20.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Reďkovka je skvelým doplnkom sendvičov, šalátov a tvarohu. Je veľmi nenáročná na pestovanie, preto sa ju oplatí vysadiť v domácej záhrade. Niekedy je však táto zelenina horká alebo príliš štipľavá. Prečo?
Reďkovku je najlepšie vysievať začiatkom marca. Je pripravená na zber už 3-4 týždne po výsadbe. Vďaka krátkemu vegetačnému obdobiu ju môžete vysievať pravidelne a vychutnávať si jej chuť počas celej jari a leta. Reďkovka má aj ďalšiu výhodu: jej štipľavá vôňa odpudzuje škodcov, ako sú vošky, chrobáky a mravce.
Pestovanie reďkoviek. Čomu sa oplatí venovať pozornosť?
Reďkovka má rada ľahkú, úrodnú a humusovitú pôdu. Najlepšie sa cíti na dobre zatienenom mieste a zle znáša mráz. Treba dbať na to, aby ste rastlinu nepremáčali, pretože nadbytok vody podporuje choroby a deformáciu koreňov. Semená sa vysievajú do riadkov každých 5 cm. Hĺbka výsevu by mala byť 1 cm. Zelenina sa môže vysievať nielen v marci, ale aj v apríli, auguste a v prvej polovici septembra. Pôda by mala byť vždy vlhká, ale nie mokrá. Pôda by sa mala pravidelne kypriť a zbavovať buriny.
Prečo je reďkovka horká? Dva dôvody
Zelenina má charakteristickú štipľavú príchuť. Ak je reďkovka horká, na vine je pravdepodobne nesprávne zalievanie alebo neskorý zber. Korene reďkovky obsahujú horčicový olej, ktorého hladina sa zvyšuje, keď je rastlina suchá a chýba jej voda. Vysoký obsah oleja mení príjemnú štipľavú príchuť reďkovky na horkú. Denne by mala byť rastlina vystavená slnku na 8 až 10 hodín. Ak ju necháme na dlhšie, jej korene rýchlo zostarnú a zhorknú. Aby sa tomu zabránilo, je najlepšie zakryť plodinu nepriehľadným materiálom, napríklad agrovláknom.
Súvisiace články:
Ako zasadiť gladioly, aby sa neprevrátili? Záhradníci používajú jeden trik. Takto sa nezlomia
Stmavnú vám banány? Skladujte ich týmto spôsobom a zostanú čerstvé dvakrát dlhšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.