19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Kultový recept na uhorkový šalát na zimu z 90. rokov minulého storočia. Veľmi dobre si pamätám, ako moja mama v lete strúhala veľké množstvo zeleniny a potom ju dávala do pohára. Celé sa to kúpalo v marináde, ktorú pripravila podľa vlastného zloženia. Ak hľadáte osvedčený recept, ste na správnom mieste.
Domáce zaváraniny sú už po generácie osvedčenou metódou uchovávania chutí leta. Vďaka nim si môžete rôzne dobroty vychutnať aj v zime. Nakladaný šalát je typickým príkladom dávnych čias, ale dnes sa k tomuto starému receptu na prílohu vracia čoraz viac ľudí.
Uhorkový šalát na zimu. Recept mojej mamy z 90. rokov
V 90. rokoch sa každé leto nieslo v znamení príprav týždňa. Najprv jahodové džemy a šťavy, potom malinové zaváraniny a nakoniec uhorkový šalát. Na zimu sme mali plnú špajzu dobrôt. Ak si chcete pripraviť chutný a šťavnatý šalát, vyskúšajte mamkin recept.
Ingrediencie:
- 2 kg poľných uhoriek
- 2 veľké mrkvy
- 2 cibule
- 2 zväzky kôpru
- 2 litre vody
Marináda:
- 3 lyžičky soli
- 2 lyžičky horčice
- 500 ml octu
- pol šálky cukru
- pol šálky oleja
Švédsky šalát, teda šalát z nakrájaných uhoriek v lahodnej marináde, je vhodný aj ako občerstvenie, keď na stole pristane tanier so studeným mäsom a čerstvým chlebom. Kľúčom k príprave je použitie iba poľných uhoriek, nie skleníkových. Takisto nezabudnite zeleninu pred strúhaním nielen dôkladne umyť, ale aj vopred namočiť do studenej vody.
Ako pripraviť uhorkový šalát? Je ideálny na zimu!
- Uhorky vložte do veľkej misy alebo do drezu s zatvoreným odtokom a zalejte ich studenou vodou. Nechajte hodinu postať
- Po uplynutí tejto doby každú uhorku dôkladne umyte a odstráňte najmenšie nečistoty
- Nakrájajte na tenké plátky a vložte ich do misy
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Pridajte ju k uhorkám
- Ošúpte a nakrájajte mrkvu a nasekajte kôpor. Zmiešajte s ostatnými prísadami
- Do 2 litrov vody pridajte soľ. Miešajte, kým sa nerozpustí. Zalejte zeleninu a odložte na dve hodiny
- Po uplynutí tejto doby vodu zlejeme
- Pripravte marinádu. Do hrnca nalejte vodu, olej a ocot, pridajte soľ, cukor a horčicu. Priveďte do varu
- Nakrájanú zeleninu vložte do čistých a obarených pohárov. Naplňte horúcim nálevom
- Každú nádobu pevne uzavrite
- Uhorkový šalát pasterizujte. Na dno hrnca položte utierku. Do hrnca umiestnite niekoľko pohárov tak, aby sa navzájom nedotýkali. Hrniec zalejte vodou do 3/4 výšky pohárov. Varte 15 minút
- Po uplynutí tejto doby odstráňte z horáka a odložte. Na druhý deň ich preložte do špajze alebo pivnice
Súvisiace články:
Orechovka – recept na bolesti žalúdka. Robím ho už roky. Nebudem tajiť – môj recept je najlepší
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.