19.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@BuonAPetitti).
Paradajkové konzervy sa často objavujú na našich stoloch. Paradajky ponúkajú veľa možností na prípravu chutných zimných zaváranín. To všetko vďaka rozmanitosti odrôd, ktoré sú dostupné na trhu a ktoré je možné pestovať v domácich záhradách. Objavte recepty na osvedčené výrobky, ako aj inovatívne riešenia s paradajkami ako hlavnou zložkou.
Domáce paradajkové pyré: klasický recept na základ omáčky
Paradajkové pretlaky sa nachádzajú vo väčšine špájz. Domáce paradajkové pyré sa v kuchyni často používa napríklad ako základ omáčok. Ide o veľmi jednoduchý recept, ktorý môžete zaradiť do svojho domáceho jedálnička. Ako vyrobiť domáci paradajkový pretlak? Budete potrebovať:
- 2 kg paradajok
- 2 polievkové lyžice cukru
- pol polievkovej lyžice soli
Paradajky sparte vriacou vodou a odstráňte šupky. Paradajky nakrájajte na plátky a vyberte z nich semienka – budete potrebovať samotnú dužinu. Takto pripravené paradajky vložte do hrnca a varte približne 10-15 minút. Po uplynutí tohto času paradajky preceďte cez sito do iného hrnca. Pridajte soľ a cukor. Varte, aby sa voda odparila. Domáce paradajkové pyré by malo byť husté. Hotové ho naplňte do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Pasterizujte približne 10 minút.
Paradajkový pretlak: recept bez pasterizácie
Chcete sa vyhnúť pasterizácii, ale radi by ste si pripravili chutné paradajkové pyré? Tento recept na paradajkový pretlak bez pasterizácie je veľmi jednoduchý a rýchly. Zoznam surovín, ktoré budete potrebovať, je krátky. Sú to:
- 3 kg paradajok
- lyžica soli
Paradajky sparte vriacou vodou, aby sa dali ľahšie zbaviť šupky. Paradajky nakrájajte na kúsky a vložte do veľkého hrnca. Ak vám vadia hniezda so semienkami, môžete ich odstrániť, ale nie je to potrebné. Paradajky môžete rozdrviť napríklad aj drvičom na zemiaky. Do hrnca s paradajkami pridajte soľ a priveďte do varu. Varte, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Nakoniec zmes premiešajte a dajte ju do pohárov, ktoré ste si predtým pripravili. Poháre s paradajkovým pretlakom položte na utierku viečkami smerom dole a pevne ich zabaľte. Nechajte takto odstáť približne 2 dni. Po uplynutí tejto doby môžete poháre premiestniť do špajze.
Cherry paradajky: konzervy do pohárov na zimu
Zaujíma vás, ako využiť cherry paradajky? Môžete z nich pripraviť konzervy, napríklad cherry paradajky s medom a rozmarínom. Zoznam ingrediencií:
- 500 g cherry paradajok
- polovica citróna
- čerstvý rozmarín
- lyžica medu
- lyžička soli
- 2 strúčiky cesnaku
- voda
Paradajky umyte pod tečúcou vodou a vložte do veľkej nádoby. Pridajte citrón a rozmarín nakrájaný na menšie kúsky – stačia dve vetvičky. Cesnak ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a tiež vložíme do nádoby. Pripravte marinádu na cherry paradajky. Na prípravu zimných marinád sa zvyčajne používa slaný nálev. V našom prípade pridáme okrem soli aj med. Soľ rozpustíme v teplej vode, potom pridáme trochu studenejšej vody a pridáme med. Dôkladne premiešajte a vzniknutú marinádu nalejte do nádoby s paradajkami. Cherry paradajky s medom a rozmarínom by mali byť hotové približne po 1 – 2 týždňoch.
Paradajková konzerva na zimu. Džem zo zelených paradajok
Zelený paradajkový džem je ďalším návrhom na paradajkové konzervy na zimu. Na trhu je k dispozícii niekoľko odrôd zelených paradajok. Z nich sa dá pripraviť zaujímavý a možno trochu extravagantný džem zelenej farby. Potrebné ingrediencie:
- 2 kg zelených paradajok
- 3 šálky cukru
- 2 stredne veľké citróny
Paradajky umyte pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte na kúsky. Vložte ich do hrnca. Pripravte citróny: sparte ich vriacou vodou a dôkladne osušte. Kôru nastrúhajte priamo do hrnca a vytlačte z nej aj šťavu. Varte na miernom ohni približne 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby džem preceďte cez sito do druhého hrnca. Pridáme cukor a varíme, kým džem nie je dostatočne hustý. Horúci džem naplňte do sterilizovaných pohárov a nechajte vychladnúť.
Paradajkové konzervy na zimu: recept na paradajky „v snehových vločkách“
Ako na paradajkové konzervy v zimnej verzii? Odporúčame sa nechať zlákať paradajkami v „snehových vločkách“, vtipne pomenovaných podľa výrazného posypu cesnakom, ktorý v pohároch vyzerá ako sneh? Na recept použite ideálne cherry paradajky. Umyte ich, osušte a vložte do pohárov. Voľné miesta naplňte horúcou vodou a nechajte odstáť približne 20 minút. Medzitým si pripravte cesnak. Niekoľko strúčikov cesnaku vložte do misky a rozdrvte ich mixérom. Ďalším krokom je preliať vodu z pohárov s paradajkami do hrnca. Do každej nádoby nasypte niekoľko zrniečok čierneho korenia a niekoľko horčičných semienok, potom pridajte cesnak. Potom do každej nádoby pridajte lyžicu octu a marinádu. Na nálev použite vodu, ktorá už bola prevarená s cukrom a soľou. Poháre pevne uzavrite a odložte bokom.
Súvisiace články:
Zelená fazuľka v tomto vydaní je božská. Ako ju nakladáte? Všimnite si jednu dôležitú vec
Takto jednoducho si vyrobíte domácu horčicu. Jej chuť je šialená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.