25.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Potanna).
Kečup bez paradajok? Ani nie, pretože v tomto recepte sa používa paradajkový pretlak, ale celý základ je z cukety. Tento triviálne jednoduchý recept je skutočným hitom a bude ideálny na letnú sezónu. Ak vám chýbajú nápady na využitie cukety, táto domáca omáčka bude hitom. Z tejto bohatej a intenzívnej chuti sa zbláznite.
Domáci kečup z cukety je skvelou alternatívou k omáčkam kupovaným v obchode, ktoré nie sú vždy zdravé a môžu obsahovať veľa škodlivých látok. Navyše je to skvelý spôsob, ako na večeru prepašovať trochu zeleniny. Kečup z cukety je chutný, zdravý a výborne sa hodí k pizze alebo zapekaným jedlám. Správne ochutený sa bude dať olízať po prstoch. Určite ho vyskúšajte, kým je sezóna mladých cukiet.
Ingrediencie:
- 3 veľké cukety
- 2 veľké biele cibule
- 2 šálky cukru
- 2 čajové lyžičky sladkej papriky
- 1 čajová lyžička pálivej papriky
- 2 poháre paradajkového pretlaku
- 1 šálka jablčného octu
- soľ
Domáci kečup z cukety. Pripravte si ingrediencie vopred
Domáci kečup je dobré začať pripravovať v dostatočnom predstihu. Niektoré ingrediencie potrebujú viac času, aby napríklad zmäkli. Z tohto dôvodu ošúpte cuketu a cibuľu a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle alebo ich nastrúhajte v kuchynskom robote pomocou ostrých kovových nožov. Nastrúhanú zeleninu posypte tromi lyžicami soli, premiešajte a nechajte niekoľko hodín pod utierkou, aby cuketa aj cibuľa pustili šťavu a zmäkli. Po tomto čase pridajte k mäkkej a osolenej zelenine cukor a zmes prelejte do hrnca. Prikrytú zmes varte na miernom ohni približne 20 – 30 minút, pričom často miešajte, aby sa nič neprilepilo na dno.
Po tomto čase omáčku ochuťte sladkou a pálivou paprikou a pridajte paradajkový pretlak a ocot. Všetko spolu premiešajte a varte ďalších 20 minút. Nakoniec všetko rozmixujte na hladkú kašu a nalejte do čistých, vypálených pohárov. Každú nádobu pevne zaskrutkujte a otočte hore dnom, aby sa uzavrela. Tento cuketový kečup skladujte na tmavom, chladnom mieste a po otvorení len v chladničke. Mal by sa spotrebovať do týždňa, hoci vzhľadom na jeho lahodnú chuť to nikomu nespôsobí veľké problémy.
Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Túto polievku je hriech nevyskúšať. Po jednej lyžičke zabudnete na fazuľu, paradajky a vývar
Jednoduchý recept na drobenkový koláč. Tento dezert s ovocím chutí ako od babičky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.