19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Pripraviť sa, pozor, štart! A začala sa naša slovenská uhorková sezóna. Najskôr nakladáme uhorky, o chvíľu budeme nakladať aj paradajky, o niečo neskôr kapustu, ale nie každý dáva do pohárov zelenú fazuľku, čo je veľká škoda, pretože je úplne vynikajúca. Ako sa robí nakladaná fazuľka? Stačí jedna chyba a bude to nejedlé.
Nakladaná fazuľa bude hitom vašej špajze a spolu s uhorkami a kapustou by mala byť na zozname domácich zaváranín, ktoré si pripravíte túto sezónu. Samozrejme, mnohí ľudia tento recept pravdepodobne poznajú, ale sú prípady, keď niekomu poviem napríklad o nakladaných reďkovkách alebo nakladaných hubách, tak sa dotyčný chytá za hlavu. Recept na nakladané fazuľky je triviálny, ale jedna vec je kľúčová. Na nakladanie je vhodná len mladá fazuľa. Tá, ktorá bude prerastená, nielenže vyjde bez chuti, ale bude aj tvrdá a lepkavá. Preto na nakladanie používajte len mladú fazuľu, bez ohľadu na to, akú odrodu si vyberiete.
Nakladaná fazuľa. Recept, ktorý bude hitom vo vašej špajzi
Ingrediencie:
- 1 kg mladej zelenej fazuľky
- do každej nádoby: dve vetvičky kôpru s kvetom, 2 strúčiky cesnaku, 3 kúsky koreňa chrenu, 2 čajové lyžičky horčičných semienok
- nálev: 1 plná polievková lyžica kamennej soli na liter vody
Nakladaná zelená fazuľka – ako ju pripraviť:
- Fazuľu dôkladne očistite a odrežte jej konce. Môžete ich vopred namočiť do studenej vody, ale nie je to potrebné
- Pripravte si slaný nálev. V hrnci zvarte vodu so soľou a nechajte ju vychladnúť. Mala by mať teplotu približne 40 stupňov
- Do čistých a vypálených pohárov dajte cesnak, horčicu, chren a fazuľu naaranžujte, najlepšie celkom tesne. Na vrch položte vetvičky kôpru
- Fazuľu zalejte marinádou a poháre pevne uzavrite. Nezabudnite, že marináda musí zeleninu úplne zakryť.
- Poháre odložte na tmavšie miesto na niekoľko dní, ale môžu byť aj pri izbovej teplote. Po týždni by mala byť hotová. Potom sa oplatí premiestniť ju na chladnejšie miesto, napr. do špajze alebo pivnice
Tip: pred nakladaním môžete fazuľu chvíľu povariť vo vode so soľou, cukrom a bobkovým listom. Takto bude mäkšia a jemnejšia.
Súvisiace články:
Šalátový dresing vinaigrette – recept, ktorý sa veľmi často falšuje. Potrebujete štyri prísady a soľ
Keď ich pridáte do uhoriek, nebudete oblizovať prsty, ale pohár. Tieto listy sú nad vašou hlavou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.