababičky. Pôsobí ako prírodné antibiotikum
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.