26.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Piyaset).
Fazuľu si spájame s letom. Niet divu, veď práve počas letných prázdnin sa táto chutná zelenina dostáva na naše taniere. Sú však ľudia, ktorí by sa jej mali rozhodne vyhýbať. Medzi nich patria napríklad diabetici. Pozrite sa, kto ďalší by mal obmedziť konzumáciu bôbov a prečo.
Fazuľa je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Predovšetkým je vynikajúcim zdrojom kompletných bielkovín a vlákniny. Okrem toho nášmu telu dodáva tieto vitamíny a minerály:
- vitamín K,
- vitamín B1
- vitamín B2,
- železo,
- kyselina listová,
- meď,
- horčík.
Je zaujímavé, že niektorí ľudia si myslia, že fazuľa je kalorická. Ukazuje sa, že to tak v skutočnosti nie je. V 100 g fazule je zhruba 80 kcal.
Kto by nemal jesť bôb?
Ľudia so sklonom k plynatosti
Okrem mnohých výhod má bôb aj jednu nevýhodu – často spôsobuje nadúvanie. Dôvodom sú oligosacharidy obsiahnuté v jej semenách. Naše črevné baktérie ich nedokážu stráviť. Preto ak máte problémy s nadúvaním, mali by ste si dávať pozor na množstvo bôbov, ktoré konzumujete.
Môžete doň pridať aj vhodné korenie, napríklad rascu, a zapiť ho bylinkovým čajom z mäty alebo harmančeka. To pomôže vašim črevám stráviť túto zeleninu.
Diabetici
Hoci surový bôb nemá vysoký glykemický index, pri varení stúpne až na 80. Čo to znamená? Konzumácia veľkého množstva varenej fazule môže spôsobiť, že vaše telo zažije rýchly nárast glukózy a rovnako rýchly pokles glukózy. Znamená to, že diabetici musia na túto chutnú zeleninu zabudnúť? Nič také!
Dôležité je, aby ju diabetici jedli so správnymi prísadami. Tým máme na mysli okrem iného zdravý tuk (napr. olivový olej) a výrobky bohaté na vlákninu a bielkoviny.
Ľudia s dnou
Dna je chronické ochorenie, ktoré súvisí s metabolickými poruchami. Jej hlavnými príznakmi sú opakujúce sa záchvaty artritídy. Konzumácia bôbov ich môže zhoršiť. Je to preto, že v tejto zelenine sú obsiahnuté purínové zlúčeniny. Ľudia, ktorí trpia dnou, by sa im mali vyhýbať, pretože zvyšujú tvorbu kyseliny močovej.
Ľudia trpiaci favizmom
Favizmus je známy aj ako „choroba fazule“. Je to mimoriadne zriedkavé ochorenie. Jej príčinou je genetická mutácia, ktorá sa prejavuje ako nedostatok enzýmu glukózo-6-fosfátdehydrogenázy (G6PD). Ak trpíte týmto ochorením, mali by ste zo svojho jedálnička vylúčiť bôb. Prečo? Jej konzumácia môže spôsobiť, že sa u vás objavia nasledujúce príznaky:
- bolesť brucha,
- nevoľnosť,
- bolesti hlavy,
- horúčka.
V extrémnych prípadoch sa môžu objaviť príznaky žltačky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladujete zelené fazuľky, aby zostali čerstvé? Dômyselný patent
Zelená fazuľka v tomto vydaní je božská. Ako ju nakladáte? Všimnite si jednu dôležitú vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.