24.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Svitlyk)
Rýchle rozmrazenie kurčaťa je možné, ak dodržíte tieto tri osvedčené metódy. V opačnom prípade sa nesprávnym postupom môžeme vystaviť bolesti brucha, zvracaniu, nevoľnosti a hnačke. Otrava jedlom nie je žiadna zábava a nesprávnym rozmrazovaním mäsa sa, žiaľ, môžeme vystaviť nepríjemným následkom. Ako to teda urobiť bezpečne?
Rýchle rozmrazovanie kurčiat je jednou z najdôležitejších zručností v každej domácnosti. Kto nezabudol včas vybrať mäso z mrazničky, nech hodí prvý kameňom. Zmrznutá hrudka ľadu je nevhodná na prípravu večere a práve vtedy sa často objavujú nebezpečné nápady na rozmrazovanie. Pamätajte, že nevhodné skladovanie mäsa, ako aj neoverené nápady na rozmrazovanie môžu viesť k pokazenému kuraciemu mäsu. To môže mať za následok infekciu salmonelou alebo kampylobakterom, ktoré môžu byť nebezpečné pre vaše zdravie. Ako sa tomu vyhnúť?
Rýchle rozmrazenie kurčaťa. Tieto triky fungujú, keď ide o čas
Kuracie mäso a vôbec akékoľvek mäso by sa malo po vybratí z mrazničky rozmraziť v chladničke. Ide však o pomalý efekt a nie vždy máme k dispozícii toľko času. Ak ste si opäť spomenuli, že na vybratie kuracej porcie je už neskoro, navrhujeme, ako mäso rozmraziť rýchlo a predovšetkým bezpečne. V tomto prípade príde vhod miska s vodou, mikrovlnná rúra alebo rúra.
Ak chcete kuracie mäso rozmraziť rýchlo, nikdy ho nenechávajte na plnom slnečnom svetle. Takéto postupy sú nebezpečné, pretože vrchná vrstva sa môže pokaziť už vtedy, keď spodná ešte nie je rozmrazená. Lepším spôsobom by bola miska s vodou, ale nie horúcou, len studenou. Vodu vymieňajte každú polhodinu, pričom majte na pamäti, že na každých 0,5 kg mäsa si musíte vyhradiť približne 30 minút rozmrazovania.
Ak nemáte toľko času, dobrou voľbou je mikrovlnná rúra s funkciou rozmrazovania (na trhu sú aj také). Len nezabudnite mäso občas otočiť, aby sa mohlo rovnomerne rozmraziť. Určite to bude rýchly a účinný spôsob. Nie každá domácnosť však má mikrovlnnú rúru. Čo potom? Ukazuje sa, že môžete použiť rúru. Ak to chcete urobiť, nastavte jej teplotu na približne 50 stupňov Celzia a vložte do nej mäso, pričom ho občas otočte. Len ho nezabudnite vybrať v správnom čase, skôr ako ucítite nepríjemný zápach, ktorý znamená, že mäso sa pokazilo a nedá sa jesť.
Kedy nemusíte rozmrazovať kuracie mäso?
Kuracie mäso nie je potrebné vždy rozmrazovať. Tieto metódy nebudete musieť použiť, ak varíte polievku alebo ho pečiete vcelku.
Pri varení vývaru – zmrazené kurča môžete vhodiť vcelku a pri príprave pečeného mäsa ho stačí vložiť do rúry a patrične ochutiť. Rozmrazovanie bude vždy potrebné len pri mäse, ktoré sa chystáte opiecť na panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nastrúhajte a pridajte 2 lyžičky cukru. Pripálená panvica bude ako nová
Na čo sa používa podložka na mäso v balení? Má veľmi dôležitú funkciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.