27.7.2028 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
V ktorej domácnosti sa uhorky v lete nenakladajú? Stavím sa, že taký dom sa bude hľadať veľmi ťažko. Dnes vám povieme, ako pripraviť tie najlepšie, chrumkavé nakladané uhorky, ktoré nebudú mäkké a duté. Pred ich plnením do pohárov musíte urobiť jednu vec.
Začínate s nakladaním uhoriek a chcete, aby boli pevné, chrumkavé a chutné? Alebo ich nakladáte už roky, ale niekedy sa stáva, že sú mäkké a duté? Existuje niekoľko dôvodov, prečo uhorky vychádzajú nechutné, a väčšinu z nich nemôžeme ovplyvniť (napríklad počasie alebo pôdne podmienky). Existuje však jeden spôsob, ktorý vám dá istotu, že robíte všetko správne a uhorky budú určite chutné. Ide o ich namáčanie v studenej vode pred nakladaním.
Ako pripraviť nakladané uhorky? Namočte ich do ľadovej vody a budú vždy chrumkavé
Ak už máte kvalitné uhorky kúpené od miestneho pestovateľa alebo máte celé vedro chutných uhoriek z vašej záhrady, najprv ich dôkladne očistite od nečistôt a vykonajte selekciu. Vyhoďte všetky uhorky, ktoré vykazujú známky plesne, sú mierne zažltnuté alebo prerastené. Potom ich vložte do misky s ľadovou vodou a nechajte ich tam 2 až 3 hodiny. Namáčanie zabezpečí, že sa uhorky „uzavrú“ a počas kvasenia z nich nevyteká šťava. Vďaka tomu zostanú stále pevné a chrumkavé.
Nakladané uhorky – najjednoduchší recept, aký nájdete
Ingrediencie:
Nebudeme tu uvádzať konkrétne pomery pre množstvo uhoriek, ale zameriame sa na obsah pohárov – koľko čoho treba pridať do jedného pohára uhoriek.
- uhorky, najlepšie stredne veľké a podlhovasté
- cesnak (3 strúčiky do každého pohára)
- koreň chrenu (2-3 malé kúsky na jeden pohár)
- vetvička kôpru s baldachýnom (jedna na jeden pohár)
- listy duba, čerešne alebo čiernych ríbezlí (2-3 na jeden pohár)
- bobkový list (voliteľne jeden na jeden pohár)
- nálev: jedna kopcovitá polievková lyžica soli na liter vody
Nakladané uhorky – ako na to:
- Uhorky očistite a namočte do studenej vody. Počas namáčania si pripravte poháre. V ideálnom prípade by mali byť vypálené a mali by sa nasadiť viečka. Medzitým si pripravte ostatné prísady.
- Na dno každého pohára vložte primerané množstvo chrenu, cesnaku, pridajte bobkový list a dubové alebo ríbezľové listy, ak ich používate.
- Potom do pohárov vložte uhorky. Nezabudnite ich uložiť vertikálne a najlepšie celkom tesne. Na vrch položte ohnutú vetvičku kôpru.
- Poháre zalejte teplým nálevom a pevne ich uzavrite. Nechajte ich niekoľko dní pri izbovej teplote a keď zmenia farbu, môžete ich premiestniť do pivnice.
Takéto uhorky sú nielen chutné a chrumkavé, ale aj veľmi zdravé. Nezabudnite tiež nevylievať vodu z uhoriek, pretože je bohatým zdrojom vitamínov a priateľských probiotických baktérií.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.