23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
O jednom z najzdravších nápojov na svete sa v poslednom čase hovorí čoraz častejšie. Pochádza z Turecka a je veľmi populárny na Blízkom východe. Má nespočetné množstvo zdraviu prospešných vlastností – od posilnenia imunity až po ochranu pred infarktom, mŕtvicou či aterosklerózou. Navyše sú ingrediencie ľahko dostupné na Slovensku a stoja veľmi málo. Ako pripraviť tento výnimočný elixír?
Čo je to ajran?
Nápoj ajran – môžete si ho objednať v orientálnych reštauráciách, kúpiť v obchode s potravinami alebo si ho pripraviť sami. Podľa Interie táto turecká špecialita vykazuje mnoho zdraviu prospešných účinkov. Má mierne kyslú chuť a najlepšie chutí studený s penou na vrchu. Odporúča sa piť najmä v horúcich dňoch, pretože výborne uhasí smäd a doplní stratené elektrolyty. Existuje dobrý dôvod, prečo obyvatelia Blízkeho východu pijú ajran k mastným mäsovým jedlám, pretože zmierňuje nepríjemné pocity po ťažkom jedle. Aké ďalšie účinky má ajran na ľudský organizmus?
Zdravotné vlastnosti ajranu
Turci tvrdia, že ajran je jedným z najzdravším nápojom na svete. Okrem toho, že je chutný, má množstvo vlastností prospešných pre zdravie a pohodu celého tela. Je zdrojom:
- vitamínov A a D, vitamínov skupiny B
- sodíka
- vápnika
- proteínov a živých kultúr baktérií
Medzi hlavné vlastnosti tohto jedinečného nápoja patria:
- posilnenie odolnosti organizmu voči vírusovým a bakteriálnym infekciám
- podpora chudnutia a boja proti nadváhe a obezite
- ayran priaznivo pôsobí na tráviaci systém, najmä na peristaltiku čriev – ayran pôsobí proti hnačke
- pomáha znižovať krvný tlak a vysokú hladinu LDL cholesterolu v krvi, čím znižuje riziko aterosklerózy, infarktu a mŕtvice
- priaznivé účinky na kostrový systém a zníženie rizika vzniku osteoporózy
Ajran – ako ho pripraviť?
Ajran si môžete veľmi ľahko pripraviť doma. Stačia len dva lacné, bežne dostupné produkty. Budete potrebovať:
- 400 ml prírodného jogurtu – najlepšie gréckeho jogurtu
- 2 poháre minerálnej vody
Spôsob prípravy:
Jogurt a vodu zmiešajte mixérom, kým sa nevytvorí pena. Ajran je najlepšie konzumovať ihneď po príprave – vtedy má najlepšiu konzistenciu. Môžete ho tiež ochutiť lístkami čerstvej mäty, niekoľkými kvapkami limetkovej šťavy a štipkou soli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nosíte na ruke gumičku do vlasov? Radšej si ju hneď dajte dole! Následky môžu byť zničujúce
Najlepší čas na kávu? Mnoho Slovákov robí túto chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.